Zwartnica (Hippeastrum ) nie rośnie, w stanie spoczynku?
- Margarita.vip
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 sty 2009, o 23:06
Zwartnica (Hippeastrum ) nie rośnie, w stanie spoczynku?
Witam. Mam 3 rośliny Hypeastrum-Jedną cebulę mateczną i 2 przybyszowe. (Pisałam o tym w temacie o Hipeastrum jednak nikt nie odpowiedział)Teraz nie mają łodyg z kwiatami tylko same liście. Czytałam o niej żeby nie podlewać w stanie spoczynku przez ok. 6-8 tygodni. Jednak nie wiem kiedy hypeastrum jest w stanie spoczynku? Czy wtedy , kiedy są tylko same liście czy jeszcze później? Nie chhcę jej zalać. Czy mam ją teraz podlewać czy nie? I jak ją ogólnie traktowac w stanie spoczynku? Bardzo proszę o poradę:)
- Margarita.vip
Cebula podobno kwitła w grudniu-mam je od wójka, były troche zaniedbane...Poczytam sobie na pewno:)
Jak tak poczytałam co tam jest napisane to jestem jescze bardziej kołowata-dyskusja toczy się pomiędzy dwoma gatunkami-hypeastrum a amarylis i teraz już nie wiem, który z nich to mój, (początkowo myslałam, że to jedna i ta sama roślina) bo są do siebie bardzo podobne...
(W temacie o hypeastrum na str. 64 zamieściłam zdjęcia) Ale może zamieszczę je jutro tutaj to mi powiecie czy to amarylis czy hypeastrum?
Jak tak poczytałam co tam jest napisane to jestem jescze bardziej kołowata-dyskusja toczy się pomiędzy dwoma gatunkami-hypeastrum a amarylis i teraz już nie wiem, który z nich to mój, (początkowo myslałam, że to jedna i ta sama roślina) bo są do siebie bardzo podobne...

Margarita.vip jeśli pęd od kwiatostanu był w środku pusty to hipeastrum jeśli pełny to amarylis tym się różnią a jeśli kwitł w grudniu to teraz podlewaj i nawoź aż do końca maja potem zasuszanie do końca czerwca, ocięcie liści i dosuszenie korzeni po wyjęciu z ziemi do końca lipca potem na zimowanie przez sierpień, wrzesień i październik a w listopadzie do ziemi i znów podlewanie by na grudnia znów zakwitł. 

- Margarita.vip
Do Czarodzieja: Dziękuje za odpowiedz:) Jednak nie widziałam jak wyglądał pęd kwiatowy-czy był pusty, czy pełny, więc może po zdjęciach poznasz czy to hipeastrum czy amarylis:) To znaczy, że zakwitnie dopiero w grudniu?
Jestem zawiedziona-myslałam, że może na wiosne znowu zakwitnie) No cóż zastosuję się do Twoich wskazówek Czarodzieju, to może mi ładnie zakwitnie w grudniu:) Jutro umieszczę tu zdjęcia, więc gdybyś mógł zerknąć to może byś poznał który to z tych gatunków. Byłabym wtedy pewna. 

- Margarita.vip
No więc zamieszczam zdjęcia moich niezydentyfikowanych roślinek

Ta w zielonej doniczce jest cebulą mateczną, a 2 pozostałe to przybyszowe.
W temacie o hypeastrum i Amarylis przeczytałam, że te dwie roślinki można też odróżnić po liściach- (skopiowany tekst):"Amarylis ma zwisające liscie w dół,wyrastające jakby jedne z drugich.Hippeastrum (potocznie u nas zwane amarylisem)ma sztywne liscie rosnące do góry". Więc wnioskuję, że ja mam Amarylisa-wydaje mi się, że te liście w cebuli matecznej wyrastają właśnie "jedne z drugich" Czy mam rację???

Ta w zielonej doniczce jest cebulą mateczną, a 2 pozostałe to przybyszowe.
W temacie o hypeastrum i Amarylis przeczytałam, że te dwie roślinki można też odróżnić po liściach- (skopiowany tekst):"Amarylis ma zwisające liscie w dół,wyrastające jakby jedne z drugich.Hippeastrum (potocznie u nas zwane amarylisem)ma sztywne liscie rosnące do góry". Więc wnioskuję, że ja mam Amarylisa-wydaje mi się, że te liście w cebuli matecznej wyrastają właśnie "jedne z drugich" Czy mam rację???
- Margarita.vip
- Margarita.vip
Do Czarodzieja: Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie mojego hypeastrum-wcześniej pisałam, że kwitł w grudniu, ale się dzisiaj dokładnie dopytałm i powiedziano mi, że kwitł jakoś trak marzec-kwiecień. Czy to jakoś zmienia sposób, w jaki mam z nim postępować? Parę postów wyżej napisałeś mi małą "instrukcję":
Czy w tym wypadku coś się zmienia? Od chwili gdy, przyniosłam te hypeastrum do domu w jednej doniczce, w której były 3 cebule, to przesadziłam je do oddzielnych doniczek, potem raz podlałam i wciąż mają wilgotną ziemię (pewnie przez keramzyt, który wysypałam na dno doniczki?) I co teraz dalej?:) Przepraszam, że Cię tak o to męcze, ale nie chciałabym zrobić coś nie tak i mu zaszkodzić...Czarodziej_ pisze:Margarita.vip ... jeśli kwitł w grudniu to teraz podlewaj i nawoź aż do końca maja potem zasuszanie do końca czerwca, ocięcie liści i dosuszenie korzeni po wyjęciu z ziemi do końca lipca potem na zimowanie przez sierpień, wrzesień i październik a w listopadzie do ziemi i znów podlewanie by na grudnia znów zakwitł.
Oczywiście że zmienia bo jeśli cebule rosły i w marcu kwitły to już mają dawno opóźniony okres zimowania, wyjmij je teraz z doniczek zetnij liście obsusz (dwa tygodnie) tak by przyschły korzenie potem odetnij je zostawiając 4 cm korzeni, niech sobie zostaną takie suche i na stanowisko zimowania do piwnicy na suchy piasek lub trociny aż do początku kwietnia, wtedy je dopiero posadzisz, mały odrost normalnie podlewaj i nawoź niech rośnie.

- Margarita.vip