Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Autor Wiadomość
anczarn
 Tytuł: Przechowywanie jabłek
PostNapisane: 18 wrz 2007, o 12:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2594
Skąd: Radzyń Chełmiński

 1 szt.
Jak najlepiej przechowywać jabłka w skrzynkach, czy przekładać je sianem, słomą czy może gazetami? Jaki jest najlepszy sposób aby jak najdłużej je przechować, bo mam sporo jabłek a teraz sa takie ceny, że chciałabym cieszyć nimi jak najdłużej.

_________________
Moja strona w internecie:
Spis do moich linków:


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
zuzulec
 Tytuł: ;)
PostNapisane: 18 wrz 2007, o 13:26 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 989
Skąd: Zachodniopomorskie
hej Aniu,

faktycznie ceny jabłek szokują, a jeżeli ma się swoje - to jeszcze lepiej, bo przynajmniej wiadomo, że nie mają tony chemii na sobie.
Pamiętam jak dziadek przechowywał swoje jabłka.. mieliśmy je do wiosny.. teraz niestety nie mamy już tej działki więc nie przechowujemy jabłek.. ale mam nadzieję, ze to zmienię i w niedalekiej przyszłości będę miała kilka drzewek owocowych. Niedawno przeczytałam artykuł na ten temat w jednej z ogrodniczych gazet - dosyć spory. Ja rozumiem, że najlepsze są sprawdzone, domowe sposoby, ale jeżeli chcesz, to prześlij mi adres mailowy na pw a ja wyślę Ci skan tego artykułu.
Pozdrawiam słonecznie
Lucyna

_________________
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...


Góra   
  Zobacz profil      
 
zuzulec
 Tytuł: ;)
PostNapisane: 18 wrz 2007, o 13:27 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 989
Skąd: Zachodniopomorskie
Mam już Twój adres - za chwilkę prześlę skan artykułu - jak ja tego adresu wcześniej nie zauważyłam... :oops:


Pozdrawiam
Lucyna

_________________
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...


Góra   
  Zobacz profil      
 
anczarn
 Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2007, o 14:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2594
Skąd: Radzyń Chełmiński

 1 szt.
Jeszcze nic ni doszło... czekam bo zaczęłam już zrywać jabłuszka...

_________________
Moja strona w internecie:
Spis do moich linków:


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
zuzulec
 Tytuł: ;)
PostNapisane: 18 wrz 2007, o 14:14 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 989
Skąd: Zachodniopomorskie
Juz wysyłam.. miałam problemy ze skanerem, ale już wszystko jest w porządku - wkrótce powinno być ;)

Pozdrawiam słonecznie
Lucyna

_________________
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...


Góra   
  Zobacz profil      
 
zuzulec
 Tytuł: :)
PostNapisane: 18 wrz 2007, o 19:34 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 989
Skąd: Zachodniopomorskie
hej Aniu,

widzę, ze do tej pory nikt nie podsunął Ci sprawdzonych metod przechowywania jabłek. A zbiory się udały??? Powiedz mi, czy chociaż artykuł w tym pomógł?? może jednak ktoś jeszcze coś podpowie...

Pozdrawiam słonecznie
Lucyna

_________________
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...


Góra   
  Zobacz profil      
 
anczarn
 Tytuł:
PostNapisane: 13 sty 2008, o 21:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2594
Skąd: Radzyń Chełmiński

 1 szt.
Moje jabłka jeszcze się dobrze trzymają :wink: Leżą w piwnicy w skrzynkach, ale wiem jedno, że w przyszłym roku będę zrywać wcześniej :wink:

_________________
Moja strona w internecie:
Spis do moich linków:


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł:
PostNapisane: 13 sty 2008, o 21:48 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7143
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1
A jakie odmiany przechowujesz Aniu. :?:


Góra   
  Zobacz profil      
 
anczarn
 Tytuł:
PostNapisane: 13 sty 2008, o 21:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2594
Skąd: Radzyń Chełmiński

 1 szt.
Żebym to ja wiedziała... kiedy kupiliśmy dom to one już rosły :wink:

_________________
Moja strona w internecie:
Spis do moich linków:


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2008, o 18:34 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7876
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1
Na spacerze z psem znalazłam się w starym opuszczonym sadzie. Rosną tam bardzo stare, zaniedbane, często połamane jabłonie, dzika róża i czarny bez, ale też, jak mi powiedzieli ludzie z okolic, także śliwy, różne czereśnie i wiśnie. Nikt o nie nie dba, nikt ich nie pryska, nie podcina, nie przerzedza zawiązków, a one (mimo to, a może właśnie dlatego :D) mają mnóstwo owoców, pięknych i zdrowych. Zbierają je tylko emeryci i psiarze chodzący tam na spacery, ale całe mnóstwo jabłek leży na ziemi i gnije. Mieszkam tu od nastu lat, a do tej pory nie wiedziałam, że tyle dobra mam pod samym niemal nosem :?

Tak więc po pierwszej wyprawie zwiadowczej przygotowałam sobie wielki plecak i pomaszerowałam na zbiory. Są tam koksy, boikeny, renety i malinówki. Te ostatnie jednak maleńkie, choć nadal śliczne i pyszne. I tych ostatnich nikomu się nie chce zbierać, bo roboty z nimi dużo, więc całe drzewo jest wręcz obsypane jakby czerwonymi bombkami choinkowymi. Ale i na innych drzewach znalazłam zatrzęsienie pięknych jabłek, chyba najwięcej jest złotej renety. Są to głównie jabłka późne, więc nadal twarde i kwaskowate. Takie właśnie najbardziej lubię! :) Okazało się, że mój pies też takie właśnie lubi, leżał sobie pod drzewkiem i podjadał po kawałku sam, bez namawiania, a "sklepowych" nie chciał dotąd ruszyć. :D Widocznie chemia mu śmierdziała...

Do domu doniosłam tyle, że już nie mogę patrzeć na sok wyciskany z malinówek, ręce mam brązowe od krojenia i wycinania gniazd nasiennych, zapach duszonych jabłek już minie nie pociąga :P Ale mam jabłka na zimę i dla nas tj. mojej rodzinki, a także dla siostry z dziećmi. Całe mnóstwo słoików. Jak je przerobiłam?

Szybki i zdrowy przecier jabłkowy

- jabłka zimowe
- cukier
- garnek z grubym dnem 5 l
- słoje 0,5 l

Jabłka, umyte i pokrojone na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych i ew. uszkodzeń skórki i miąższu, owoce muszą być całkowicie zdrowe i jędrne. Na objętość (nie mam wagi) brałam ok. 5 l tj. pełny garnek jabłkowych ćwiartek.
W robocie kuchennym ustawić tarkę o dużych oczkach i zetrzeć jabłka razem ze skórką.
Do garnka wlać szklankę wody, a nawet dwie szklanki, to zależy od gatunku jabłek, czy są bardzo soczyste, czy nieco "kartoflane". Włożyć starte jabłka i dosypać cukier 0,5 do 1 kg, jego ilość zależy od smaku jabłek, słodsze -> mniej cukru, bardziej kwaśne -> więcej cukru. Dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Kiedy jabłka są uduszone i już ledwie widać tarte strużki, garnek odkryć i masę nieco odparować.
Wrzące jabłka wkładać do wyparzonych słoików, zakręcać metalowymi wieczkami i stawiać do góry nogami do ostygnięcia.
Swoje dzieło oznakować naklejkami z opisem.

Z jednego garnka przecieru wychodziło mi sześć słoików a' 0,5 litra. Nie przyprawiam tego niczym, ani wanilią, ani goździkami, ani cynamonem, wolę jabłka bez dodatków, a jakby co, zawsze można dodać jakieś rodzynki czy skórkę pomarańczową po otwarciu słoika, w czasie przygotowywania potrawy.

Tak też można przechowywać jabłka z działki :lol: Smacznego!!!

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Kaja
 Tytuł:
PostNapisane: 8 paź 2008, o 19:16 
Offline
500p
500p
Postów: 808
Skąd: Gdańsk
Zachęcam do zrobienia na zimę przecieru z jabłek pieczonych (w całości).Po upieczeniu bardzo łatwo jest je przetrzeć przez sito. Zachowują piękny jasny kolor w przeciwieństwie do jabłek smażonych,a też jest przy tym mniej pracy. Przed pasteryzacja mozna je posłodzić i dodać gożdziki lub cynamon. Świetnie ten mus nadaje się do szarlotki lub naleśników.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
Opryskiwacze    E-sklep Marolex  
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *