Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2782
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Monika, ja buraka liściowego robiłam tak jak szpinak z dodatkiem czosnku, gałki muszkatałowej i śmietany :D
A zupa a'la botwinka wyszła zielona :wink:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Moniko, dla Ciebie Koreczki z papryki i mini mozarelli :D
cantati pisze: Obrazek
Składniki: - ilości na tzw. "oko", zależnie od planowanej ilości słoików :wink:

Kolorowa słodka papryka
Mini mozarella
Oliwki ze słonej zalewy
Listki świeżej bazylii
Suszone zioła: bazylia, oregano
Dobrej jakości olej (oliwa ma zbyt wyrazisty smak, który zdominuje pozostałe składniki)
Sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

Paprykę opiec w piekarniku i pozbawić skórki. Pokroić na paseczki szerokości 2-3 cm. Drewniane patyczki do szaszłyków przyciąć na wysokość słoików, w których będziemy zamykać koreczki, tak, aby wieczko się spokojnie domknęło. Na szpadki nadziewać na przemian oliwkę i zawinięty w kolorowe paski papryki mini mozarellki (można użyć pokrojonych w kostkę dużych kulek mozarelli). Dodatkowo można między oliwki i ser w papryce dodać listki bazylii i układać w słoiczkach.
Olej leciutko podgrzać z suszonymi ziołami, szczyptą soli i czarnego pieprzu, zalać koreczki, aby całe znalazły się pod olejem (patyczki mogą wystawać, ale papryka czy oliwki nie). Zakręcić i odstawić na minimum kilka dni.
UWAGA: Olej nie może być za ciepły, należy go podgrzać tylko trochę, by zioła puściły aromat. Za mocno podgrzany "usmaży" mozarellę i zrobi się ona gumiasta, a potem twarda. Można rzechowywać w lodówce 3-4 tygodnie, pod warunkiem, że koreczki będą całkiem zanurzone w oleju. Dłużej przechowywać nie próbowałam :)

Smacznego ;:137
Pozdrawiam, Dorota
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4108
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

;:196
Rozumiem, że z ostrej nie próbowałaś..
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Nie, z ostrej nie próbowałam, ale chodzi mi to po głowie :lol:
Pozdrawiam, Dorota
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4108
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

No masz :lol: wiedziałam :lol:
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2782
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dorotko, super przepis na przekąskę na święta. Można (a nawet trzeba) przygotować wcześniej. Składniki dostępne cały rok , więc bez stresu. Moje papryki nawet pod folią kapryszą. W takim razie jestem zdana na sklepowe :wink:

Dojrzewają u mnie już : czarne porzeczki i zaraz wiśnie, Macie jakieś ciekawe pomysły na zagospodarowanie tego dobra ? Soki i dżemy w planie :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

monika pisze:No masz :lol: wiedziałam :lol:
:lol: Wiedziałam, że Tobie też :lol:

Olu, Moje w tym roku też spóźnione. Ale nie stresuję się, w razie czego coraz łatwiej dostać różne odmiany w sklepach :)
Co do wiśni, to mnie się w tym roku marzy konfitura, ale taka, żeby były całe owoce bez pestek...
A czarną porzeczkę robię przede wszystkim mrożoną i mus, przecierany bez pestek. Do deserów idealny :)
Oczywiście dżemik też obowiązkowo :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2782
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

No tak, z wiśni jeszcze nastawię naleweczkę. W zeszłym roku konfiturki zrobiłam z rajskich jabłuszek w całości. Wyszły przepysznie. W tym roku będzie większa ilosć smażenia, bo na drzewku urodzaj :D Dobry pomysł z konfiturką z wiśni i np z dodatkiem imbiru .... ;:224
A czarną porzeczkę na czym Dorotko przecierasz ? na zwykłym sitku ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ooooo! Naleweczka! Dobrze, że mi przypomniałaś ;:3
Można kombinować, trochę z imbirem i kardamonem, trochę z miętą... :)
Tak, na bardzo gęstym sicie, bo przez przecierak niestety te drobne pestki się przedostają.
Pozdrawiam, Dorota
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4108
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dorotko zrobione z ostrej :lol:
Obrazek
Ale zalewałam zimnym olejem, dodałam do niego trochę soli, swojej mieszanki ziół i ze trzy ząbki czosnku w plasterkach. Papryki przekrojone bez pestek zblanszowałam krótko, ale nie wiem czy to było potrzebne. Niestety miałam tylko zielone oliwki :? Kurcze strasznie dużo oleju idzie. No nic pierwsze koty za płoty. Kiedy można tego spróbować? I chcę to trzymać poza lodówką, dobrze zrobię?
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Piękności :D Z zielonymi oliwkami też super wyglądają :D
Oleju idzie sporo, ale on jest do wykorzystania, robi się super aromatyzowany, można potem używać i do smażenia i do sałatek :)
Nie próbowałam trzymać poza lodówką, nie wiem czy ser to zniesie...
A próbować myślę, że można spokojnie za tydzień - dwa :D
Daj cynka jak z ostrością papryczek, czy ją nadal czuć po usunięciu pestek :)
Pozdrawiam, Dorota
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4108
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

No to wrzucam do lodówki. Dam jej tydzień, tyle, że ja ja jestem odporna na takie ostre specyfiki. Nawet rękawiczek nie musiałam zakładać. Jak odkroiłam kawałek, no bo musiałam sprawdzić czy to aby na pewno Jalapeno :wink: to trochę w język zaszczypało i finito
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

AAleksandra

.... W zeszłym roku konfiturki zrobiłam z rajskich jabłuszek w całości. Wyszły przepysznie. W tym roku będzie większa ilosć smażenia, bo na drzewku urodzaj :D Dobry pomysł z konfiturką z wiśni i np z dodatkiem imbiru .... ;:224
A czarną porzeczkę na czym Dorotko przecierasz ? na zwykłym sitku ?
Czy mogłabym się uśmiechnąć o przepis na te rajskie jabłuszka :D, u mnie też urodzaj.
W jaki sposób dodajesz imbir do konfitury?
Mam mnóstwo czereśni i wychodzi z nich niezła konfitura ale smak taki mdławy pomyślałam o imbirze.

Czy ktoś z Was ma pojęcie gdzie można kupić najtaniej słoiki. Ogołociłam już doszczętnie trzy piwnice, a że rok jest idealny na robienie przetworów więc muszę dokupić ;:7
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”