Małe co nieco od Ave ...
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Szaszłyki z kurczaka
Składniki:
1,5 piersi z kurczaka
2 papryki (żółta, czerwona)
30 dkg pieczarek (jeśli będą większe pokroić na połowę)
Opcjonalnie - małe cebulki
Przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie
Vegeta, olej, liść laurowy
Patyczki do szaszłyków
Wykonanie
1. Pieczarki umyć, dodać całe obrane cebulki, podgotować w wodzie z dodatkiem vegety i liścia laurowego ok. 15-20 min, odcedzić. (cebulki można wyjąć wcześniej, powinny być jeszcze jędrne, nie rozgotowane, pokroić je na grubsze krążki, może być na pół, jeśli są małe)
2. Piersi kurczaka pokroić na kawałki (nie za małe, żeby dawały się dobrze nadziać na patyki)
3. Na talerzyk wysypać przyprawę do kurczaka, obtoczyć mięso.
4. Na patyki nakładać naprzemiennie: mięso, pieczarkę, cebulkę, mięso, paprykę, mięso, itd.
5. Gotowe szaszłyki posypać ziołami prowansalskimi. Odłożyć na 10 minut do lodówki.
6. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać tłuszcz. Układać szaszłyki. W trakcie pieczenia obracać na każdą stronę, można przykryć pokrywkę (zmniejszając ogień).
Podawać z młodymi ziemniaczkami i sałatką kolorową.
Sałatka kolorowa
Składniki
1/2 główki młodej kapusty białej (niedużej)
1/4 główki czerwonej kapusty (niedużej)
1-2 cebulki (najlepiej takie sprzedawane ze szczypiorem)
2 młode marchewki
2 papryki (różne kolory, po pół papryki z każdego)
1-2 pomidory
1/2 pęczka natki koperku
3 łyżki majonezu
szczypta cukru
sól, pieprz, kwasek cytrynowy lub ocet winny
Wykonanie:
1. Kapustę białą drobno poszatkować. Osolić.
2. Z liści kapusty czerwonej odkroić grubą żyłę. Kapustę poszatkować. Sparzyć ją leciutko i zakwasić szczyptą octu lub kwasku cytrynowego, żeby miała ładny kolorek. Ostudzić.
3. Cebulkę i papryki, pokroić w kostkę.
4. Pomidory w cząstki (ja sparzam i obieram)
5. Marchewki zetrzeć na tarce (grube oczka).
6. Dodać 1-2 łyżki posiekanego koperku.
7. Składniki połączyć, wymieszać. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem i dodać majonez
Zamiast majonezu można użyć olej lub oliwę.
Składniki:
1,5 piersi z kurczaka
2 papryki (żółta, czerwona)
30 dkg pieczarek (jeśli będą większe pokroić na połowę)
Opcjonalnie - małe cebulki
Przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie
Vegeta, olej, liść laurowy
Patyczki do szaszłyków
Wykonanie
1. Pieczarki umyć, dodać całe obrane cebulki, podgotować w wodzie z dodatkiem vegety i liścia laurowego ok. 15-20 min, odcedzić. (cebulki można wyjąć wcześniej, powinny być jeszcze jędrne, nie rozgotowane, pokroić je na grubsze krążki, może być na pół, jeśli są małe)
2. Piersi kurczaka pokroić na kawałki (nie za małe, żeby dawały się dobrze nadziać na patyki)
3. Na talerzyk wysypać przyprawę do kurczaka, obtoczyć mięso.
4. Na patyki nakładać naprzemiennie: mięso, pieczarkę, cebulkę, mięso, paprykę, mięso, itd.
5. Gotowe szaszłyki posypać ziołami prowansalskimi. Odłożyć na 10 minut do lodówki.
6. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać tłuszcz. Układać szaszłyki. W trakcie pieczenia obracać na każdą stronę, można przykryć pokrywkę (zmniejszając ogień).
Podawać z młodymi ziemniaczkami i sałatką kolorową.
Sałatka kolorowa
Składniki
1/2 główki młodej kapusty białej (niedużej)
1/4 główki czerwonej kapusty (niedużej)
1-2 cebulki (najlepiej takie sprzedawane ze szczypiorem)
2 młode marchewki
2 papryki (różne kolory, po pół papryki z każdego)
1-2 pomidory
1/2 pęczka natki koperku
3 łyżki majonezu
szczypta cukru
sól, pieprz, kwasek cytrynowy lub ocet winny
Wykonanie:
1. Kapustę białą drobno poszatkować. Osolić.
2. Z liści kapusty czerwonej odkroić grubą żyłę. Kapustę poszatkować. Sparzyć ją leciutko i zakwasić szczyptą octu lub kwasku cytrynowego, żeby miała ładny kolorek. Ostudzić.
3. Cebulkę i papryki, pokroić w kostkę.
4. Pomidory w cząstki (ja sparzam i obieram)
5. Marchewki zetrzeć na tarce (grube oczka).
6. Dodać 1-2 łyżki posiekanego koperku.
7. Składniki połączyć, wymieszać. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem i dodać majonez
Zamiast majonezu można użyć olej lub oliwę.
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 3848
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Kapuśniaczek - wg receptury Dziadka Tadka
Porcja na 6-8 -osób lubiących zupy
Składniki:
40-50 dkg kapusty kiszonej
włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 1/8 kapusty włoskiej lub białej
1 duża cebula
ok. 10-12 ziemniaków
6-7 grzybów suszonych
1 łyżka wegety, sól, pieprz mielony,
4-5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
Kostka od schabu
30-40 dkg boczku wędzonego
1/2 laski cienkiej kiełbasy (wiejska, podlaska lub inna)
Wykonanie:
Namoczyć grzyby.
Kapustę kiszoną jeśli ma długie wiórka - posiekać, zalać wodą tak, żeby ją tylko przykryła, lekko posolić i w mniejszym garnku wstawić, żeby się gotowała.
Do garnka w którym będzie się gotował kapuśniak włożyć kostkę od schabu, podgotować ok. 20-30 min. Nie należy wlewać zbyt dużo wody. Lepiej uzupełniać wodę wg potrzeb, w trakcie dodawania pozostałych składników, żeby zbytnio nie rozwodnić zupy.
Boczek i kiełbasę pokroić w grubą kostkę, pokroić cebulę, podsmażyć razem na patelni nie za mocno (jeśli dodajemy tłuszcz to bardzo mało, boczek trochę się stapia) i dodać do garnka.
Dołożyć ziele angielskie, liście laurowe, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera (czyli 1/4 w całości), grzyby z wodą w której się moczyły (przecedzoną, bez "piaszczystych dodatków , gotować dalsze 10 min.
Pozostałą 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera (czyli 1/4 zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, pokroić kapustę białą lub włoską na wiórka - dodać do garnka. Wsypać wegetę.
W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, dodać do zupy.
Jak ziemniaki będą prawie miękkie dodać ugotowana kapustę kiszoną. Dodawana ilość kapusty będzie zagęszczała zupę, dlatego ja najpierw wlewam wodę z tej kapusty, sprawdzam kwasowość i potem dodaję samą kapustę. Chwilę pogotować na małym ogniu.
Dosolić, dodać pieprzu mielonego, dosmaczyć.
Kapuśniak jest dosyć gęsty, ale jeśli ktoś lubi można go jeszcze zarzucić zasmażką z 1 łyżki mąki.
Sól należy dodawać pod koniec gotowania, ponieważ kapusta kiszona gotuje się po lekkim jej posoleniu, boczek i kiełbasa też są słonawe, w trakcje dodawana jest też wegeta.
Kapuśniaczek jest niezastąpiony jako rozgrzewka na zimne jesienne dni. SMACZNEGO.
Porcja na 6-8 -osób lubiących zupy
Składniki:
40-50 dkg kapusty kiszonej
włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 1/8 kapusty włoskiej lub białej
1 duża cebula
ok. 10-12 ziemniaków
6-7 grzybów suszonych
1 łyżka wegety, sól, pieprz mielony,
4-5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
Kostka od schabu
30-40 dkg boczku wędzonego
1/2 laski cienkiej kiełbasy (wiejska, podlaska lub inna)
Wykonanie:
Namoczyć grzyby.
Kapustę kiszoną jeśli ma długie wiórka - posiekać, zalać wodą tak, żeby ją tylko przykryła, lekko posolić i w mniejszym garnku wstawić, żeby się gotowała.
Do garnka w którym będzie się gotował kapuśniak włożyć kostkę od schabu, podgotować ok. 20-30 min. Nie należy wlewać zbyt dużo wody. Lepiej uzupełniać wodę wg potrzeb, w trakcie dodawania pozostałych składników, żeby zbytnio nie rozwodnić zupy.
Boczek i kiełbasę pokroić w grubą kostkę, pokroić cebulę, podsmażyć razem na patelni nie za mocno (jeśli dodajemy tłuszcz to bardzo mało, boczek trochę się stapia) i dodać do garnka.
Dołożyć ziele angielskie, liście laurowe, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera (czyli 1/4 w całości), grzyby z wodą w której się moczyły (przecedzoną, bez "piaszczystych dodatków , gotować dalsze 10 min.
Pozostałą 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera (czyli 1/4 zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, pokroić kapustę białą lub włoską na wiórka - dodać do garnka. Wsypać wegetę.
W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, dodać do zupy.
Jak ziemniaki będą prawie miękkie dodać ugotowana kapustę kiszoną. Dodawana ilość kapusty będzie zagęszczała zupę, dlatego ja najpierw wlewam wodę z tej kapusty, sprawdzam kwasowość i potem dodaję samą kapustę. Chwilę pogotować na małym ogniu.
Dosolić, dodać pieprzu mielonego, dosmaczyć.
Kapuśniak jest dosyć gęsty, ale jeśli ktoś lubi można go jeszcze zarzucić zasmażką z 1 łyżki mąki.
Sól należy dodawać pod koniec gotowania, ponieważ kapusta kiszona gotuje się po lekkim jej posoleniu, boczek i kiełbasa też są słonawe, w trakcje dodawana jest też wegeta.
Kapuśniaczek jest niezastąpiony jako rozgrzewka na zimne jesienne dni. SMACZNEGO.
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Paprykarz
Paprykarz
Składniki:
3 marchewki (średnie)
5-6 cebul (średniej wielkości)
4 plasty cukinii ( ok 1-1,5 cm szerokości)
1/2 papryki (można dać więcej)
2-3 ząbki czosnku
1 puszka tuńczyka w sosie własnym ( w kawałkach ) - odsączyć
1/2 puszki tuńczyka w oleju - odsączyć
saszetka ryżu
koncentrat pomidorowy (tyle ile kto lubi - trzeba smakować) - ja daję taki w puszce
2-3 łyżki keczupu
oliwa / olej
pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka do smaku
Wykonanie
Gotujemy ryż w osolonej wodzie ( lepszy rozgotowany niż twardy ).
Kroimy marchewkę i kabaczka w drobną kosteczkę (albo ścieramy na tarce na grubych oczkach), to samo czosnek i cebulę,
Wszystko dusimy do miękkości na oleju ( na wolniejszym ogniu). Cebulę można zacząć dusić ciut wcześniej, bo jest najtwardsza.
Dodajemy tuńczyka, keczup i koncentrat. Doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec łączymy z ryżem.
Zajadamy na ciepło lub na zimno - z chlebkiem lub bułeczką.
Składniki:
3 marchewki (średnie)
5-6 cebul (średniej wielkości)
4 plasty cukinii ( ok 1-1,5 cm szerokości)
1/2 papryki (można dać więcej)
2-3 ząbki czosnku
1 puszka tuńczyka w sosie własnym ( w kawałkach ) - odsączyć
1/2 puszki tuńczyka w oleju - odsączyć
saszetka ryżu
koncentrat pomidorowy (tyle ile kto lubi - trzeba smakować) - ja daję taki w puszce
2-3 łyżki keczupu
oliwa / olej
pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka do smaku
Wykonanie
Gotujemy ryż w osolonej wodzie ( lepszy rozgotowany niż twardy ).
Kroimy marchewkę i kabaczka w drobną kosteczkę (albo ścieramy na tarce na grubych oczkach), to samo czosnek i cebulę,
Wszystko dusimy do miękkości na oleju ( na wolniejszym ogniu). Cebulę można zacząć dusić ciut wcześniej, bo jest najtwardsza.
Dodajemy tuńczyka, keczup i koncentrat. Doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec łączymy z ryżem.
Zajadamy na ciepło lub na zimno - z chlebkiem lub bułeczką.