Moja kuchnia - RoksiSK
Popieram Dorkę. Ja kolejny raz robiłam sałatkę Agnieszki z czerwoną fasolą, bo wszystkim smakuje. A ponadto zajadam tort czekoladowy i dobrze mi z tym. A robię go też po raz drugi, bo mój facet mógłby go jeść codziennie. Jak mi się uda odwrócić uwagę najbliższych wypróbuję pozostałe pyszności. Pozdrawiam cieplutko.
Dziękuję za tak miłe słowa :P :P
Z diety co prawda na razie nie zrezygnuję, ale postaram się coś smacznego przygotować. W tym momencie jest to niewykolane z powodu Krzysia i wychodzącej mu górnej jedynki. Cały czas chce być noszony (nawet teraz okupuje moje kolana ). Każda próba odłożenia go powoduje płacz i krzyki... chyba ja też zaraz się popłacze. Po wczorajszym dniu padłam jak kłoda na łóżko, bo plecy i ręce odmówiły posłuszeństwa . Dzisiaj - przynajmniej na razie - nie ma gorączki. Kurczę, gdzie te babcie, kiedy są potrzebne
Z placu boju - pozdrawiam cieplutko
Z diety co prawda na razie nie zrezygnuję, ale postaram się coś smacznego przygotować. W tym momencie jest to niewykolane z powodu Krzysia i wychodzącej mu górnej jedynki. Cały czas chce być noszony (nawet teraz okupuje moje kolana ). Każda próba odłożenia go powoduje płacz i krzyki... chyba ja też zaraz się popłacze. Po wczorajszym dniu padłam jak kłoda na łóżko, bo plecy i ręce odmówiły posłuszeństwa . Dzisiaj - przynajmniej na razie - nie ma gorączki. Kurczę, gdzie te babcie, kiedy są potrzebne
Z placu boju - pozdrawiam cieplutko
"PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA Z WARZYWAMI" - 15
Składniki:
- kilka pałek z kurczaka lub nóżek,
- kilka ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- papryka czerwona,
- cukinia,
- pieczarki,
- przyprawy (np. do grilla lub do gyrosa lub vegeta+papryka ),
- 2-3 łyżki oleku, sól.
Mięso (ja ściągam skórę) włożyć do brytwanny i dodać umyte warzywa: ziemniaki w mundurkach przekrojone na pół, obraną cebulę, paprykę, umyte pieczarki, obraną cukinię i czosnek w łupince. Dodajcie takie warzywa, jakie lubicie. Dodać olej i lekko "zamieszać. Mięso doprawić, a warzywa posypać solą. Piec 30-45 min. w temp. 180 stopni (w zależności od wielkości kawałków kurczaka).
To mój sposób na szybki, "jednogarnkowy" obiad. Do tego serwuję "ketchup"
Składniki:
- kilka pałek z kurczaka lub nóżek,
- kilka ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- papryka czerwona,
- cukinia,
- pieczarki,
- przyprawy (np. do grilla lub do gyrosa lub vegeta+papryka ),
- 2-3 łyżki oleku, sól.
Mięso (ja ściągam skórę) włożyć do brytwanny i dodać umyte warzywa: ziemniaki w mundurkach przekrojone na pół, obraną cebulę, paprykę, umyte pieczarki, obraną cukinię i czosnek w łupince. Dodajcie takie warzywa, jakie lubicie. Dodać olej i lekko "zamieszać. Mięso doprawić, a warzywa posypać solą. Piec 30-45 min. w temp. 180 stopni (w zależności od wielkości kawałków kurczaka).
To mój sposób na szybki, "jednogarnkowy" obiad. Do tego serwuję "ketchup"
"KROKIETY Z MIĘSEM ORAZ Z PIECZARKAMI I SEREM" - 16
Składniki:
- upieczone naleśniki,
- olej, bułka tarta, jajko.
a) Farsz mięsny:
- 1 kg ugotowanego mięsa np. od łopatki,
- 2-3 cebule,
- olej, sól, pieprz.
Mięso zmielić, dodać wcześniej pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną cebulę, sól i pieprz.
b) Farsz z pieczarek i sera:
- 50 dkg pieczarek,
- ser żółty Gouda (co do ilości, to jak kto lubi ),
- łyżka masła, sól, pieprz, oegano.
Utarte na tarce o grubych oczkach pieczarki udusić na masełku, doprawić. Po przestudzeniu( ) dodać utarty ser żółty, doprawić.
Farsz nakładać na naleśnik.
Zawinąć boki, górę i zrolować.
Posmarować roztrzepanym jajkiem (ew. z dodatkiem łyżki mleka).
Obtoczyć w bułce tartej. I obsmażyć z każdej strony na oleju.
Składniki:
- upieczone naleśniki,
- olej, bułka tarta, jajko.
a) Farsz mięsny:
- 1 kg ugotowanego mięsa np. od łopatki,
- 2-3 cebule,
- olej, sól, pieprz.
Mięso zmielić, dodać wcześniej pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną cebulę, sól i pieprz.
b) Farsz z pieczarek i sera:
- 50 dkg pieczarek,
- ser żółty Gouda (co do ilości, to jak kto lubi ),
- łyżka masła, sól, pieprz, oegano.
Utarte na tarce o grubych oczkach pieczarki udusić na masełku, doprawić. Po przestudzeniu( ) dodać utarty ser żółty, doprawić.
Farsz nakładać na naleśnik.
Zawinąć boki, górę i zrolować.
Posmarować roztrzepanym jajkiem (ew. z dodatkiem łyżki mleka).
Obtoczyć w bułce tartej. I obsmażyć z każdej strony na oleju.
"POMIDORY ŚRÓDZIEMNOMORSKIE" - 17
Składniki:
- 2-3 duże słodkawe i mięsiste pomidory,
- ser feta,
- oliwki,
- sól i pieprz.
Pomidory spażyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski. Dodać sól i pieprz. Posypać pokrojoną fetą i oliwkami.
To moja najczęstsza kolacja :P Najważniejsze są pomidory - nie mogą być kwaśne lub niedojrzałe
Składniki:
- 2-3 duże słodkawe i mięsiste pomidory,
- ser feta,
- oliwki,
- sól i pieprz.
Pomidory spażyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski. Dodać sól i pieprz. Posypać pokrojoną fetą i oliwkami.
To moja najczęstsza kolacja :P Najważniejsze są pomidory - nie mogą być kwaśne lub niedojrzałe
"ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASKĄ" - 18
Składniki:
- 8-10 większych ziemniaków,
- 3 laski kiełbasy (np. zwyczajna),
- 2 duże cebule,
- 3-4 jajka,
- ser żółty,
- olej, kwaśna śmietana 18%,
- Vegeta, przyprawa do ziemniaków.
Ziemniaki oczyścić i ugotować w mundurkach (ok. 40 min). Ugotować jajka na twardo. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć z pokrojoną cebulą na oleju.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem spod kiełbasy. Ostygnięte ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć warstę ziemniaków na spodzie i po bokach. Dodać posmażoną kiełbasę z cebulą. Pokroić jajka na plasterki i poukładać. Ułożyć na wierzchu warstwę z ziemniaków i posmarować 3 łyżkami śmietany. Posypać przyprawą do ziemniaków i Vegetą. Posypać utartym serem. Piec 40 min. w temp. 170 stopni.
Lepiej smakuje, niż wygląda
Składniki:
- 8-10 większych ziemniaków,
- 3 laski kiełbasy (np. zwyczajna),
- 2 duże cebule,
- 3-4 jajka,
- ser żółty,
- olej, kwaśna śmietana 18%,
- Vegeta, przyprawa do ziemniaków.
Ziemniaki oczyścić i ugotować w mundurkach (ok. 40 min). Ugotować jajka na twardo. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć z pokrojoną cebulą na oleju.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem spod kiełbasy. Ostygnięte ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć warstę ziemniaków na spodzie i po bokach. Dodać posmażoną kiełbasę z cebulą. Pokroić jajka na plasterki i poukładać. Ułożyć na wierzchu warstwę z ziemniaków i posmarować 3 łyżkami śmietany. Posypać przyprawą do ziemniaków i Vegetą. Posypać utartym serem. Piec 40 min. w temp. 170 stopni.
Lepiej smakuje, niż wygląda
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 8491
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.