A jak często jesteś na działce? Pewnie o tym pisałaś, ale tak dużo czytam na tym forum, że na razie mam trochę mętlik w głowie

W sezonie jestem co sobotę, a w lecie dodatkowo czasami nocuję tam od piątku do niedzieli.Wiśnia pisze:Aurynko! Ja się zastanawiam, czy nie zastosować (jak będzie taka potrzeba)na moim przyszłym warzywniaczku podlewania kropelkowego. Wyczytałam o nim u Erazma.
A jak często jesteś na działce? Pewnie o tym pisałaś, ale tak dużo czytam na tym forum, że na razie mam trochę mętlik w głowie
Piszę o nim w temacie "Od Erazma do Wszystkich ..." ale nie pamiętam strony oraz na http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=459&start=0 To naprawdę duża wygoda. Polecam wszystkim. Nadaje się do podlewania warzyw, kwiatów, tuneli foliowych, szklarni, ...aurynka pisze:... Przejrzę sobie u Erazma to podlewnie kropelkowe, bo nie mam pojęcia na czym polega.
No właśnie. Lilu Ty podlewasz zapewne raz na dwa tygodnielila31 pisze:W piaseczku fajnie się robi, zawsze jest miękko, tylko podlewania trzeba pilnować, no i minerały pewnie Ci szybko uciekają.
Badanie pH jest podstawą w/g niego można obliczyć ile dodać wapna tlenkowegocynia pisze:Proponuje sprawdzić pH ziemi. Może poprawisz strukturę gleby przez wapnowanie.
Torf pogorszy nie najlepsze już stosunki wodno powietrzne glebyMariola54 pisze:Aurynko dodaj do swojej ziemi torfu
jak najbardziej wskazane też jako przedplon do przekopania motylkoweMariola54 pisze:i kompostu
Przy próbie zastosowania czystego piasku(pH= 8 ) trzeba znać pH gleby bo można pogorszyćCoondelboory pisze:Myślę, że jak władujesz w nią odpowiednią ilość materii organicznej to sie poprawi. Poza tym możesz ją odchudzić piaskiem.