Actelic 500 EC - Wady i zalety

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michaeli
500p
500p
Od: 19 sie 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Actelic 500 EC - Wady i zalety

Post »

Witam chciałbym zapytać w jakim stopniu 'Actelic 500 EC' jest szkodliwy dla roślin doniczkowych. :wink:
Czy bezpieczne by było podlanie rośliny w celu pozbycia się szkodników w podłożu, a jeśli tak to w jakim roztworze?
Czy są leprze i bezpieczniejsze zamienniki tego pestycydu? :shock:
Awatar użytkownika
Wojtek- LM
50p
50p
Od: 30 cze 2010, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Actelic 500 EC - Wady i zalety

Post »

Dlaczego ten środek? Z tego co przeczytałem to środek insektobójczy na mszyce, wciornastki, czerwce, zmieniki, mączlik szklarniowy (ogranicza populacje przędziorków),ale używany raczej na duże hodowle.
W domowych warunkach używam np.Decis do roślin w doniczce dobry będzie również Provado Combi PIn 02 PR- pałeczki owadobójczo-nawozowe dostępne np.w Leroy Merlin.

Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Actellica używa się też do wełnowców korzeniowych i pędowych. Właśnie przy korzeniowych trzeba nim podlać roślinę.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie ostatnio Pan w sklepie ogrodniczym wyśmiał, że chcę acteliciem w wełnowce :?
Actelic jest do odkażania ziemi, a na wełnowce nie działa....Nie wchodziłam w dalszą dyskusję, bo cóż ja, marny Kupujący mogę wiedzieć (a stosowałam z powodzeniem oprysk i podlewanie acteliciem moich kaktusów, wełnowce zniknęły, aż do momentu kiedy znowu je przywlokłam z pewną rośliną ;:223 )

po prostu już tam nie będe robić zakupów.

Co do pytania, to mimo, ze dość dawno zadane, ale może komuś się przyda ta informacja.

Stosowałam actelic na wełnowce w przypadku kaktusów - zarówno oprysk jak i przez podlanie podłoża. Roślinom nie zaszkodził, oczywiście w zalecanym stężeniu (tak jak napisane jest w ulotce).
leon
50p
50p
Od: 26 paź 2011, o 13:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Stosowałem Actelic na wełnowca z dobrym rezultatem. Teraz już podobno nie produkują.

Pozdrowienia
Leszek
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Actellic 500 SC jest w rejestrze środków ochrony roślin, z terminem ważności zezwolenia 2015-06-20
Problem w tym, że jakiś czas temu zmieniono mu rejestrację i obecnie zgodnie z etykietą, jest sprzedawany jako środek owadobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, o działaniu kontaktowym, żołądkowym i gazowym, przeznaczony do dezynsekcji pustych pomieszczeń magazynowych oraz nasion siewnych i przeznaczonych do konsumpcji.
Jeśli ktoś nie pamięta wcześniejszej rejestracji, to trudno się dziwić, że nawet przez myśl mu nie przejdzie stosować ten środek w walce z uciążliwymi szkodnikami roślin ozdobnych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”