Zwartnica (Hippeastrum ) nie rośnie, w stanie spoczynku?

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sty 2009, o 23:06

Zwartnica (Hippeastrum ) nie rośnie, w stanie spoczynku?

Post »

Witam. Mam 3 rośliny Hypeastrum-Jedną cebulę mateczną i 2 przybyszowe. (Pisałam o tym w temacie o Hipeastrum jednak nikt nie odpowiedział)Teraz nie mają łodyg z kwiatami tylko same liście. Czytałam o niej żeby nie podlewać w stanie spoczynku przez ok. 6-8 tygodni. Jednak nie wiem kiedy hypeastrum jest w stanie spoczynku? Czy wtedy , kiedy są tylko same liście czy jeszcze później? Nie chhcę jej zalać. Czy mam ją teraz podlewać czy nie? I jak ją ogólnie traktowac w stanie spoczynku? Bardzo proszę o poradę:)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedy kwitła cebula? Jak przeczytasz moje posty z tematu o hipeasrtrum strona po stronie (miłej lektury życzę) będziesz wiedziała wszystko, nie chcę tego kolejny raz opisywać.
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Cebula podobno kwitła w grudniu-mam je od wójka, były troche zaniedbane...Poczytam sobie na pewno:)
Jak tak poczytałam co tam jest napisane to jestem jescze bardziej kołowata-dyskusja toczy się pomiędzy dwoma gatunkami-hypeastrum a amarylis i teraz już nie wiem, który z nich to mój, (początkowo myslałam, że to jedna i ta sama roślina) bo są do siebie bardzo podobne...:( (W temacie o hypeastrum na str. 64 zamieściłam zdjęcia) Ale może zamieszczę je jutro tutaj to mi powiecie czy to amarylis czy hypeastrum?
x-C-j
---

Post »

Margarita.vip jeśli pęd od kwiatostanu był w środku pusty to hipeastrum jeśli pełny to amarylis tym się różnią a jeśli kwitł w grudniu to teraz podlewaj i nawoź aż do końca maja potem zasuszanie do końca czerwca, ocięcie liści i dosuszenie korzeni po wyjęciu z ziemi do końca lipca potem na zimowanie przez sierpień, wrzesień i październik a w listopadzie do ziemi i znów podlewanie by na grudnia znów zakwitł. :D
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Do Czarodzieja: Dziękuje za odpowiedz:) Jednak nie widziałam jak wyglądał pęd kwiatowy-czy był pusty, czy pełny, więc może po zdjęciach poznasz czy to hipeastrum czy amarylis:) To znaczy, że zakwitnie dopiero w grudniu? :( Jestem zawiedziona-myslałam, że może na wiosne znowu zakwitnie) No cóż zastosuję się do Twoich wskazówek Czarodzieju, to może mi ładnie zakwitnie w grudniu:) Jutro umieszczę tu zdjęcia, więc gdybyś mógł zerknąć to może byś poznał który to z tych gatunków. Byłabym wtedy pewna. :)
x-C-j
---

Post »

Po samej cebuli będzie mi trudno rozpoznać (amarylis ma bardziej jaśniutko - różowawo - krmowe korzenie a hipeastrum mleczno - kremowe, to taka druga wskazówka) tym bardziej że są zakopane bynajmniej na tamtych zdjęciach ale owszem zamieść zobaczę. :D
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No więc zamieszczam zdjęcia moich niezydentyfikowanych roślinek :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ta w zielonej doniczce jest cebulą mateczną, a 2 pozostałe to przybyszowe.
W temacie o hypeastrum i Amarylis przeczytałam, że te dwie roślinki można też odróżnić po liściach- (skopiowany tekst):"Amarylis ma zwisające liscie w dół,wyrastające jakby jedne z drugich.Hippeastrum (potocznie u nas zwane amarylisem)ma sztywne liscie rosnące do góry". Więc wnioskuję, że ja mam Amarylisa-wydaje mi się, że te liście w cebuli matecznej wyrastają właśnie "jedne z drugich" Czy mam rację???
x-C-j
---

Post »

To hipeastrum. :D
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A więc jednak Hypeastrum:) I dobrze bo patrząc na zdjęcia tych dwóch gatunków, to bardziej mi się podobają kwiatki hypeastrum:) Ten mój podobno ma czerwony kwiat:) Jak zwykle dzięki za odpowiedź!
Awatar użytkownika
herbata68
100p
100p
Od: 19 lip 2008, o 10:50

Post »

Witam ! Z tym zasuszaniem to chyba nie tak do końca . Nie chcę się wymądrzać ale te małe cebulki , zdaje się , że powinny ok.3 lat wegetować bez "usypiania" . Pytaj dalej czarodzieja on będzie wiedział :D Pozdrawiam.
"Lepiej kijek pocienkować , niż go potem pogrubasić" . Pozdrawiam . ARAS .
x-C-j
---

Post »

Zgadza się młode cebule usypia się dopiero nawet jako czteroletnie( w zależności od wzrostu nie usypia się cebul poniżej 3 cm średnicy), młodszym daje się tylko odpocząć w ziemi około dwa miesiące, zmniejszając podlewanie by straciły kilka liści ale nie wszystkie i nic więcej. :D
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Do Czarodzieja: Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie mojego hypeastrum-wcześniej pisałam, że kwitł w grudniu, ale się dzisiaj dokładnie dopytałm i powiedziano mi, że kwitł jakoś trak marzec-kwiecień. Czy to jakoś zmienia sposób, w jaki mam z nim postępować? Parę postów wyżej napisałeś mi małą "instrukcję":
Czarodziej_ pisze:Margarita.vip ... jeśli kwitł w grudniu to teraz podlewaj i nawoź aż do końca maja potem zasuszanie do końca czerwca, ocięcie liści i dosuszenie korzeni po wyjęciu z ziemi do końca lipca potem na zimowanie przez sierpień, wrzesień i październik a w listopadzie do ziemi i znów podlewanie by na grudnia znów zakwitł. :D
Czy w tym wypadku coś się zmienia? Od chwili gdy, przyniosłam te hypeastrum do domu w jednej doniczce, w której były 3 cebule, to przesadziłam je do oddzielnych doniczek, potem raz podlałam i wciąż mają wilgotną ziemię (pewnie przez keramzyt, który wysypałam na dno doniczki?) I co teraz dalej?:) Przepraszam, że Cię tak o to męcze, ale nie chciałabym zrobić coś nie tak i mu zaszkodzić...
x-C-j
---

Post »

Oczywiście że zmienia bo jeśli cebule rosły i w marcu kwitły to już mają dawno opóźniony okres zimowania, wyjmij je teraz z doniczek zetnij liście obsusz (dwa tygodnie) tak by przyschły korzenie potem odetnij je zostawiając 4 cm korzeni, niech sobie zostaną takie suche i na stanowisko zimowania do piwnicy na suchy piasek lub trociny aż do początku kwietnia, wtedy je dopiero posadzisz, mały odrost normalnie podlewaj i nawoź niech rośnie. :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

OK:) Czyli mam zciąć im liście do tych czerwonych kresek, którymi zaznaczyłeś na zdjęciach. A tą najmniejszą cebulę mam normalnie podlewać i nawozić? Troszkę zamieszania z tymi moimi hypeastrum, ale teraz przynajmniej dokładnie wiem co mam zrobić, dzięki:)
x-C-j
---

Post »

Dokładnie tak, czerwone kreski to miejsca cięć, jak zetniesz i wyjmiesz cebule z ziemi możesz zrobić zdjęcia i wstawić na forum w celu ewentualnej korekty. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”