Mięsko bez pieczenia
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Mięsko bez pieczenia
Też nabrałam ochoty na takie mięsko i stoi teraz w garnku po pierwszym gotowaniu - bardzo jestem ciekawa jego smaku. Jak uda sie to takie tez zrobię na święta.
PESTKA@ wszystkie trzy rodzaje mięska w jednym garnku gotowałaś ? To byłoby wygodne ... i praktyczne.
PESTKA@ wszystkie trzy rodzaje mięska w jednym garnku gotowałaś ? To byłoby wygodne ... i praktyczne.
Re: Mięsko bez pieczenia
No więc ja też już zrobiłam.
Gotowałam w jednym garze (stalowym z grubym dnem) karkówkę i schab, tak ze 2,3 kg w 2 litrach wody z dodatkami. Dałam 1/3 szklanki soli ale w tej 1/3 były 2 płaskie łyżeczki soli do peklowania. Gotowałam z 20 minut od zgotowania pod częściowym przykryciem. Zagotowałam wieczorem, drugi raz też dopiero wieczorem i wyjęłam następnego dnia późnym popołudniem, tzn dzisiaj.
Suuuper w smaku.
Ta woda to taka mocno słona nie jest. Mięso jest różowiutkie, bardzo smaczne, świetnie się kroi na plasterki.
Teraz tak kombinuję co by jednego nie uwędzić lekko..można tak?
Gotowałam w jednym garze (stalowym z grubym dnem) karkówkę i schab, tak ze 2,3 kg w 2 litrach wody z dodatkami. Dałam 1/3 szklanki soli ale w tej 1/3 były 2 płaskie łyżeczki soli do peklowania. Gotowałam z 20 minut od zgotowania pod częściowym przykryciem. Zagotowałam wieczorem, drugi raz też dopiero wieczorem i wyjęłam następnego dnia późnym popołudniem, tzn dzisiaj.
Suuuper w smaku.
Ta woda to taka mocno słona nie jest. Mięso jest różowiutkie, bardzo smaczne, świetnie się kroi na plasterki.
Teraz tak kombinuję co by jednego nie uwędzić lekko..można tak?
Re: Mięsko bez pieczenia
hmmm pewnie dymkiem obwędzić można by ,ale mięsko musi być dobrze wyschniętę,bo dym tylko ubrudzi mięso(NIE ŁAPIE SIĘ MOKREGO) z temperaturą wedzenia też bym uważała,bo zrobi się zbyt suche.Do gotującego sie gara z mięsem wrzuciłam wędzony surowy boczek.Boczek się obgotował ,a reszta mięsa ma smak wędzonki.Zalewę z mięska wykorzystałam do dzisiejszej grochówki.Oczywiście nie wszystko.Resztę rosołu dostał pies.Moja zalewa nie była słona,bo ilość mięsa jaką miałam wyciagneła ją tak ,że musiałam lekko dosmaczyć zupę.Nie dawalam jej dużo,bo boczek był solony.Polecam dodanie kawałka wędzonki
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 20161
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Mięsko bez pieczenia
Ciekawe jak ten wieniec z rybą by smakował?stasia_ogrod pisze:Mówisz i masz ;
Wieniec mięsno - warzywny w galarecie :
3 szklanki ugotowanego i drobno posiekanego mięsa kurczaka
1 szkl. groszku konserwowego
1/2 szkl. posiekanej pietruszki / ugotowany i obrany korzeń /
1/2 szkl. posiekanego selera / ugotowany i obrany korzeń /
1 szkl. posiekanych ogórków kiszonych
1 szkl. posiekanej cebuli
1 świeża posiekana czerwona papryka
4 posiekane jaja na twardo
sól, pieprz i majonez do smaku / żeby nie było za rzadkie -tylko sklejenie składników /
galareta :
3 i 1/2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 szklankach rosołu z gotowania kurczaka i ostudzić.
w dużej tortownicy z kominkiem na dnie zrobić dekorację z groszku ,plasterków jajka ,ogórka itp i odrobiny zimnej galarety - wstawić do lodówki żeby skrzepła i trzymała dekorację na miejscu.Teraz należy ułożyć luźno przygotowaną wcześniej sałatkę nie dotykając brzegów tortownicy i zalać tężejącą galaretą,która wpływając w zostawione szpary przy brzegach oblepi sałatkę dookoła.
Po dokładnym stężeniu, wywalamy całość na duży półmisek / aby dobrze wyszło, obłożyć tortownicę na chwilkę ścierką zmoczoną w ciepłej wodzie / dekoracją do góry.Otwór po kominku dekorować np.listkami zielonej sałaty.Kroić na nieduże kawałki .
Uwaga; jak nie macie tortownicy,można wykorzystać wąskie keksówki .
Potrawa jest bardzo sycąca / podzielna / smaczna i elegancka np. na przyjęcie.
Życzę udanego eksperymentu Smacznego
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Mięsko bez pieczenia
Moniko ja myślę, że można uwędzić taki kawałek mięska ale juz tylko ciepły lub zimny dym bo przecież mięso masz miękkie i tylko chodzi o wędzenie.
Kiedyś przy planowanym wędzeniu zapowiedzieli wietrzną i ogólnie paskudną pogodę , aby skrócić czas siedzenia M przy tej całej operacji wszystkie szynki wieczorem przed obsuszeniem parzyłam określony czas - były super.
Kiedyś przy planowanym wędzeniu zapowiedzieli wietrzną i ogólnie paskudną pogodę , aby skrócić czas siedzenia M przy tej całej operacji wszystkie szynki wieczorem przed obsuszeniem parzyłam określony czas - były super.
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5313
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
No proszę jakie modernizacje wprowadzacie Bardzo dobrze spróbuję w przyszłości
Re: Mięsko bez pieczenia
Łopatka wg przepisu z pierwszej strony palce lizać. Robiłam już kilka razy i zawsze szybko schodzi
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Mięsko bez pieczenia
Wczoraj z "archiwum " wykopałam tą rurkę do gotowania mięsa zwaną nadobką i już mam odpowiednią porcję mięsa a chcę zrobić w niej golonkę wg przepisu krzysztofkhn ze strony 7.
Całkiem zapomniałam o tym prostym urządzeniu, które kiedyś było używane bardzo często. Mięso zapeklowane czeka do poniedziałku a dziś wyjmę gotowe piersi z kurczaka gotowane w zalewie systemem 2 x po 5 min.
Wieczorem degustacja - trzymajcie kciuki za oba podejścia
Całkiem zapomniałam o tym prostym urządzeniu, które kiedyś było używane bardzo często. Mięso zapeklowane czeka do poniedziałku a dziś wyjmę gotowe piersi z kurczaka gotowane w zalewie systemem 2 x po 5 min.
Wieczorem degustacja - trzymajcie kciuki za oba podejścia
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Mięsko bez pieczenia
Skorzystałam z 2 przepisów - najpierw pierś z kurczaka ( 1,2 kg) gotowana w zalewie 2 x po 5 minut .
Dodałam trochę ostrej papryki i keczupu( 1 łyżkę) tak dla urozmaicenia smaku.
Wspaniale smakuje i często bedzie gościć w naszym menu
Golonkę robiłam dopiero wczoraj bo peklowała się na sucho chyba 5 dni.
Dziś wieczorem wyjmowałam i było z tym trochę kłopotu. Blaszka dociskająca mięso tak dziwnie na ukos się ułożyła i mimo tego,że pojemnik na chwilkę zanurzyłam w ciepłej wodzie nie mogłam wyjąć bo blokowała się w tej rurce.
Dopiero podwadzenie nożem załatwiło całą sprawę ...
Mamy wspaniałe mięsko do kanapek i całą miskę smacznej galarety a mąż uwielbia ją.
dziękuję za te wspaniałe przepisy - jakoś dziwnie nabrałam chęci do gotowania.
To stary szynkowar ale nadal dobrze się sprawuje.
Widziałam w sieci na fotkach nowocześniejsze i praktyczne bo łatwiej wyjmować jeśli gotuje sie bez woreczka .
Dodałam trochę ostrej papryki i keczupu( 1 łyżkę) tak dla urozmaicenia smaku.
Wspaniale smakuje i często bedzie gościć w naszym menu
Golonkę robiłam dopiero wczoraj bo peklowała się na sucho chyba 5 dni.
Dziś wieczorem wyjmowałam i było z tym trochę kłopotu. Blaszka dociskająca mięso tak dziwnie na ukos się ułożyła i mimo tego,że pojemnik na chwilkę zanurzyłam w ciepłej wodzie nie mogłam wyjąć bo blokowała się w tej rurce.
Dopiero podwadzenie nożem załatwiło całą sprawę ...
Mamy wspaniałe mięsko do kanapek i całą miskę smacznej galarety a mąż uwielbia ją.
dziękuję za te wspaniałe przepisy - jakoś dziwnie nabrałam chęci do gotowania.
To stary szynkowar ale nadal dobrze się sprawuje.
Widziałam w sieci na fotkach nowocześniejsze i praktyczne bo łatwiej wyjmować jeśli gotuje sie bez woreczka .
Re: Mięsko bez pieczenia
pieknie wyglada smakuje pewnie wysmienicie
Re: Mięsko bez pieczenia
a ja poprosze o przepis na golonke z nadobka czyli z szynkowara
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Witam serdecznie >>> ten sam post wstawiłam w torciku z mięska żeby nie szukać gdzie to było
Mój M po którymś tam programie w TV gdzie była mowa o zawartości mięsa i dodatków w wędlinach powiedział > " Nie kupuj tego gu... , bo szkoda się truć " .
No i co tu dać do chleba
Do sprawdzonego już przez Was przepisu na mięsko bez pieczenia trzeba było coś nowego wymyślać.
Najpierw były pieczenie i pasztety > z mięs mieszanych.
Później trafiłam na przepisy z szynkowara ( na forum też ktoś polecał, ale jakoś mi się o nim zapomniało )
Trafiłam na tą stronkę PRZEPISY >>> obejrzałam ten FILM jak to się robi
Następnym krokiem by ZAKUP
Trochę czasu trzeba poświecić na gotowanie i nie jest tak szybko jak mięsku bez pieczenia, ale efekt jest powalający
Na aledrogo są rożne szynkowary i tańsze ( aluminiowe ) można dokupić woreczki ( ja kupiłam > bo łatwiej się wyjmuje i powstała galaretka ładnie zastyga na mięsku ) i posmaku metalu nie będzie .
Gorąco polecam > smacznie, bo daje to co lubimy > świeże, bo robimy kiedy jest potrzeba > zdrowo, bo bez dodatku chemii
Mój M po którymś tam programie w TV gdzie była mowa o zawartości mięsa i dodatków w wędlinach powiedział > " Nie kupuj tego gu... , bo szkoda się truć " .
No i co tu dać do chleba
Do sprawdzonego już przez Was przepisu na mięsko bez pieczenia trzeba było coś nowego wymyślać.
Najpierw były pieczenie i pasztety > z mięs mieszanych.
Później trafiłam na przepisy z szynkowara ( na forum też ktoś polecał, ale jakoś mi się o nim zapomniało )
Trafiłam na tą stronkę PRZEPISY >>> obejrzałam ten FILM jak to się robi
Następnym krokiem by ZAKUP
Trochę czasu trzeba poświecić na gotowanie i nie jest tak szybko jak mięsku bez pieczenia, ale efekt jest powalający
Na aledrogo są rożne szynkowary i tańsze ( aluminiowe ) można dokupić woreczki ( ja kupiłam > bo łatwiej się wyjmuje i powstała galaretka ładnie zastyga na mięsku ) i posmaku metalu nie będzie .
Gorąco polecam > smacznie, bo daje to co lubimy > świeże, bo robimy kiedy jest potrzeba > zdrowo, bo bez dodatku chemii
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Mięsko bez pieczenia
liska dawno tu nie zaglądałam i nie widziałam Twego pytania.
Przepis na golonkę w "nadobce" a teraz już wiem,że nazywa się GARNEK SZYNKOWAR jest na str 7 tego wątku ( na dole)
FIGA - Kasiu nigdy nie trafiłam na ta stronę - wielkie dzięki.
Oj ... będzie się działo w mojej kuchni ...
Szynkowar na zdjęciach to juz profesjonalny sprzęt nie to co ten kupiony z 20 lat temu ale efekt końcowy i tak zależy od tego co włożymy do niego.
Przepis na golonkę w "nadobce" a teraz już wiem,że nazywa się GARNEK SZYNKOWAR jest na str 7 tego wątku ( na dole)
FIGA - Kasiu nigdy nie trafiłam na ta stronę - wielkie dzięki.
Oj ... będzie się działo w mojej kuchni ...
Szynkowar na zdjęciach to juz profesjonalny sprzęt nie to co ten kupiony z 20 lat temu ale efekt końcowy i tak zależy od tego co włożymy do niego.