Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Ewcia
Wcale nie musi być mąka żytnia. Surowcem jest skrobia a ona jest w każdej mące. Tylko możliwie o dużym przemiale .Kreda szkolna się nie nadaje. Może w jakimś sklepie winiarskim kupisz kredę do odkwaszania wina.
Wcale nie musi być mąka żytnia. Surowcem jest skrobia a ona jest w każdej mące. Tylko możliwie o dużym przemiale .Kreda szkolna się nie nadaje. Może w jakimś sklepie winiarskim kupisz kredę do odkwaszania wina.
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Witam
Ja niczym nie pryskałem pomidorów w tym roku:) niestety skończyły się wczesną jesienią gdzie sąsiad uzywając chemii miał miesiąc dłużej:/ Chciałbym spróbować z Twoim zakwasem forumowicz napisz proszę co i jak
Ja niczym nie pryskałem pomidorów w tym roku:) niestety skończyły się wczesną jesienią gdzie sąsiad uzywając chemii miał miesiąc dłużej:/ Chciałbym spróbować z Twoim zakwasem forumowicz napisz proszę co i jak
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
wisia- dobra.
bel_a_6a- kreda nie rozkłada się w temperaturze pokojowej.
Pomidek- wszystko jest podane. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę g..le hasło " biologiczna ochrona pomidora "
bel_a_6a- kreda nie rozkłada się w temperaturze pokojowej.
Pomidek- wszystko jest podane. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę g..le hasło " biologiczna ochrona pomidora "
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Serdeczne Ci dzięki za odpowiedź! Kreda do odkwaszania wina powinna tu gdzieś być, bo winnice u nas niedaleko.
Na cukinie i ogórki też przy okazji prasnę - "Mączniaki - wynocha"
Na cukinie i ogórki też przy okazji prasnę - "Mączniaki - wynocha"
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Ponieważ nazwa " kreda malarska " może się źle kojarzyć osobom nastawionym ekologicznie podaję link do karty charakterystyki
http://www.lhoist.pl/pdf/produkty/KCH/W ... %20LBU.pdf
http://www.lhoist.pl/pdf/produkty/KCH/W ... %20LBU.pdf
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Znalazłem poczytałem:) Czyli: Czyli w maju robię zakwas i (już z kredą i rozcieńczeniem wodą)i pryskam pomidorki na polu co 10 dni. A jak w tunelu? nie reaguje na wyższe temp tam panujące? Mleczan wapnia to jak rozumiem powstaje w tym zakwasie? nazwa wiele razy wymieniana a mi się kojarzy tylko z mlekiem :P
-
- 100p
- Posty: 138
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pomorskie
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Nie w zakwasie tylko po połączeniu zakwasu z węglanem wapnia czyli np. kredą malarską. Najlepiej przeczytaj cały ten wątek od początku a na pewno znajdziesz odpowiedź na wszystkie swoje pytania.
Pozdrawiam GOSIA
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Prawdę powiedziawszy też się zastanawiam czy nie dodawać kredy już w momencie nastawiania mąki na zakwas. Byłaby to pewna analogia do przemysłowej metody otrzymywania kwasu mlekowego.
- wisia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1725
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Jędrzejów
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Mógłbyś spróbować teraz, co z tego wyjdzie ( tylko co nim teraz opryskać).
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Może to trochę przynudne, ale jest pewna analogia między żywotem człowieka a bakterii. Otóż oba te organizmy , prowadząc swój żywot, zasr...wają swoje środowisko. Człowiek ściekami, śmieciami i wydychanym CO2 a bakterie fermentacji mlekowej- kwasem mlekowym. Po osiągnięciu pewnego stężenia kwasu mlekowego bakterie te giną. Dodatek kredy przy nastawie, czy w trakcie fermentacji powoduje, że kwas mlekowy na bieżąco jest wiązany w mleczan wapnia nie przeszkadzając wieść żywot bakteriom. Jeśli taki nastaw ulegnie zakwaszeniu istnieje pewność, że w roztworze znajduje się odpowiednia ilość mleczanu wapnia odpowiadająca 11 gram użytej kredy na litr zakwasu. Ciecz do oprysku będzie zawierać więc mieszaninę MW i kwasu mlekowego.
Taki roztwór, oprócz zwiększonej właściwości grzybobójczej pełni rolę buforu przedłużając czas aktywności tego preparatu na liściach. Wpływa też korzystnie na obecną w zakwasie nizynę ponieważ jej trwałość i rozpuszczalność w wodzie rośnie wraz ze wzrostem kwasowości .
Nie omieszkam tego wypróbować w sezonie- wisiu7
Taki roztwór, oprócz zwiększonej właściwości grzybobójczej pełni rolę buforu przedłużając czas aktywności tego preparatu na liściach. Wpływa też korzystnie na obecną w zakwasie nizynę ponieważ jej trwałość i rozpuszczalność w wodzie rośnie wraz ze wzrostem kwasowości .
Nie omieszkam tego wypróbować w sezonie- wisiu7
- yareka
- 50p
- Posty: 87
- Od: 26 lip 2010, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: mazowsze
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Nie wiem jak u was ale u mnie pod folią pachniało chlebem po opryskach ;)
Efektywność środka niezła i potwierdzam że zebrane zielone pomidory praktycznie wszystkie dojrzały bez zmian chorobowych więc w tym roku jeśli będę zbierać zielone to je opryskam mleczanem przed samym zbiorem.
Efektywność środka niezła i potwierdzam że zebrane zielone pomidory praktycznie wszystkie dojrzały bez zmian chorobowych więc w tym roku jeśli będę zbierać zielone to je opryskam mleczanem przed samym zbiorem.
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Można powiedzieć, że idziemy z duchem czasu .
Plantatorzy też wpadli na podobny pomysł z wykorzystaniem EM-ów.
http://www.youtube.com/watch?v=twxPYSiq9mg
Plantatorzy też wpadli na podobny pomysł z wykorzystaniem EM-ów.
http://www.youtube.com/watch?v=twxPYSiq9mg