Lilak więdnie

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Więdnący lilak - co może być powodem?

Post »

Dostałam 2 sadzonki lilaków wiosną, typu odrost korzeniowy podejrzewam, wyglądały jak ok metrowe solidne patyki z kawałkiem korzenia i z tego korzenia każdemu odbijał 1 mały kiełek. Posadziłam dość płytko ze względu na te kiełki właśnie.. Pod spód dałam obornika końskiego, gleba typu piach. Wypuściły młode pędy i wszystko wyglądało dość dobrze, aż zobaczyłam, żę te młode pędy z liśćmi jakby oklapły. Czy on ma szansę przeżyć? Oklapł po tych deszczach, których końca nie widać.. Niby nie powinien się podtopić bo ziemia naprawdę super przepuszczalna, ale sama już nie wiem:/ Mam inne lilaki, stare, którym nic nie jest i zaczynają kwitnąć. Może dałoby się go jakoś poratować tylko nie mam pojęcia jak?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Więdnący lilak - co może być powodem?

Post »

Po co ten obornik? :roll: Może być, że 'spaliło' korzenie jeżeli go dotykają.Młode przyrosty zmoczone deszczem mogą sprawiać też takie wrażenie, więc trzeba poczekać aż 'okrzepną'.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo sobie pomyślałam, że w takim piachu to za dużo pokarmu nie znajdzie.. Ale nie sądze, żeby spaliło, on ma już 2 lata ten obornik. No nic, to poczekam. Swoją drogą, szkoda że nie ma jakiegoś wspólnego wątku lilakowego, albo 2, typu jeden ogólny i drugi wszystko o odmianach..
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Pokarm ma tu mniejsze znaczenie, gorzej z wilgotnością.Lilaki potrzebują wilgotnych gleb, a czasem podczas susz i tak mają oklapłe liście, a co dopiero na piachu.. :?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

loeb pisze: typu odrost korzeniowy
U mamusi było wygodnie... a na swoim trzeba sobie samemu radzić- też pomyślałem, że ten obornik nie jet potrzebny lilakowi, a nawet ryzykowny, ale sedno chyba w kondycji tego korzenia. Jeśli roślina nie była samodzielna, teraz ma niedostatki w wydajności systemu korzeniowego. Przytnij go nad najniższym rozwijającym się oczkiem, to zwiększy jego szanse, potem nadrobi straty..
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już jest przycięty, czyli pozostaje mi po prostu poczekać. Nie sądze, żeby piasek był problemem, tu na piaskach rosną 5 metrowe lilaki, w wielkich skupiskach po kilkanaście metrów obwodu niektóre, a na pewno nikt ich nie podlewa...
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Lilak więdnie

Post »

Witam,

Mam posadzone w rzędzie kilka odmian lilaków.
Dwa z nich coś dopadło zaczeły widnąć liście. Są to odmiany: Sensation i Primrose.
Więdnięcie postępuje bardzo szybko. Jest obok nich posadzony słoneczniczek (bylina) i ma to samo.
Sprawdzłam nie jest tam zbyt mokro. Czy te deszcza mogły tak wpłynąć? Jak ratować lilaki?
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Lilak więdnie

Post »

Spodziewam się, że wieczorem te liście wstają? To u mnie powszechne- rośliny 'przyzwyczaiły się' do chłodu, dużej wilgotności powietrza i gleby- przestały więc bez małą całkiem pobierać wodę z gleby- a tu nagle wiatr, słóńce, ciepło i sucho...., więc przywiędły.
Może to to.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
misia
500p
500p

Post »

Nie wstają z godziny na godzine coraz bardzie przywiędłe są.

Dzwoniłam do naszego ogrodniczego. Pan poinformował mnie, że może być pendrak a może być zalanie - nadmiar wody.
Mówił żeby wykopać. Moja działka usytuwana jest przy rzeczce. Ale podtopienia nie było. Może zbyt wysoki poziom wody jest.
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
misia
500p
500p

Post »

Lilak Primrose
Obrazek

Słoneczniczek szorstki
Obrazek

Dzisiaj szpadlem wykopał obok dołek i rzeczywiście jest tam woda na głębokość szpadla.
Nie wiem czy przesadzać czy czekać?
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak jak myślałam. Wody gruntowe podeszły już tak wysoko. One stoją w cieniu prawda?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z biuletynu e-hortico
Ogród po powodzi. Twoje rośliny potrzebują natychmiastowej pomocy!

Utrzymująca się od trzech tygodni pogoda, którą niektórzy zaczęli już określać "porą deszczową" wywołała w Polsce całkiem sporą powódź (wyjątkową, jak na maj).
Długotrwałe opady doprowadziły do wysycenia gleby wodą - roślinne systemy korzeniowe cierpią z powodu zbyt dużej wilgoci oraz niedoborów tlenu.
Następny problem wiążący się z dużą ilością wody - znaczna część składników mineralnych uległa wypłukaniu (dotyczy to zwłaszcza ruchliwego jonu azotanowego).
Gdy tylko deszcze przestaną padać, twojemu ogrodowi grozi ogromne niebezpieczeństwo. Osłabione rośliny staną się podatne na wszelkie infekcje (zwłaszcza grzybicze), a wygłodniałe owady i ślimaki dokończą dzieło zniszczenia.
Pech chciał, że ze ślimakami i grzybami już jest problem (z powodu wilgoci), spory problem stanowią również mrówki. Pamiętaj, że tam gdzie są mrówki, zwykle pojawiają się mszyce, więc kłopoty w tym roku będą się mnożyć.
Dobrą strategią przywrócenia ogrodowi świetności po koszmarnej wiośnie jest zastosowanie stymulatora wzrostu (np. Starter Plus). Koniecznością jest zaopatrzenie się w preparaty przeciwgrzybicze, do odkażenia podłoża. Warto również zaopatrzyć się w nawozy, by odbudować zniszczoną deszczami glebę.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

misia pisze:Sprawdzłam nie jest tam zbyt mokro.
To zmienia postać rzeczy... może melioracja- jakiś rów odwadniający?
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Moje dwa lilaki przez wiosenne zalanie uschły. :(
chyba z nich już nic nie będzie, nawet kora odeszła.

Obrazek
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26

Post »

Jeśli to Cie pocieszy to u mnie lilaki i słoneczniczki wyglądają dokładnie tak samo. ;:223 Ale własciwie nie wiem czego się spodziewałam, mam co roku wodę gruntową na głębokość szpadla. Postanowiłam że przestaję walczyć, wiele osób marzy o rabatce bagiennej, ja będę mieć taką na całej działce. Słoneczniczki odrosły z siewek, oddam je sąsiadce do adopcji, na wydmę. Na lilaki, perukowce, powojniki szkoda kasy na takiej glebie. Lilaki sadziłam już 3 x. Tobie też radzę się poddać i sadzić to co będzie rosło.
Pozdrawiam z mojego bagna :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”