Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Autor Wiadomość
Admin_(do2007r.)
 Tytuł: PAMIĘTAJ: mamy polskie litery. Prośba o poprawną polszczyznę
PostNapisane: 14 maja 2006, o 17:54 
Offline
---
Avatar użytkownika
Postów: 875
Skąd: mazowieckie

 więcej niż 1
Prośba o poprawną polszczyznę.

Przestrzeganie tej prośby ułatwia nam wszystkim przeszukiwanie wątków i korzystanie z forum.
Każdemu może zdarzyć się literówka, lecz postarajmy się - chodzi o generalnie pozytywne podejście, NIE o przesadną dokładność.
Szczególnie istotna jest poprawność tematu postu. :idea:

Na wielu forach Administratorzy zaczynają na ten problem zwracać coraz większą uwagę, włącznie z blokadą osób piszących "zlepkami liter".
Na naszym forum jedynie uprzejmie prosimy Państwa o minimalną uwagę przy pisaniu postów.
Swój źle napisany post MOŻNA POPRAWIĆ przez 48h za pomocą klawisza ZMIEŃ, w prawej, górnej części postu, edytując/wchodząc w swój wysłany wcześniej.

Prosimy o rozpoczynanie nazw tematów z dużej litery, tak jak inni i nie pisanie drukiem. Dziękuję.
Wątek z możliwością odpowiedzi.

Tu link objaśniający jak włączyć polskie czcionki na "zagranicznych Windows, komputerach" (na KAŻDYM komputerze można to wykonać):
viewtopic.php?t=10597

:arrow:

_________________
---...== Admin ==...---
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
www.FORUMOGRODNICZE.info


Góra   
  Zobacz profil      
 
bishop
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lip 2008, o 13:02 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 5874
Skąd: ze wsi/prawie środek Polski

 więcej niż 1
Widzę po swoich postach, że lata pracy z Wordem robią swoje... W tym negatywnym sensie. Word poprawi sam kapitaliki na początku zdania, zmieni przypadkowe "e" na "ę", "a" na "ą", a forum tego niestety nie zrobi.
I chociaż się staram, to widzę, że literówki trafiają mi się nagminnie...
A post można edytować tylko raz - taki przynajmniej kiedyś komunikat dostałem :?:
Z góry przepraszam za wszelakie błędy :?

_________________
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz


Góra   
  Zobacz profil      
 
KaRo
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lip 2008, o 14:05 
Offline
-Administrator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 20157

 więcej niż 1
bishop71 napisał(a):
I chociaż się staram, to widzę, że literówki trafiają mi się nagminnie...
A post można edytować tylko raz - taki przynajmniej kiedyś komunikat dostałem :?:
Z góry przepraszam za wszelakie błędy :?


:lol:
Wyobraź sobie, że "ktoś musi" poprawić Twoje błędy.
Wyobraź sobie, że piszących na forum są tysiące, poprawiających kilku...

Łatwiej dla wszystkich jest kliknąć "Podgląd"
poprawić swoje własne błędy, które mogą być wskazane przez przeglądarkę np. Mozilla lub inny darmowy program
a potem, w następnej kolejności kliknąć "Wyślij".
To tak niewiele kosztuje piszącego...
a tak wielu osobom może zaoszczędzić irytacji a nam moderatorom,
niepotrzebnej pracy.

Więc nie ma znaczenia ile razy możemy edytować swój post, znaczenie ma nasza wola .....

O sensie autopaprawek własnych postów wysyłanych na forum rozprawiamy od dawna o czym możesz poczytać tutaj

_________________
KaRo - Administrator Forum
☆☆☆ Pytania do Ekipy...

❤ KaRolinki

Góra   
  Zobacz profil      
 
bishop
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lip 2008, o 15:32 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 5874
Skąd: ze wsi/prawie środek Polski

 więcej niż 1
Dziękuje za wskazówki. Jako, że nie jestem z Wami od początku pewnie nie trafiłbym na tamten wątek, lub trafił późno, dopiero kiedy ktoś by go rozwinął. A fajny jest :lol:

Trochę zaśmiecam wątek, a był taki dziewiczy z dużą ilością wyświetleń, więc jako Administrator spokojnie możesz usunąć moje uwagi :lol:

_________________
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz


Góra   
  Zobacz profil      
 
kari
 Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2009, o 11:29 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2866
Skąd: Poznań

 ---
Katarinko, głowa do góry, ja mam laptopa prosto z Anglii - jeszcze w Londynie sprzedawca zadbał o to, bym miała na nim polskie znaki (bez ingerencji w samą klawiaturę). Przyznam się szczerze, że nie zaglądałam mu przez ramię, ale to na pewno da się zrobić :)

_________________
Roślinki Karinki
Moje dawne doniczkowe
Kwiatki z mojej rabatki


Góra   
  Zobacz profil      
 
volcowitch
 Tytuł:
PostNapisane: 22 wrz 2009, o 23:21 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 808
Dla posiadaczy Visty:

http://www.polishclubofdenver.com/index ... &Itemid=49

Na innych platformach jest podobnie. Wystarczy zmienić język klawiatury


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nicegarden
 Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2009, o 11:29 
Offline
200p
200p
Postów: 295
Skąd: U.K

 ---
To ja bardzo dziękuję :D .Musiałam oprócz tego zmienić jeszcze jedna funcję dlatego wczoraj mi się nie udało.Teraz będę musiała nauczyć się z tego korzystać,tzn przyzwyczaić się :wink: .

_________________
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates


Góra   
  Zobacz profil      
 
D-M
 Tytuł: Re: PAMIĘTAJ: mamy polskie litery. Prośba o poprawną polszczyznę
PostNapisane: 24 lis 2009, o 22:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1228

 ---
Witam
ja mam problem z literówką c ,na moim lapku nie napiszę c kreskowane więc żeby nie było, że robię to naumyślnie.
I ustawic się tego nie da, bo już nie raz próbowaliśmy.

_________________
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Administrator
 Tytuł: Re: PAMIĘTAJ: mamy polskie litery. Prośba o poprawną polszczyznę
PostNapisane: 24 lis 2009, o 22:28 
Offline
---
Avatar użytkownika
Postów: 8475
Skąd: Warszawa

 więcej niż 1
D-M napisał(a):
Witam
ja mam problem z literówką c ,na moim lapku nie napiszę c kreskowane więc żeby nie było, że robię to naumyślnie.
I ustawic się tego nie da, bo już nie raz próbowaliśmy.



Zgoda , nie będzie się nikt czepiał o jedną literę w alfabecie.
Nam chodzi o generalne podejście do sprawy a nie przypadkowe braki liter, czy nieumyślne pomyłki

Rozwiązanie, jeśli masz kartę ATI:
Domyślnie przy instalacji driverów karty wgrywany jest program który przejmuje skrót klawiaturowy ALT+C
Jeśli wejdziesz w HOT-keys (w panelu zarządzania kartą ,sekcja odpowiedzialna za skróty klawiaturowe) i wyłączysz lub skasujesz ten skrót, będziesz miał w systemie literę C, ć. Całkowicie bezpiecznie możesz te skróty wyłączyć, moim zdaniem są nieużyteczne.
:idea:
Pozdrawiam

_________________
Mój ogród informacyjny i "rośliny bez retuszu" :wink:
Wpolityce.pl / TVP-Info / Niezalezna.pl .... - źródła prawdy i fakty 24h.
;:167


Góra   
  Zobacz profil      
 
KaRo
 Tytuł: Re: PAMIĘTAJ: mamy polskie litery. Prośba o poprawną polszczyznę
PostNapisane: 24 lis 2009, o 22:33 
Offline
-Administrator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 20157

 więcej niż 1
Doskonała 'instrukcja" naszych uzytkowników jak łatwo i niemal natychmiast przestawić klawiaturę do użycia polskich czcionek
Prosze poczytać tę dyskusję i... i oczywiście stosować :wit


viewtopic.php?p=4104533#p4104533

_________________
KaRo - Administrator Forum
☆☆☆ Pytania do Ekipy...

❤ KaRolinki

Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *