Piszecie, że borówki posypujecie trocinami, takie "zwykłe" co można kupić w sklepie zoologicznym też się nadają? I jaką przewagę w utrzymywaniu kwaśnego pH mają trociny niż kora kompostowa ?
Pozdrawiam

Dawid.
Dziękuję ślicznie za odpowiedź i podpowiedź. Dzięki tej wypowiedzi w wyszukiwarce znalazła tematy w których m.in. jest tabelka ile siarki stosować itp. Jest miło gdy ludzie są dla siebie pomocni i mili. Życzę wielu pięknych, zdrowych roślinbishop pisze:Może siarkę?
Działa bardzo wolno i w znikomym stopniu rozpuszcza sie w wodzie, więc nie powinna być wypłukiwana.
Nie musiszsmonika pisze:Natomiast pozostałym wystarczy raz w roku wymieszanie wierzchniej warstwy wkoło roślinek z torfem?- chodzi mi o cyprysik, budleję i hibiskus.
To jakie nawozy można używać na przy glebie pH 7,5pogotowie ogrodnicze pisze:zakwaszanie 0,01-0,02%roztworem kwasu ortofosforowego jest wypraktykowane.Nadmiar fosforu nie powoduje niekorzystnych zmian fizjologicznych w przypadku różaneczników i azalii. Stosowanie związków mineralnych bez badania gleby w stacji chemiczno rolniczej może powodować zachwianie równowagi w gospodarce mineralnej roślin.(blokowanie pobierania)Każdy nawóz nawet zakwaszający zastosowany przy pH powyżej 6,0 będzie zasalał. Nawozy o działaniu zakwaszającym wskazane są do stosowania przy pH poniżej 5,5
Przeżyły ?bishop pisze:Kupiłem wczoraj kwas fosforowy, w sklepie z odczynnikami 32,05 PLN/Litr. Wlałem ok. 1 ml na konewkę i sprawdziłem pH. Niezauważalna zmiana, troszkę poniżej 7. Dolałem ok. 50 ml, pH spadło do 3,5 Podlałem tym kwasem, ale teraz się zaczynam martwić, czy nie przegiąłemBiorąc poprawkę na to, że część kwasu zobojętni się składnikami gleby, część wsiąknie głębiej, a torf w workach i tak ma podobno pH 3÷4, to powinno być ok. Czas pokaże...