Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zamioculcas przesadzanie

Post »

Bywa tak, miałem tak samo. Z tego co mi wiadomo, zamiokulkasy potrzebują cały czas temperatury powyżej 20 stopni, im wyższa tym lepiej i szybciej rosną. U mnie na wschodnim stanowisku też nie chce rosnąć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Magda30
500p
500p
Od: 10 sie 2013, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie zamioculcas jest na oknie południowym i uwielbia tak jak kaktusy suchą ziemie ,w zbyt mokrej zwala listki.
viola123
200p
200p
Od: 29 wrz 2011, o 12:05

Post »

U mnie stoi w zapomnianym kącie( rodzinie się nie podoba), ale chyba jest mu z tym dobrze, bo zakwit
Obrazek

Obrazek
Viola
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Re: Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2

Post »

Viola ;:63 Na pewno mu dobrze jak kwitnie. Dziwne kwiatostany... Te kwiaty pachną?
Pozdrawiam
Agneska
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Storno91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2015, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, każdy pisze by podlewać raz na dwa, trzy tygodnie. U mnie po paru dniach ziemia jest sucha na wiór. Czy to czasem nie jest tak, że w takim przypadku roślina ma za mało wody?

Czy czasem z powodu braku wody łodygi nie stają się cieniutkie?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To, że ziemia wysycha po paru dniach, to dobrze dla tych roślin. Znaczy się, że masz posadzonego w przepuszczalnej ziemi.
Zamiokulkas to inaczej sukulent, czyli gromadzi wodę w swoich łodygach, więc susza mu nie zaszkodzi, więc łodyga przy podlewaniu nawet w odstępach trzy tygodniowych nie powinna się pomarszczyć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p
Od: 29 sty 2016, o 17:21

Post »

Już wiem, że mój egzemplarz jest w zbyt dużej doniczce i w złej ziemi. Za tydzień jak będę w mieście to kupię ziemię do kaktusów i dodatkowo nowy młody egzemplarz, aby wypełnić pustkę w doniczce. Ale jeszcze pytanie: ten mój ma cienkie i wiotkie łodyżki i nie widzę, aby miał jakieś bulwy przy ziemi. Czy można tą sztukę uratować? I co oprócz ziemi poprawić? Podlewam teraz zdecydowanie rzadziej niż kiedyś, co 1,5 tyg. (w domu mam jakieś 23/24 st) i planuje ustawić go w przedpokoju (wąski przedpokój typowy dla starych bloków) naprzeciwko okna północnego ( odległość ok. 3 m) - to będzie dobre miejsce?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o stanowisko, to Zamiokulkasy są dość tolerancyjne jeśli chodzi o światło, jednak przy oknie północnym (najciemniejszym), 3 metry od okna może być za daleko.
Druga sprawa, podlewanie w zimie co półtora tygodnia, będzie i tak za często. W tym okresie można spokojnie podlewać nawet raz na trzy tygodnie. Jak napisałem wcześniej, to sukulent więc wodę gromadzi w łodygach, więc spokojnie wytrzyma bez podlewania dłuższy okres czasu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p

Post »

Dzięki,

ale jak go wzmocnić, żeby łodyżki nie były takie wiotkie?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz wrzucić zdjęcie, jak to wygląda?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz wrzucić zdjęcie, jak to wygląda?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p

Post »

Właśnie na zdjęciach tego nie widać. Łodyżki są grubości połowy małego palca, jak dwa patyczki do szaszłyków, a są to gałązki 2/3 letnie, a wysokości ok. 30 cm.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Musisz przesadzić i zobaczyć w jakim stanie są korzenie. Być może zbyt duża doniczka, mogła spowodować ich uszkodzenie. Jeśli wszystko jest w porządku, przesadzenie w nowe podłoże i do mniejszej doniczki powinno pomóc i roślina powinna się z czasem zregenerować.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ZapachSzkla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 mar 2015, o 13:03

Post »

Cześć wszystkim. Mam zamiokulkasa już prawie rok, ale doprowadziłam go do takiego stanu, że boję się, że już nie uda się go uratować. Liście żółkną od góry i usychają, cała łodyga nadaje się do odcięcia. Na ostatnim zdjęciu widać ile już odcięłam. Dzieje się tak ze starymi łodygami i z nowymi. Do tej pory wyrastało parę nowych, ale były bardzo wyciągnięte i miały bardzo maleńkie liście. Przez wiosnę i lato stał 4m od okna południowego i zachodniego. Nie pamiętam, w którym momencie zaczęły się z nim dziać takie rzeczy, ale myślałam, że ma za dużo słońca, więc przeniosłam go 3m od północnego okna. Potem pomyślałam, że ma za ciemno, więc przeniosłam go na zimę tuż koło okna południowego, ale słońca bezpośredniego przez zimę tu nie mam, bo góra mi je zasłania :/ Podlewam go nie częściej niż raz w miesiącu, czasem nawet rzadziej. Gdzieś czytałam, że to może być problem z ziemią, ale już sama nie wiem jakie wnioski wyciągać z tego co czytam. Może pomożecie mi go jakoś uratować :(
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za ciemne stanowisko, przy północnym oknie, powinien stać bliżej niego. Poczytaj wątek od początku, a szczególnie część pierwszą: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=3177 , a dowiesz się z nich wszystkiego, w kwestii pielęgnacji, ziemi, itd.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”