To wciornastki oprysk Actellic 500 EC 0,1% (1ml środka w 1 l wody) lub Mospilan 20 SP 0,02% (2g środka w10 l wody) obydwa środki są skuteczne, oprysk należy powtórzyć po 6 dniach i przede wszystkim zrobić go bardzo dokładnie oraz wykonywać go w pomieszczeniu gdzie po oprysku nikt nie będzie przez 24h wchodził (opary chemii są szkodliwe dla człowieka)
Sądzę raczej że to atak wciornastki wykonaj oprysk Actellic 500 EC 0,1% (1ml środka w 1 l wody) należy po sześciu dniach powtórzyć oprysk, opary są bardzo szkodliwe dla człowieka dlatego roślina do oprysku powinna być wyniesiona do pomieszczenia gdzie przynajmniej przez 12h nikt nie będzie wchodził.
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że niektóre liście mojego Bluszcza jaśnieją i pokrywają się kropkami, po dokładniejszych oględzinach zauważyłem, że jest na nim pełno robali. Dołączam zdjęcia.
Z tego co udało mi się znaleźć, to wygląda jak Przędziorek chmielowiec, ale nie jestem pewien. Jak mogę się tego pozbyć?
Wciornastek ją sobie bardzo smacznie wcina, oprysk Talstar 100 EC (0,5ml preparatu na 1 l wody) lub Actellic 500 EC (1 ml preparatu na 1 l wody). Szkodnika widać świetnie na zdjęciach. Po czterech dniach powtórz oprysk, pryskaj bardzo dokładnie z obu stron liści.
Jestem wielbicielką gruboszy, a od niedawna właścicielką draceny, która zaczęła chorować.
Stoi ona przy oknie balkonowym od strony południowo-zachodniej. Jest to dość słoneczne miejsce, czego do końca nie odzwierciedla zdjęcie. Ostatnio na łodydze oraz liściach pojawiły się jakieś białe robaczki (?), niektóre liście żółkną i opadają.
Nie jestem pewna,ale to mogą być larwy wciornastków lub przylżeńce.Sprawdź czy w bryle korzeniowej nie ma robactwa i jak możesz to wstaw zdjęcie o większej rozdzielczości.Najlepiej tu by pomógł ''Czarodziej''
Zamieść zdjęcia duże rozmiarowo minimum 1024x768 na forum wklejone jako miniaturki z możliwością powiększenia do dużego rozmiaru to dokładnie określę co to za szkodnik i jak go zwalczyć.