Do przetestowania - Zupa meksykańska
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4582
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Do przetestowania - Zupa meksykańska
Zupka do przetestowania
Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego lub indyczego
puszka kukurydzy
puszka hiszpańskiej czerwonej fasoli
puszka pomidorów bez skórki
łyżka koncentratu pomidorowego
trzy świeże papryki
dwie cebule
świeży czosnek
300 ml bulionu
kilka sztuk papryczek jalapeno
oregano
bazylia
sól pieprz
papryka w proszku
starty ser
chipsy nachos
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie aż wszystko się delikatnie zacznie szklić. Następnie dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszając, smażymy przez około 15 min. Doprawiamy do smaku. Następnie w odpowiedniej kolejności dodajemy: drobno pokrojoną paprykę, kukurydzę, czerwoną fasolę, pomidory, koncentrat pomidorowy, posiekane ostre papryczki i około 300 ml bulionu. Jeżeli jest to konieczne jeszcze doprawiamy. Gotujemy do momentu kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę podajemy posypaną startym serem z nachosami.
Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego lub indyczego
puszka kukurydzy
puszka hiszpańskiej czerwonej fasoli
puszka pomidorów bez skórki
łyżka koncentratu pomidorowego
trzy świeże papryki
dwie cebule
świeży czosnek
300 ml bulionu
kilka sztuk papryczek jalapeno
oregano
bazylia
sól pieprz
papryka w proszku
starty ser
chipsy nachos
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie aż wszystko się delikatnie zacznie szklić. Następnie dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszając, smażymy przez około 15 min. Doprawiamy do smaku. Następnie w odpowiedniej kolejności dodajemy: drobno pokrojoną paprykę, kukurydzę, czerwoną fasolę, pomidory, koncentrat pomidorowy, posiekane ostre papryczki i około 300 ml bulionu. Jeżeli jest to konieczne jeszcze doprawiamy. Gotujemy do momentu kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę podajemy posypaną startym serem z nachosami.
- Mateusz28
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 3
- Od: 20 lis 2013, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Katowice
Re: Do przetestowania
Zapowiada się ciekawie a to przez papryczki halapenio, które uwielbiam.
Podrzucę przepis narzeczonej i zobaczymy co z tego wyjdzie - dam znać!
Pozdrawiam
Mateusz
Podrzucę przepis narzeczonej i zobaczymy co z tego wyjdzie - dam znać!
Pozdrawiam
Mateusz
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4582
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Do przetestowania
Sałatka ziemniaczana byli chętni to przepis zapodam
Ziemniaki wyszorować pokroić w dużą kostkę i ugotować (uwaga nie można rozgotować więc pilnować ) , boczek wędzony pokroić w kostkę i usmażyć z dodatkiem cebuli również pokrojonej w kostkę .Do zimnych kartofli dodać zimny boczek z cebulą i zielony szczypiorek .
SOS : majonez ( 5 części ) musztarda ( 1 część )śmietana (1 część -podaję niej więcej proporcje bo ilość sosu zależy od ilości kartofli czy robimy z 1 kg czy czy z 5 ) sok z
Ziemniaki wyszorować pokroić w dużą kostkę i ugotować (uwaga nie można rozgotować więc pilnować ) , boczek wędzony pokroić w kostkę i usmażyć z dodatkiem cebuli również pokrojonej w kostkę .Do zimnych kartofli dodać zimny boczek z cebulą i zielony szczypiorek .
SOS : majonez ( 5 części ) musztarda ( 1 część )śmietana (1 część -podaję niej więcej proporcje bo ilość sosu zależy od ilości kartofli czy robimy z 1 kg czy czy z 5 ) sok z
- Administrator
- ---
- Posty: 7641
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Do przetestowania
Poproszę o nazwę dania, dodamy do tematu wątku
Tymczasowo nazwałem "zupa dnia"
Tymczasowo nazwałem "zupa dnia"
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 2
- Od: 29 cze 2016, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Katowice
- Kontakt:
Re: Do przetestowania - "zupa dnia"
Zupa może być smaczna. Już po składnikach widzę ;) Z pewnością, przetestuje.
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4582
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Do przetestowania - "zupa dnia"
PLACEK ZOŚKA
300 g margaryny
250 g cukru pudru
250 g mąki
6 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku, mąkę, proszek, amoniak i ubtą pianę z białek. Ciasto podzielić na trzy części. Upiec trzy placki: biały, orzechowy dodając 3-4 łyżki orzechów mielonych, kakaowy dodając 2 łyżki kakao.
50-60 dkg wiśni bez pestek
2 galaretki wiśniowe
Galaretki rozpuścić w 2 szkl wody (ja daję troszkę mniej bo używam wiśni mrożonych a one mają trochę własnego soku). Gdy galaterka przestygnie dodaję do niej wiśnie i lekko tężejące wykładam na ciasto.
Śmietana 30 % (daję z B.)
1 galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuścić w szkl. wody. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym dodać galaretkę. Wyłożyć na ciasto.
Przełożenie: biały placek ? wiśnie z galaretką ? orzechowy placek ? bita śmietana ? na wierzch kakaowy placek. Polać polewą.
Smacznego ?
300 g margaryny
250 g cukru pudru
250 g mąki
6 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku, mąkę, proszek, amoniak i ubtą pianę z białek. Ciasto podzielić na trzy części. Upiec trzy placki: biały, orzechowy dodając 3-4 łyżki orzechów mielonych, kakaowy dodając 2 łyżki kakao.
50-60 dkg wiśni bez pestek
2 galaretki wiśniowe
Galaretki rozpuścić w 2 szkl wody (ja daję troszkę mniej bo używam wiśni mrożonych a one mają trochę własnego soku). Gdy galaterka przestygnie dodaję do niej wiśnie i lekko tężejące wykładam na ciasto.
Śmietana 30 % (daję z B.)
1 galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuścić w szkl. wody. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym dodać galaretkę. Wyłożyć na ciasto.
Przełożenie: biały placek ? wiśnie z galaretką ? orzechowy placek ? bita śmietana ? na wierzch kakaowy placek. Polać polewą.
Smacznego ?
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Do przetestowania
Zupa meksykańskaAdministrator pisze:Poproszę o nazwę dania, dodamy do tematu wątku
Tymczasowo nazwałem "zupa dnia"
Beata
- galaxy
- 500p
- Posty: 811
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Do przetestowania - Zupa meksykańska
Gosia a masz jakiś pomysł na wielkie cukinie ? Dostałam 3 duże i muszę coś z nich zrobić, leczo mi zbrzydło, faszerowane zbrzydły.... i jak tu żyć
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- galaxy
- 500p
- Posty: 811
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Do przetestowania - Zupa meksykańska
Beata ale zmielić czy kawały panierować?
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Do przetestowania - Zupa meksykańska
Jak duże nasiona to wydrążyć i takie krążki panierować. Albo piernik z cukinii.
-- Pn, 23 listopada 2020, 16:19 --
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
szczypta mielonych goździków
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka wanilii
1,5 szklanki utartej na dużych oczkach tarki świeżej cukinii
ew. 1/2 szklanki rodzynków lub innych bakalii
Wszystkie składniki można zmiksować albo utrzeć w misce i ciasto będzie gotowe.
Piec w nagrzanym piekarniku do ok. 180'C przez ok. 1 godziny.
-- Pn, 23 listopada 2020, 16:19 --
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
szczypta mielonych goździków
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka wanilii
1,5 szklanki utartej na dużych oczkach tarki świeżej cukinii
ew. 1/2 szklanki rodzynków lub innych bakalii
Wszystkie składniki można zmiksować albo utrzeć w misce i ciasto będzie gotowe.
Piec w nagrzanym piekarniku do ok. 180'C przez ok. 1 godziny.
Beata