Pokazujecie piękne ogrody, niektóre zapierają dech w piersiach i pokazują jak dużo pracy i miłości w nie wkładacie. Ja chciałbym Was zaprosić do ogrodów które tworzę i tak naprawde jestem dopiero na początku. Ogród pierwszy to część gospodarstwa u podnóża pasma jeleniowskiego w Górach Świętokrzystkich. Zabudowania starego gospodarstwa i stary sad. Razem 0,5 hektara. Ziemia żyzna gliniasta, której nie trzeba podlewać a chwasty rosną jak szalone. Z sadu piękny widok na Święty Krzyż. Po poprzednich właścicielach zostało troche roślin np. mnóstwo różnych pierwiosnków czy świetnie tu rosnąca języczka przewalskiego, żywokosty,marcinki. Moje nasadzenia to:

generalnie chce by miejsce to zachowało wiejski charakter i nie wymagało dużo pracy. Z ciekawostek to mieszkaja w domu na strychu popielice a na podwórku odbył się dla mieszkańców wsi bezpłatny spektakl "Hotelu pod aniołem"

Druga działka to 1200 metrów gdzie zacząłem stawiać malutki domek (domeczek). Działka w malowniczym miejscu

teren działki jest nierówny o zróżnicowanej glebie połowa piaszczysta a połowa dość mokra na której rosną naturalnie firletki poszarpane, niezapominajki czy storczyki plamiste. Wykopana sadzawka utrzymuje wode prawie przez cały rok

Na działce zgromadziłem dużo różnych kamieni od jurajskich wapieni o porowatej strukturze

Generalnie czeka mnie mnóstwo pracy. Oglądanie Waszych ogrodów jest źródłem inspiracji i czerpaniem wiedzy o różnych roślinach np. ogród paco i jego hosty ale też wiele innych. Teraz robie różne plany i czekam wiosny by ruszyć z pracami. Jeśli to dla Was będzie interesujące to chetnie podziele się fotorelacjami a czasem (czesto) zapytam o radę. Serdecznie pozdrawiam