Cocos nucifiera - kokos właściwy - BAZA

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Posty: 7093
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Cocos nucifiera - kokos właściwy - BAZA

Post »

Cocos nucifiera

Opis. Palma ta wyrasta wprost z orzecha, który wystaje nad powierzchnię ziemi. Każdy liść to wniesione łodygi na końcach których osadzone są łukowato, jednokrotnie podzielone blaszki liściowe o silnym żebrowaniu.

Miejsce uprawy. Należy zapewnić jej stanowisko jasne, lecz nie w pełni nasłonecznione. W okresie wegetacji, od wiosny do końca sierpnia odpowiednia jest temperatura 25 - 30 stopni, w okresie zimowym temp. nie może spaść poniżej 18 stopni (palma wrażliwa jest na suche powietrze wywołane centralnym ogrzewaniem dlatego nawet zimą trzeba raz na tydzień zraszać liście).

Podlewanie i zraszanie. Podlewamy najlepiej na głębokawy podstawek do pełna po czym po wchłonięciu przez palmę wody powtarzamy podlewanie. Po kolejnych 15 minutach odlewamy wodę jeśli jeszcze jakaś na podstawku została. Woda nie może być twarda (zalecane podlewanie mieszanką wody destylowanej z odstaną w temp. pokojowej w proporcjach 1:1). Zraszamy co drugi dzień lekką mgłą letniej,odstanej wody w godzinach rannych by palma zdążyła obeschnąć zanim złapie pierwsze promienie słoneczne.

Nawożenie. Najlepiej jest nawozić w okresie od marca do lipca, co tydzień rozpuszczalnymi nawozami dla palm oraz co dwa tygodnie dodatkowo biohumusem.

Przesadzanie.Palma ta jest bardzo wrażliwa na przesadzanie, praktycznie tego nie toleruje, ma bardzo delikatne korzenie(szczególnie palowy). Możemy ją przesadzać ale raz na 5 - 6 lat. Najlepiej zaraz po zakupie sadzonki przesadzić ją w dużą doniczkę by nie dotykać się do jej systemu korzeniowego przez długi czas. Używać wysokich doniczek palmowych. Ziemia powinna być łatwo przepuszczalna, próchniczna(typowo palmowa) z dodatkiem piasku(w proporcji 3:1 ziemi do piasku), pożądany dobry drenaż.

Rozmnażanie. Można rozmnożyć z orzecha(kokosa) kupionego w markecie pod warunkiem, że ma on wysuszony sok w łupinie oraz stworzony zostanie odpowiedni mikroklimat. Orzechy kiełkują bardzo wolno w bardzo ciepłym pomieszczeniu o temperaturze 26 - 30 °C. Młode wyrastające z orzecha rośliny trzeba chronić przed bezpośrednim padaniem promieni słonecznych i zapewnić im przez kilka pierwszych miesięcy miejsce ciepłe, lekko cieniste i wilgotne.

Obrazek Obrazek Obrazek

Na ostatnim zdjęciu kiełkujący w warunkach domowych orzech kokosowy kupiony w markecie.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”