Moje przepisy _ empuza
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Jestem kochane , tylko gorzej z fotkami - muszę pokombinować ale cosik tam wrzucę
Pizza ziemniaczana :
Ciasto:
60 dag ugotowanych ziemniaków
2 jajka
1/2 szklanka maki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Dodatki
10 dag pieczarek
10 dag parówek
10 dag sera żółtego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
oregano, sól
Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, ostudzić, dodać jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać z mąką, szybko wyrobić. Wyłożyć równą warstwą do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta a następnie cienko posmarować olejem. Pieczarki umyć, drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy i parówki pokrojone w plastry, wymieszać. Farsz wyłożyć na ciasto, posypać startym serem i wiórkami masła, a na końcu papryką i oregano.
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30 min.
Skrzydełka w sezamie
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki oleju
sól, pieprz
pokrojone drobno piórka zielonej cebuli
1 łyżka pokrojonej naci
1 garść sezamu
Sos:
5 łyżek sosu sojowego
5 łyżek soku z limety (cytryny)
2 łyżki posiekanego czosnku
1 łyżka miodu
chili
W woku wymieszać wszystkie składniki marynaty i podgrzewać mieszając przez około 5 minut. Sos powinien się zredukować i zagęścić. Odstawić. Skrzydełka umyć i osuszyć. Odciąć w ostatnim stawie końcówki skrzydełek. Skrzydełka wymieszać z olejem, solą i pieprzem (z soli można zrezygnować ponieważ sos będzie dostatecznie słony), odstawić w chłodne miejsce naokoło 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Skrzydełka ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika naokoło 10 minut, odwrócić i piec przez następne 15 minut. Wyjąć z piekarnika, obsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podgrzać wok z sosem, dodać skrzydełka i ziarna sezamu, smażyć mieszając na dużym ogniu do momentu aż sos prawie zupełnie się zredukuje. Posypać posiekaną cebulką i natką.
Placuszki bananowe
W misce zmiażdżyć 5 bananów, dodać do nich 1 jajko, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 szklankę pszennej,1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, sok z połowy cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
Kłaść na rozgrzany olej, piec na złoty kolor potem oprószyć cukrem pudrem.
Skrzydełka w miodzie
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 ketchup pikantny
5 dag rodzynek
1 szklanka miodu
Ketchup, rodzynki i pół szklanki miodu wymieszać ze skrzydełkami tak aby całość była zanurzona w marynacie - ok 3 godz. Następnie piec w piekarniku w temp.180* aż do zrumienienia.
Pizza ziemniaczana :
Ciasto:
60 dag ugotowanych ziemniaków
2 jajka
1/2 szklanka maki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Dodatki
10 dag pieczarek
10 dag parówek
10 dag sera żółtego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
oregano, sól
Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, ostudzić, dodać jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać z mąką, szybko wyrobić. Wyłożyć równą warstwą do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta a następnie cienko posmarować olejem. Pieczarki umyć, drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy i parówki pokrojone w plastry, wymieszać. Farsz wyłożyć na ciasto, posypać startym serem i wiórkami masła, a na końcu papryką i oregano.
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30 min.
Skrzydełka w sezamie
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki oleju
sól, pieprz
pokrojone drobno piórka zielonej cebuli
1 łyżka pokrojonej naci
1 garść sezamu
Sos:
5 łyżek sosu sojowego
5 łyżek soku z limety (cytryny)
2 łyżki posiekanego czosnku
1 łyżka miodu
chili
W woku wymieszać wszystkie składniki marynaty i podgrzewać mieszając przez około 5 minut. Sos powinien się zredukować i zagęścić. Odstawić. Skrzydełka umyć i osuszyć. Odciąć w ostatnim stawie końcówki skrzydełek. Skrzydełka wymieszać z olejem, solą i pieprzem (z soli można zrezygnować ponieważ sos będzie dostatecznie słony), odstawić w chłodne miejsce naokoło 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Skrzydełka ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika naokoło 10 minut, odwrócić i piec przez następne 15 minut. Wyjąć z piekarnika, obsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podgrzać wok z sosem, dodać skrzydełka i ziarna sezamu, smażyć mieszając na dużym ogniu do momentu aż sos prawie zupełnie się zredukuje. Posypać posiekaną cebulką i natką.
Placuszki bananowe
W misce zmiażdżyć 5 bananów, dodać do nich 1 jajko, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 szklankę pszennej,1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, sok z połowy cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
Kłaść na rozgrzany olej, piec na złoty kolor potem oprószyć cukrem pudrem.
Skrzydełka w miodzie
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 ketchup pikantny
5 dag rodzynek
1 szklanka miodu
Ketchup, rodzynki i pół szklanki miodu wymieszać ze skrzydełkami tak aby całość była zanurzona w marynacie - ok 3 godz. Następnie piec w piekarniku w temp.180* aż do zrumienienia.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Nie ma za co, Wiesiu Postaram sie wrzucić jutro coś ze zdjątkiempiku pisze:Oooo, aż tyle, dziękuję Już mi zapachniały skrzydełka w sezamie
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Widzę, że ten styczeń to jakoś mało przepisowy u wszystkich .
Chyba święta wykończyły nasze miłe kuchareczki .
W przyszłym tygodniu mam gości mało mięsożernych i myślę, że wykorzystam coś z Twoich
przepisów ;:13 (i nie tylko wtedy )
Zaciekawił mnie też przepis na pasztet z selera. Tylko trochę jestem skołowana , bo piszesz:
"Przed podaniem dobrze ostudzić.
Pasztet z selera można mrozić. Potem wystarczy podgrzać w kuchence mikrofalowej."
Czy chodzi o to, że w kuchence można go po prostu rozmrozić?
Chyba święta wykończyły nasze miłe kuchareczki .
W przyszłym tygodniu mam gości mało mięsożernych i myślę, że wykorzystam coś z Twoich
przepisów ;:13 (i nie tylko wtedy )
Zaciekawił mnie też przepis na pasztet z selera. Tylko trochę jestem skołowana , bo piszesz:
"Przed podaniem dobrze ostudzić.
Pasztet z selera można mrozić. Potem wystarczy podgrzać w kuchence mikrofalowej."
Czy chodzi o to, że w kuchence można go po prostu rozmrozić?
Pozdrawiam serdecznie
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Cieszę się bardzo, że smakowałKaja pisze:Zrobiłam pasztet z selera.Jest pyszny.O mrożeniu nic nie mogę napisać,bo nie było co zamrozić.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Ponieważ dziś Śledzik postanowiłam skorzystać z przepisu pewnej koleżanki i zrobiłam
"Naleśniki z wątróbką z drobiu "
Ciasto:
20 dkg mąki,
ok. 200 ml mleka,
ok. 200 ml wody sodowej,
2 jaja,
sól do smaku.
Nadzienie:
50 dkg wątróbki z drobiu,
15 dkg cebuli,
4 ząbki czosnku
2 jaja ugotowane na twardo,
50 ml śmietany
3 dkg tłuszczu,
1 zielona papryka,
kukurydza
ser żółty
sól i pieprz do smaku,curkuma
tłuszcz do smażenia
Wątróbkę opłukać, zdjąć błonę (można namoczyć w mleku), pokrajać na małe kawałki, usmażyć z cebulką, czosnkiem i papryką. Przestudzić i dodać pokrojone jajka Przestudzić i połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku.
Zawijać w wystudzone naleśniki,przekładając serem (ja dałam z ziołami) .
Smażyć obtoczone w bułce (mozna też tylko podgrzać w mikrofali) Można polać bardzo pikantnym sosem.
Zapraszam na obiadek
"Naleśniki z wątróbką z drobiu "
Ciasto:
20 dkg mąki,
ok. 200 ml mleka,
ok. 200 ml wody sodowej,
2 jaja,
sól do smaku.
Nadzienie:
50 dkg wątróbki z drobiu,
15 dkg cebuli,
4 ząbki czosnku
2 jaja ugotowane na twardo,
50 ml śmietany
3 dkg tłuszczu,
1 zielona papryka,
kukurydza
ser żółty
sól i pieprz do smaku,curkuma
tłuszcz do smażenia
Wątróbkę opłukać, zdjąć błonę (można namoczyć w mleku), pokrajać na małe kawałki, usmażyć z cebulką, czosnkiem i papryką. Przestudzić i dodać pokrojone jajka Przestudzić i połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku.
Zawijać w wystudzone naleśniki,przekładając serem (ja dałam z ziołami) .
Smażyć obtoczone w bułce (mozna też tylko podgrzać w mikrofali) Można polać bardzo pikantnym sosem.
Zapraszam na obiadek
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Przepis dostałam od takiej szalonej kobitki , wygląda pysznie a jeszcze lepiej smakuje. Polecam.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Elzbietko dla Ciebie
CZEREŚNIE W ROLI GŁÓWNEJ
75 dag dojrzałych czarnych czereśni
szklanka czeronego wina
cytryna
30 dag cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
kieliszek wiśniówki, brandy lub rumu
Czereśnie oczyścić, umyć i wydrylować. Włożyć do emaliowanego rondelka, zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny oraz winem. Odstawić na 1 godzinę.
Czereśnie doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną przesiać i rozprowadzić zimnym winem, dodać do czereśni i mieszając na małym ogniu do momentu gdy sos nabierze konsystencję kisielu. Wtedy dodać alkohol i dobrze wymieszać. Przełożyć do filiżanek i ostudzić.
Konfitura z czereśni
2 kg czereśni,
2 kg cukru
Owoce czereśni umyć, osączyć, wydrylować. Włożyć do rondla, przesypać cukrem i zostawić do natsępnego dnia. Wiśnie z cukrem doprowadzić do wrzenia i smażyć na małym ogniu 5 min, nie mieszając. Zdjąć szumowiny. Odstawić z ognia i wystudzić. Smażenie i studzenie powtórzyć 5 razy - w sumie konfitury powinny się gotować 25 min. Gorące wkładać do wyparzonych słoików i szczelnie zamykać.
Czereśnie w alkoholu
1 kg wiśni
80dkg cukru
szklanka spirytusu lub wódki
Sposób 1 - wydrylowane czereśnie zasypać cukrem w słoikach, napełniać do 3/4
wysokości, zakręcić wieczka albo owiązać gaza, odstawić na kilka dni. Gdy
owoce puszczą sok dolać alkohol w proporcji 2:1, czyli 1 część alkoholu na
2 części soku, zdjąć szumowiny.
Sposób 2 - z cukru i pół szklanki wody
zagotować syrop, na wrzący wrzucić czereśnie i na małym ogniu doprowadzić do
zagotowania. Odstawić do ostygnięcia. Osaczone owoce nakładać do słoików, a
syrop połączyć z alkoholem - 2 części syropu, 1 część alkoholu, zdjąć
szumowiny, zalać czereśnie w słoiku.
Czereśnie po francusku
3 kg dojrzałych czereśni
4 szklanki octu winnego
75 dag cukru
kawałek cynamonu
1-3 listki laurowe
pół szklanki przegotowanej wody
Umyte czereśnie osuszyć na sicie, wsypać do głębokiej salaterki. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami korzennymi, a potem dodać ocet i znów zagotować. Owoce przełożyć do małych słoiczków, zalać gorącą marynatą, szczelnie zamknąć, pasteryzować na sucho.
CZEREŚNIE W ROLI GŁÓWNEJ
75 dag dojrzałych czarnych czereśni
szklanka czeronego wina
cytryna
30 dag cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
kieliszek wiśniówki, brandy lub rumu
Czereśnie oczyścić, umyć i wydrylować. Włożyć do emaliowanego rondelka, zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny oraz winem. Odstawić na 1 godzinę.
Czereśnie doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną przesiać i rozprowadzić zimnym winem, dodać do czereśni i mieszając na małym ogniu do momentu gdy sos nabierze konsystencję kisielu. Wtedy dodać alkohol i dobrze wymieszać. Przełożyć do filiżanek i ostudzić.
Konfitura z czereśni
2 kg czereśni,
2 kg cukru
Owoce czereśni umyć, osączyć, wydrylować. Włożyć do rondla, przesypać cukrem i zostawić do natsępnego dnia. Wiśnie z cukrem doprowadzić do wrzenia i smażyć na małym ogniu 5 min, nie mieszając. Zdjąć szumowiny. Odstawić z ognia i wystudzić. Smażenie i studzenie powtórzyć 5 razy - w sumie konfitury powinny się gotować 25 min. Gorące wkładać do wyparzonych słoików i szczelnie zamykać.
Czereśnie w alkoholu
1 kg wiśni
80dkg cukru
szklanka spirytusu lub wódki
Sposób 1 - wydrylowane czereśnie zasypać cukrem w słoikach, napełniać do 3/4
wysokości, zakręcić wieczka albo owiązać gaza, odstawić na kilka dni. Gdy
owoce puszczą sok dolać alkohol w proporcji 2:1, czyli 1 część alkoholu na
2 części soku, zdjąć szumowiny.
Sposób 2 - z cukru i pół szklanki wody
zagotować syrop, na wrzący wrzucić czereśnie i na małym ogniu doprowadzić do
zagotowania. Odstawić do ostygnięcia. Osaczone owoce nakładać do słoików, a
syrop połączyć z alkoholem - 2 części syropu, 1 część alkoholu, zdjąć
szumowiny, zalać czereśnie w słoiku.
Czereśnie po francusku
3 kg dojrzałych czereśni
4 szklanki octu winnego
75 dag cukru
kawałek cynamonu
1-3 listki laurowe
pół szklanki przegotowanej wody
Umyte czereśnie osuszyć na sicie, wsypać do głębokiej salaterki. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami korzennymi, a potem dodać ocet i znów zagotować. Owoce przełożyć do małych słoiczków, zalać gorącą marynatą, szczelnie zamknąć, pasteryzować na sucho.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Dzięki Agnieszko za przepisy.
Wykorzystam je i do wiśni bo za niedługo i na nie będzie czas.
Ale super.....a sernik ten na cieście miodowym wyszedł rewelacyjnie....muszę jeszcze spróbować zamiast sera homogenizowanego dodać zwykły twaróg.
Serdeczne pozdróweczki. i pa
Dla Ciebie różyczka z mojej zegrodki.
Wykorzystam je i do wiśni bo za niedługo i na nie będzie czas.
Ale super.....a sernik ten na cieście miodowym wyszedł rewelacyjnie....muszę jeszcze spróbować zamiast sera homogenizowanego dodać zwykły twaróg.
Serdeczne pozdróweczki. i pa
Dla Ciebie różyczka z mojej zegrodki.