Małe co nieco od Ave ...
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Izulek - mrożenie osobno skrzydełek i farszu nie ma sensu. Napakuj farsz w skrzydełka, zamroź, a w dzień obiadku - upiecz. Powinno być OK I uściskaj Kasiulka
Aguś - Słoneczko kofane aż się wruszyłam...
Bogusiu - coś za coś, ja się opycham Twoimi słodkościami, to miło mi będzie jak znajdziesz u mnie coś dla swojego brzuszka
Aguś - Słoneczko kofane aż się wruszyłam...
Bogusiu - coś za coś, ja się opycham Twoimi słodkościami, to miło mi będzie jak znajdziesz u mnie coś dla swojego brzuszka
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2341
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ziemia Lubuska
Jestem pod ogromnym wrażeniem, taka mnogość przepisów Ewo, jeżeli można o coś dla wegetarian. Przepis na pasztet już zapisałam.
Może i ja czymś się przysłużę. Kapustę na gołąbki można parzyć w mikrofali, wtedy nie trzeba uważać, że się przegotuje, zwłaszcza włoska. Główkę kapusty wkładam w woreczek foliowy i na kilka minuty do mikrofali. Stopniowo zdejmować liście i dalej parzyć w mikrofali tak do skutku. Naprawdę prościej i bez chlapania wrzątkiem. Unikniemy też ewentualnego oparzenia.
Może i ja czymś się przysłużę. Kapustę na gołąbki można parzyć w mikrofali, wtedy nie trzeba uważać, że się przegotuje, zwłaszcza włoska. Główkę kapusty wkładam w woreczek foliowy i na kilka minuty do mikrofali. Stopniowo zdejmować liście i dalej parzyć w mikrofali tak do skutku. Naprawdę prościej i bez chlapania wrzątkiem. Unikniemy też ewentualnego oparzenia.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2341
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ziemia Lubuska
Lisko, a czemu po 3 liście? to chyba za krótko w tej mikrofali kapustę trzymałaś? Może w wodzie troszeczkę więcej liści na raz się sparzy, ale ja woje w mikrofali bo nie muszę pilnować, sama się po czasie wyłączy , liście się nie "przegotują" i ja się wrzątkiem nie ochlapię.liska pisze:Ewunia wymyśliłam, że zrobię i podpiekę i zamroże
Kryska ja kiedyś tak się bawiłam po 3 liście i mikrofali... Teraz wkładam do gorącej wody
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Bo nie wiedziałam, że można od razu główkę hihihihikryska pisze:Lisko, a czemu po 3 liście? to chyba za krótko w tej mikrofali kapustę trzymałaś? Może w wodzie troszeczkę więcej liści na raz się sparzy, ale ja woje w mikrofali bo nie muszę pilnować, sama się po czasie wyłączy , liście się nie "przegotują" i ja się wrzątkiem nie ochlapię.liska pisze:Ewunia wymyśliłam, że zrobię i podpiekę i zamroże
Kryska ja kiedyś tak się bawiłam po 3 liście i mikrofali... Teraz wkładam do gorącej wody
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- harwi
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1479
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Jejku ile pyszności i dlaczego ja dopiero teraz tu trafiłam. Ale lepiej późno niż wcale. Już mi ślinka leci tylko ja zamiast "kopiuj wklej" robię drukuj drukuj drukuj ;) Jesteś niesamowita opisy fotki nawet ja sobie poradzę z takimi instrukcjami ;) Już na święta mam kilka przepisów upatrzonych
Wielkie dzięki
Wielkie dzięki
Ewuniu, Ty jesteś "debeściara" kulinarna, więc daj Agusi przepis na podłoże
Mój co prawda jest dobry, ale Twój musi być nieziemski
Mój co prawda jest dobry, ale Twój musi być nieziemski
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Toś mi Agniesiu "bobu zadała" - mój podłoże jest jak najbardziej "ziemski" a w dodatku ja robię go "intuicyjnie" i tak naprawdę nie miałam napisanego przepisu, bo dostałam go od Mamy i nauczyłam sie robić przy Niej, bez notatek
Ale dla Ciebie troche "odtworzyłam" przy pomocy Siostry Nie sądzę, żeby był lepszy od Twojego, ale prosisz - masz
podłoże Mamy
1,5-2 kg kapusty kiszonej
80-100 dkg kapusty białej
1 kg mięs – łopatka, żeberka, gulaszowe, wołowe
70-80 dkg wędzonek – boczek wędzony, golonka wędzona, paski wędzone, kości wędzone
4 cebule
czosnek – 2-3 ząbki
przyprawy: vegeta, pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, odrobina papryki ostrej,łyżeczka kminku, może być przyprawa do podłoże.
70 dkg kiełbasy toruńskiej lub innej ale dobrej (kiełbasa zwykła może popsuć smak podłoże chyba że jest b. dobra)
1 koncentrat pomidorowy mały, puszeczka
Bulion grzybowy (jeśli mamy mało grzybków)
grzybki suszone- garść (namoczyć z 1 godz. przed gotowaniem podłoże)
pare śliwek suszonych bez pestek
1 duże jabłko
Opcjonalnie 1/2 szkl wytrawnego wina
smalec do smażenia
Kapustę kiszoną gotować osobno, białą osobno, mięsa osobno.
Podgotowac kapuste kiszona z 40-60 min. Odlać wodę z kapusty kiszonej i zostawić – będzie się tą wodą później dokwaszało podłoże.
Mięso pokroić , obsmażyć krótko na patelni, przełożyć do garnka, gotować z łyżeczka vegety, lisciem laurowym, tak długo, żeby dało się oddzielić kości. Dodać do mięsa kapustę kiszoną.
Grzybki namoczone ugotować, dodać do kapusty kiszonej, dodać śliwki i przyprawy.
Cebulę pokroić i dusić na patelni . Po 10 min duszenia wrzucić jabłko pokrojone w kostkę i dusić jeszcze ok 20 min.
Wrzucić zawartość patelni do kapusty.
Kiełasę pokoić i podsmażyć na patelni .
Wyjąć kiełbasę , pozostawiając na patelni tłuszcz i wrzucić kiełbasę do kapusty
Dodać kapustę białą (podgotowaną )
Gotować podłoże ok 1,5-2 godz.
Po 1,5 godz dodać koncentrat pomidorowy , można połowę wg uznania. Dodać czosnek wyciśnięty praską. I dokwasić ewentualnie pozostawioną wodą z gotowania kapusty kiszonej.
Na drugi dzień gotować podłoże jeszcze ok 30 minut.
Im więcej różnych mięs tym lepiej. I podłoże dobrze robi odgrzewanie.- najlepiej przez 2-3 dni
Ale dla Ciebie troche "odtworzyłam" przy pomocy Siostry Nie sądzę, żeby był lepszy od Twojego, ale prosisz - masz
podłoże Mamy
1,5-2 kg kapusty kiszonej
80-100 dkg kapusty białej
1 kg mięs – łopatka, żeberka, gulaszowe, wołowe
70-80 dkg wędzonek – boczek wędzony, golonka wędzona, paski wędzone, kości wędzone
4 cebule
czosnek – 2-3 ząbki
przyprawy: vegeta, pieprz , ziele angielskie, liść laurowy, odrobina papryki ostrej,łyżeczka kminku, może być przyprawa do podłoże.
70 dkg kiełbasy toruńskiej lub innej ale dobrej (kiełbasa zwykła może popsuć smak podłoże chyba że jest b. dobra)
1 koncentrat pomidorowy mały, puszeczka
Bulion grzybowy (jeśli mamy mało grzybków)
grzybki suszone- garść (namoczyć z 1 godz. przed gotowaniem podłoże)
pare śliwek suszonych bez pestek
1 duże jabłko
Opcjonalnie 1/2 szkl wytrawnego wina
smalec do smażenia
Kapustę kiszoną gotować osobno, białą osobno, mięsa osobno.
Podgotowac kapuste kiszona z 40-60 min. Odlać wodę z kapusty kiszonej i zostawić – będzie się tą wodą później dokwaszało podłoże.
Mięso pokroić , obsmażyć krótko na patelni, przełożyć do garnka, gotować z łyżeczka vegety, lisciem laurowym, tak długo, żeby dało się oddzielić kości. Dodać do mięsa kapustę kiszoną.
Grzybki namoczone ugotować, dodać do kapusty kiszonej, dodać śliwki i przyprawy.
Cebulę pokroić i dusić na patelni . Po 10 min duszenia wrzucić jabłko pokrojone w kostkę i dusić jeszcze ok 20 min.
Wrzucić zawartość patelni do kapusty.
Kiełasę pokoić i podsmażyć na patelni .
Wyjąć kiełbasę , pozostawiając na patelni tłuszcz i wrzucić kiełbasę do kapusty
Dodać kapustę białą (podgotowaną )
Gotować podłoże ok 1,5-2 godz.
Po 1,5 godz dodać koncentrat pomidorowy , można połowę wg uznania. Dodać czosnek wyciśnięty praską. I dokwasić ewentualnie pozostawioną wodą z gotowania kapusty kiszonej.
Na drugi dzień gotować podłoże jeszcze ok 30 minut.
Im więcej różnych mięs tym lepiej. I podłoże dobrze robi odgrzewanie.- najlepiej przez 2-3 dni
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2341
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ziemia Lubuska
Coś na ciepło dla wegetarian proszę, bardzo proszę.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Kryska -a soja może być w przepisie ?
Skoro Aga dostała przepis na podłoże z mięsem to Ty dostaniesz- na podłoże bez mięsa (według Gapy-1410
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1,5 sporej główki zwykłej białej kapusty
- opakowanie kotletów sojowych
- garść suszonych grzybów
- pół garści suszonych śliwek
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- duża cebula
- sos sojowy
- 3 listki laurowe
- ziele angielskie
- kminek
- sól, pieprz (biały, czarny)
- 1 bulion grzybowy
- olej
Wykonanie:
1. Grzyby i kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 1/2 h.
2. Kapustę białą szatkujemy, kiszoną kroimy.
3. Kapusty wrzucamy do dwóch osobnych garnków, do jednego dodajemy grzyby (jeśli są duże, pokroić), zalewamy wodą i gotujemy osobno.
4. Cebulę i kotelty sojowe kroimy, kropimy porządnie sosem sojowym i podsmażamy na oleju.
zanim wrzucimy kotlety na patelnię, można je odcisnąć, ale tą wodę, która zostanie nalezy wlać do kapusty
5. Kiedy kapusty zmiękną, łączymy je i wrzucamy podsmązoną cebulkę z kotletami sojowymi i śliwki.
6. Kiedy wszystko gotuje się już razem, wrzucamy rosołek grzybowy, później koncentrat i przyprawy.
7. Sprawdzamy smak, doprawiamy i gotujemy jeszcze z godzinkę.
Smacznego
Skoro Aga dostała przepis na podłoże z mięsem to Ty dostaniesz- na podłoże bez mięsa (według Gapy-1410
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1,5 sporej główki zwykłej białej kapusty
- opakowanie kotletów sojowych
- garść suszonych grzybów
- pół garści suszonych śliwek
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- duża cebula
- sos sojowy
- 3 listki laurowe
- ziele angielskie
- kminek
- sól, pieprz (biały, czarny)
- 1 bulion grzybowy
- olej
Wykonanie:
1. Grzyby i kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 1/2 h.
2. Kapustę białą szatkujemy, kiszoną kroimy.
3. Kapusty wrzucamy do dwóch osobnych garnków, do jednego dodajemy grzyby (jeśli są duże, pokroić), zalewamy wodą i gotujemy osobno.
4. Cebulę i kotelty sojowe kroimy, kropimy porządnie sosem sojowym i podsmażamy na oleju.
zanim wrzucimy kotlety na patelnię, można je odcisnąć, ale tą wodę, która zostanie nalezy wlać do kapusty
5. Kiedy kapusty zmiękną, łączymy je i wrzucamy podsmązoną cebulkę z kotletami sojowymi i śliwki.
6. Kiedy wszystko gotuje się już razem, wrzucamy rosołek grzybowy, później koncentrat i przyprawy.
7. Sprawdzamy smak, doprawiamy i gotujemy jeszcze z godzinkę.
Smacznego