Witajcie, wklejam zdjęcie zrobione dnia 29.08 w rezerwacie Mewia Łacha przy ujściu Wisły. Może czytają wątek też entomolodzy. Bardzo zainteresował mnie ten owad, pierwszy raz widziałam takiego na oczy, prawie cały czarny z dwoma grubymi paskami na odwłoku. Całe ciało dość długie, długość ok. 15-20 mm. Wygląda na coś z grupy pszczołowatych , ale może się mylę... Siedziało dość spokojnie na kwiatku.
Wow! Dzięki jestem pod wrażeniem wiedzy i cieszę się że udało mi się zaobserwować okaz raczej rzadki w naszym kraju, jest też narażony na wyginięcie. Ciekawa sprawa.
I pewnie to co jest z przodu na fotografii to jej tył?
Też miałam ostatnio tego typu gąsiennice. Byłam pewna że to ozdobne z rogiem to jej głowa, ale byłam zaskoczona jak się okazało że strona kt?rą się 'cofa' to jej przód.
Podpowiedzcie co to może być, kręciło się to na tarasie drewnianym, przy którym rosną winogrona. Myślałam najpierw, że to pluskwa, ale one mają inne głowy. Biega to dość szybko. Ma ok. 6-8 mm długości. Okazało się, że zabrałam gościa do domu z pudełkiem z winogronami i przesiedział w lodówce tydzień...
Dzień dobry. Nie jestem motylarzem, więc nie napiszę niczego odkrywczego. Ale z całą pewnością jest to gąsienica motyla. Sprawdź liście czy nie zostały jaja. Do zwalczenia mechanicznego - pod podeszwę lub chemicznie - preparatem z BT.