Coffea arabica - kawa arabska - BAZA

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Posty: 7093
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Coffea arabica - kawa arabska - BAZA

Post »

Coffea arabica - kawa arabska

C. arabica należy grupy roślin, które w pewnym sensie swoje istnienie w mieszkaniach zawdzięczają zainteresowaniu wyjątkowych miłośników rzadkich okazów flory.

Pochodzenie. kawa, a co za tym idzie również roślina kawowa, pochodzi z Arabii. Rodzaj Coffea obejmuje około 50 gatunków krzewów i małych drzew, pochodzących z tropikalnych rejonów Afryki. Od niepamiętnych czasów najważniejszym gatunkiem jest C. arabica, której karłową formę Nana' można bez większego trudu uprawiać w pokoju.

Opis. Na tropikalnych plantacjach kawa rośnie jako krzew wysokości 3-5 m. W szklarni ogrodu botanicznego może osiągnąć 3 m, w domu odpowiednio pielęgnowane, stare rośliny po pewnym czasie mogą osiągnąć 2 m. Jednak normalny rozmiar roślin uprawianych w mieszkaniu, początkowo zwykle jednopędowych, wynosi 60-80 cm. Liście pokrywające boczne rozgałęzienia są ciemno - zielone, nieco pokarbowane, błyszczące, wyrastające po dwa naprzeciw siebie. Kwiaty kawy są małe, gwiazdkowate, śnieżnobiałe i pachnące. Wyrastają z kątów liści w trzecim lub czwartym roku uprawy (u form karłowych wcześniej). Okres kwitnienia przypada na miesiące letnie.

Miejsce uprawy. Przez cały rok roślina powinna stać w pokoju, w półcieniu, z dala od bezpośredniego nasłonecznienia. W miarę możliwości zimą trzeba zapewnić stanowisko nieco jaśniejsze. Okres wegetacji i kwitnienia trwa od marca-kwietnia do sierpnia-września. Okres spoczynku trwa od października do lutego i roślina powinna go spędzać w umiarkowanej temperaturze 15-20°C. Temperatura podłoża powyżej 16-18 C jest bardziej szkodliwa niż zbyt wysoka temperatura powietrza.

Podlewanie. Latem, kiedy roślina rośnie podlewać należy obficie, uważając jednak aby nadmiar wody nie pozostawał na dnie doniczki. W tym czasie roślina potrzebuje nieco wilgotniejszego powietrza powinna więc być codziennie spryskiwana. Zimą zależnie od temperatury w pokoju podlewamy oszczędniej, ale nie dopuszczamy do przeschnięcia bryły korzeniowej. Używamy wody miękkiej o pH 4,5.

Nawożenie. Od kwietnia do sierpnia nawozimy co tydzień, nawozami bez zawartości wapnia.

Przesadzanie. W razie potrzeby przesadzamy na początku okresu wegetacji do obszernej doniczki. Ziemia powinna być zasobna, próchniczna i przepuszczalna(wskazany dobry drenaż).

Rozmnażanie. Najlepsze wyniki, również w uprawie pokojowej, osiąga się rozmnażając roślinę ze świeżych nasion. Importowane przez niektóre firmy nasienne czerwone, jagodokształtne owoce zawierają gwarantowane nasiona - są to dojrzałe ziarna kawy zebrane z roślin uprawianych w gorących szklarniach. Rośliny uprawiane w domu z reguły nie wydają żywotnych nasion. Wiosną ziarna wysiewa się grupami po 2-3 w wilgotny piasek o temperaturze 24-26°C (w mnożarce). Siewki początkowo pikuje się w zwykłą kompostową ziemię doniczkową, a następnie przesadza latem w ziemię taką jak dla starszych roślin( może być ziemia dla palm).

Szkodniki. Zimą roślina może być atakowana przez szkodniki z rodziny czerwcowatych.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”