Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Monika, ja buraka liściowego robiłam tak jak szpinak z dodatkiem czosnku, gałki muszkatałowej i śmietany
A zupa a'la botwinka wyszła zielona
A zupa a'la botwinka wyszła zielona
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Moniko, dla Ciebie Koreczki z papryki i mini mozarelli
Kolorowa słodka papryka
Mini mozarella
Oliwki ze słonej zalewy
Listki świeżej bazylii
Suszone zioła: bazylia, oregano
Dobrej jakości olej (oliwa ma zbyt wyrazisty smak, który zdominuje pozostałe składniki)
Sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
Paprykę opiec w piekarniku i pozbawić skórki. Pokroić na paseczki szerokości 2-3 cm. Drewniane patyczki do szaszłyków przyciąć na wysokość słoików, w których będziemy zamykać koreczki, tak, aby wieczko się spokojnie domknęło. Na szpadki nadziewać na przemian oliwkę i zawinięty w kolorowe paski papryki mini mozarellki (można użyć pokrojonych w kostkę dużych kulek mozarelli). Dodatkowo można między oliwki i ser w papryce dodać listki bazylii i układać w słoiczkach.
Olej leciutko podgrzać z suszonymi ziołami, szczyptą soli i czarnego pieprzu, zalać koreczki, aby całe znalazły się pod olejem (patyczki mogą wystawać, ale papryka czy oliwki nie). Zakręcić i odstawić na minimum kilka dni.
UWAGA: Olej nie może być za ciepły, należy go podgrzać tylko trochę, by zioła puściły aromat. Za mocno podgrzany "usmaży" mozarellę i zrobi się ona gumiasta, a potem twarda. Można rzechowywać w lodówce 3-4 tygodnie, pod warunkiem, że koreczki będą całkiem zanurzone w oleju. Dłużej przechowywać nie próbowałam
Smacznego
Składniki: - ilości na tzw. "oko", zależnie od planowanej ilości słoików
Kolorowa słodka papryka
Mini mozarella
Oliwki ze słonej zalewy
Listki świeżej bazylii
Suszone zioła: bazylia, oregano
Dobrej jakości olej (oliwa ma zbyt wyrazisty smak, który zdominuje pozostałe składniki)
Sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
Paprykę opiec w piekarniku i pozbawić skórki. Pokroić na paseczki szerokości 2-3 cm. Drewniane patyczki do szaszłyków przyciąć na wysokość słoików, w których będziemy zamykać koreczki, tak, aby wieczko się spokojnie domknęło. Na szpadki nadziewać na przemian oliwkę i zawinięty w kolorowe paski papryki mini mozarellki (można użyć pokrojonych w kostkę dużych kulek mozarelli). Dodatkowo można między oliwki i ser w papryce dodać listki bazylii i układać w słoiczkach.
Olej leciutko podgrzać z suszonymi ziołami, szczyptą soli i czarnego pieprzu, zalać koreczki, aby całe znalazły się pod olejem (patyczki mogą wystawać, ale papryka czy oliwki nie). Zakręcić i odstawić na minimum kilka dni.
UWAGA: Olej nie może być za ciepły, należy go podgrzać tylko trochę, by zioła puściły aromat. Za mocno podgrzany "usmaży" mozarellę i zrobi się ona gumiasta, a potem twarda. Można rzechowywać w lodówce 3-4 tygodnie, pod warunkiem, że koreczki będą całkiem zanurzone w oleju. Dłużej przechowywać nie próbowałam
Smacznego
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Rozumiem, że z ostrej nie próbowałaś..
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nie, z ostrej nie próbowałam, ale chodzi mi to po głowie
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No masz wiedziałam
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dorotko, super przepis na przekąskę na święta. Można (a nawet trzeba) przygotować wcześniej. Składniki dostępne cały rok , więc bez stresu. Moje papryki nawet pod folią kapryszą. W takim razie jestem zdana na sklepowe
Dojrzewają u mnie już : czarne porzeczki i zaraz wiśnie, Macie jakieś ciekawe pomysły na zagospodarowanie tego dobra ? Soki i dżemy w planie
Dojrzewają u mnie już : czarne porzeczki i zaraz wiśnie, Macie jakieś ciekawe pomysły na zagospodarowanie tego dobra ? Soki i dżemy w planie
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Wiedziałam, że Tobie teżmonika pisze:No masz wiedziałam
Olu, Moje w tym roku też spóźnione. Ale nie stresuję się, w razie czego coraz łatwiej dostać różne odmiany w sklepach
Co do wiśni, to mnie się w tym roku marzy konfitura, ale taka, żeby były całe owoce bez pestek...
A czarną porzeczkę robię przede wszystkim mrożoną i mus, przecierany bez pestek. Do deserów idealny
Oczywiście dżemik też obowiązkowo
Pozdrawiam, Dorota
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No tak, z wiśni jeszcze nastawię naleweczkę. W zeszłym roku konfiturki zrobiłam z rajskich jabłuszek w całości. Wyszły przepysznie. W tym roku będzie większa ilosć smażenia, bo na drzewku urodzaj Dobry pomysł z konfiturką z wiśni i np z dodatkiem imbiru ....
A czarną porzeczkę na czym Dorotko przecierasz ? na zwykłym sitku ?
A czarną porzeczkę na czym Dorotko przecierasz ? na zwykłym sitku ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ooooo! Naleweczka! Dobrze, że mi przypomniałaś
Można kombinować, trochę z imbirem i kardamonem, trochę z miętą...
Tak, na bardzo gęstym sicie, bo przez przecierak niestety te drobne pestki się przedostają.
Można kombinować, trochę z imbirem i kardamonem, trochę z miętą...
Tak, na bardzo gęstym sicie, bo przez przecierak niestety te drobne pestki się przedostają.
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dorotko zrobione z ostrej
Ale zalewałam zimnym olejem, dodałam do niego trochę soli, swojej mieszanki ziół i ze trzy ząbki czosnku w plasterkach. Papryki przekrojone bez pestek zblanszowałam krótko, ale nie wiem czy to było potrzebne. Niestety miałam tylko zielone oliwki Kurcze strasznie dużo oleju idzie. No nic pierwsze koty za płoty. Kiedy można tego spróbować? I chcę to trzymać poza lodówką, dobrze zrobię?
Ale zalewałam zimnym olejem, dodałam do niego trochę soli, swojej mieszanki ziół i ze trzy ząbki czosnku w plasterkach. Papryki przekrojone bez pestek zblanszowałam krótko, ale nie wiem czy to było potrzebne. Niestety miałam tylko zielone oliwki Kurcze strasznie dużo oleju idzie. No nic pierwsze koty za płoty. Kiedy można tego spróbować? I chcę to trzymać poza lodówką, dobrze zrobię?
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Piękności Z zielonymi oliwkami też super wyglądają
Oleju idzie sporo, ale on jest do wykorzystania, robi się super aromatyzowany, można potem używać i do smażenia i do sałatek
Nie próbowałam trzymać poza lodówką, nie wiem czy ser to zniesie...
A próbować myślę, że można spokojnie za tydzień - dwa
Daj cynka jak z ostrością papryczek, czy ją nadal czuć po usunięciu pestek
Oleju idzie sporo, ale on jest do wykorzystania, robi się super aromatyzowany, można potem używać i do smażenia i do sałatek
Nie próbowałam trzymać poza lodówką, nie wiem czy ser to zniesie...
A próbować myślę, że można spokojnie za tydzień - dwa
Daj cynka jak z ostrością papryczek, czy ją nadal czuć po usunięciu pestek
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No to wrzucam do lodówki. Dam jej tydzień, tyle, że ja ja jestem odporna na takie ostre specyfiki. Nawet rękawiczek nie musiałam zakładać. Jak odkroiłam kawałek, no bo musiałam sprawdzić czy to aby na pewno Jalapeno to trochę w język zaszczypało i finito
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Czy mogłabym się uśmiechnąć o przepis na te rajskie jabłuszka , u mnie też urodzaj.AAleksandra
.... W zeszłym roku konfiturki zrobiłam z rajskich jabłuszek w całości. Wyszły przepysznie. W tym roku będzie większa ilosć smażenia, bo na drzewku urodzaj Dobry pomysł z konfiturką z wiśni i np z dodatkiem imbiru ....
A czarną porzeczkę na czym Dorotko przecierasz ? na zwykłym sitku ?
W jaki sposób dodajesz imbir do konfitury?
Mam mnóstwo czereśni i wychodzi z nich niezła konfitura ale smak taki mdławy pomyślałam o imbirze.
Czy ktoś z Was ma pojęcie gdzie można kupić najtaniej słoiki. Ogołociłam już doszczętnie trzy piwnice, a że rok jest idealny na robienie przetworów więc muszę dokupić
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa