Małe co nieco od Ave ...
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9778
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: południe kraju
Ja kupiłam gotową masę kajmakową i wafle, to poprosili,żeby na drugi raz im rozsmarować na waflach,bo zjedli osobno.I to jest szczytchatte pisze:No i jest coś specjalnie dla mnieAve pisze:
Masy do wafli... i nie tylko
Wersja dla leniwych (czyli często dla mnie ):
Idziemy do sklepu, kupujemy i ... już
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Babeczki
Babeczki kruche
Składniki:
Ciasto: wariacja przepisu Aleex z WŻ
15 dag masła
25 dag mąki
10 dag cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
2-3 krople aromatu migdałowego
3 dag migdałów
Krem:
20 dkg tłuszczu – masła, albo pół na pół masła i margaryny)
3/4; szkl cukru (może być trochę mniej )
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 op cukru waniliowego
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
2 żółtka
1-2 kieliszki spirytusu (w wersji dla dorosłych ;))
Sok z cytryny
Można kupić również kremy (półprodukty) np, Oetkera i przygotować wg przepisu na opakowaniu (ja zmniejszam ilość mleka do 250 ml)
Do dekoracji:
konfitura, dżem, owoce pozostałe z nalewek (dla dorosłych ;)) owoce , bakalie
Wykonanie:
Migdały zalewamy wrzątkiem.
Jak tylko temp. wody pozwoli wyciągamy kolejno migdały i obieramy ze skóry.
Migdały kroimy na drobno – ja je siekam w blenderze, ale nie "na miazgę".
Mikserem utrzeć masło.
Dodać kolejno cukier puder+żółtko, mąkę+sól, migdały.
Połączone składniki zagnieść , włożyć do naczynia, przykryć folia spożywczą i wstawić na 1 godz. do lodówki.
W międzyczasie przygotować foremki do babeczek. Wysmarować je tłuszczem wewnątrz i posypać mąką .
Po czasie, wyjąć ciasto, odrywać kawałki wielkości „sporego orzecha włoskiego” i wylepiać foremki. Można sobie pomóc rozwałkowując te kawałki ciasta. Warstwa ciasta powinna być cienka.
Piec w gorącym piekarniku ok. 15 min. w temp. ok. 180 stC.
Babeczki powinny się zezłocić.
Wyjmować z foremek, jeszcze ciepłe, delikatnie podważając nożem i odkładać do wystudzenia.
Krem:
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Do pozostałego mleka dodać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko, energicznie zamieszać i ugotować tak jak budyń (trzeba uważać żeby się nie przypaliło lub ugotować w kąpieli wodnej).
Po ostygnięciu masę wkręcić do masła. Dodać alkohol i sok z cytryny. Krem powinien mieć „wyrazisty” smak.
Na dno babeczek nałożyć trochę dżemu. Można też wykorzystać owoce pozostałe z nalewek np. wiśnie
Następnie nałożyć krem.
Na koniec udekorować owocami, bakaliami
Do babeczek można też włożyć sałatki warzywne, duszone pieczarki, ale wtedy dodajemy do ciasta trochę więcej soli i nie dodajemy zapachu migdałowego.
Smacznego
Składniki:
Ciasto: wariacja przepisu Aleex z WŻ
15 dag masła
25 dag mąki
10 dag cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
2-3 krople aromatu migdałowego
3 dag migdałów
Krem:
20 dkg tłuszczu – masła, albo pół na pół masła i margaryny)
3/4; szkl cukru (może być trochę mniej )
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 op cukru waniliowego
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
2 żółtka
1-2 kieliszki spirytusu (w wersji dla dorosłych ;))
Sok z cytryny
Można kupić również kremy (półprodukty) np, Oetkera i przygotować wg przepisu na opakowaniu (ja zmniejszam ilość mleka do 250 ml)
Do dekoracji:
konfitura, dżem, owoce pozostałe z nalewek (dla dorosłych ;)) owoce , bakalie
Wykonanie:
Migdały zalewamy wrzątkiem.
Jak tylko temp. wody pozwoli wyciągamy kolejno migdały i obieramy ze skóry.
Migdały kroimy na drobno – ja je siekam w blenderze, ale nie "na miazgę".
Mikserem utrzeć masło.
Dodać kolejno cukier puder+żółtko, mąkę+sól, migdały.
Połączone składniki zagnieść , włożyć do naczynia, przykryć folia spożywczą i wstawić na 1 godz. do lodówki.
W międzyczasie przygotować foremki do babeczek. Wysmarować je tłuszczem wewnątrz i posypać mąką .
Po czasie, wyjąć ciasto, odrywać kawałki wielkości „sporego orzecha włoskiego” i wylepiać foremki. Można sobie pomóc rozwałkowując te kawałki ciasta. Warstwa ciasta powinna być cienka.
Piec w gorącym piekarniku ok. 15 min. w temp. ok. 180 stC.
Babeczki powinny się zezłocić.
Wyjmować z foremek, jeszcze ciepłe, delikatnie podważając nożem i odkładać do wystudzenia.
Krem:
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Do pozostałego mleka dodać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko, energicznie zamieszać i ugotować tak jak budyń (trzeba uważać żeby się nie przypaliło lub ugotować w kąpieli wodnej).
Po ostygnięciu masę wkręcić do masła. Dodać alkohol i sok z cytryny. Krem powinien mieć „wyrazisty” smak.
Na dno babeczek nałożyć trochę dżemu. Można też wykorzystać owoce pozostałe z nalewek np. wiśnie
Następnie nałożyć krem.
Na koniec udekorować owocami, bakaliami
Do babeczek można też włożyć sałatki warzywne, duszone pieczarki, ale wtedy dodajemy do ciasta trochę więcej soli i nie dodajemy zapachu migdałowego.
Smacznego
Ewuniu..wlazłam tylko po to,by powiedzieć, żę ciasto na pierogi re-we-la-cja!!!
TZ chyba zdechnie...Nic nie mówi, leży i rzęzi.Zżarł półmisek.
i dojrzałam te bossskie babeczki...Jezu...Ja się odchudzam!
TZ chyba zdechnie...Nic nie mówi, leży i rzęzi.Zżarł półmisek.
i dojrzałam te bossskie babeczki...Jezu...Ja się odchudzam!
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę