Nowa Kolekcja i cieżkie początki

Zablokowany
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Nowa Kolekcja i cieżkie początki

Post »

Witam, roślinami zajmuje się już ponad rok, a kaktusami zainteresowałem się nawet nie miesiąc temu. Dostałem kaktusa, spodobał mi się, potem kupiłem jeszcze 2 no i teraz mam kłopot, bo nie wiem jakie to kaktusy, a informacje które dostaje/czytam są dość sprzeczne. Więc proszę was o pomoc w identyfikacji kaktusów i o wskazówki jak się nimi opiekować. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Obrazek
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Drugie i czwarte zdjęcie to jakieś kaktusy z rodzaju Mammillaria, trzecie to Echinopsis chyba ;)
Dawid
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Dziękuję za tak szybką odpowiedź :) Mógłby ktoś mi jeszcze powiezdieć jak się nimi mam opiekować? Dwa kaktusy są w mieszance ziemi z marketu :/ a jeden w mieszance piasku ziemi i akadamy. Co ile mam je podlewać, czy mam je opryskiwać? w temacie kaktusów jestem bardzo początkujący :) Czytałem że w upały powinno się je podlewać dziennie, natomiast usłyszałem, że jak sąupały to można im kilka kropel dać co tydzień, dwa :/ I się pogubiłem. Jeśli opis hodowli kaktusów jest na forum to poprosze o link, jeszcze się nie zapoznałem do końca z tym forum. :)
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Ponieważ nie moge edytować postów to musze napisać post pod postem, administracje przepraszam :wink:

Moje zdjęcia się nie pokazały więc wrzuce zdjęcia kaktusów oraz innych sukulentów. Prosze o opinie i porady.

Kaktus 1:
Obrazek

Kaktus 2:
Obrazek

Kaktus 3:
Obrazek

Grubosz1:
Obrazek

Grubosz2:
Obrazek

Grubosz3:
Obrazek

Ceropegia Wooda:
Obrazek
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Nikt nie odpisuje, ale mam zamiar ciągnąć ten temat dalej, może w końcu ktoś powie mi jak siętymi roślinami opiekować, jak zimować, co zrobićżeby pięknie rosły.

Mój nowy nabytek:
Obrazek
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

carol1 pisze: może w końcu ktoś powie mi jak siętymi roślinami opiekować, jak zimować, co zrobićżeby pięknie rosły.
Po pierwsze musisz zmienić substrat w którym Twoje rośliny(kaktusy) teraz rosną ,na bardziej przepuszczalny Co zrobić żeby pięknie rosły i kwitły ,zasada jest bardzo prosta ,latem jak najwięcej słonka od października zero wody i obniżenie temperatury aż do kwietnia
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Bardzo Ci dizękuję Basiu K. :)

Wiem, że powinna być bardziej przepuszczalna mieszanka, ale nie wiem czy akktusy można teraz przesadzać. Jaka powinna być ta mieszanka? Może być akadama z ziemią, czy lepiej kupić jakieś gotowe mieszanki?

W jakiej temperaturze powinny być zimowane kaktusy?

Czy kaktusy można/trzeba spryskiwać? słyszałem już różne zdania

Jak często podlewacie swoje kaktusy?
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Ja robię sama substrat dla roślin ,w zależności od gatunku ,1;1;1 ziemia ,ziemia dębowa ,żwirek .Czy ziemia do bonsai będzie dobra to nie wiem ,temperatura dla większości to 10-12 stopni

Czy spryskiwać ja tak robię ,jeśli w czasie upałów roślinka się kurczy to po pryskaniu uzupełnia zasoby wody pobierając ją przez ciernie , trzeba to robić bardzo rano albo po zachodzie słońca

Jak podlewamy ,to zależy w jakich warunkach je mamy myślę że jak raz na 10 dni podlejesz to krzywdy im nie zrobisz ,
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Jestem bardzo zadowolony z odpowiedzi, bardzo dziękuję :)
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”