Smoczycowa mania storczykowa;)

Awatar użytkownika
Smoczyca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 cze 2008, o 18:57

Smoczycowa mania storczykowa;)

Post »

Witam serdecznie wszystkich orchideo-maniaków. Forum czytam od dłuższego czasu, ale dopiero teraz postanowiłam dołączyć do szanownego grona forumowiczów :lol: Od kilku tygodni jestem szczęsliwą "posiadaczką" 6 storczyków(wszystkie falenopsisy). Pierwszego dostałam w prezencie rok temu i chyba niezbyt dobrze o niego dbałam bo nie zakwitł mi od tamtego czasu. Wiele cennych rad wyniosłam z tego właśnie forum i mam nadzieje że wkrótce doczekam sie pędu kwiatowego...był nowy liść teraz wygląda na to, że będą nowe korzonki...więc cierpliwie czekam i obserwuje :wink: Pozostałe osobniki to w większości prezenty na tegoroczną "okrągłą" rocznice urodzin. Tak marudziłam, że praktycznie od każdego dostałam storczyka ;:1
Dzisiaj przedstawie mojego ulubieńca - "papryczkę"

Obrazek Obrazek

Ma jeden pęd kwiatowy...(drugi widać, że był ale został ucięty :?) ale za to pieknie rozgałęziony :D Kwiaty juz sa 4 i jeszcze kilka pąków co mnie bardzo cieszy. Liście troche straciły turgor(jeden jest uszkodzony :cry: )ale mam nadzieję, że Dzięki pomocy doświadczonych "maniaków" nie uśmiercę tej wspaniałości ... Z czasem chciałabym powiększyc kolekcje i moze pokusze sie rowniez o inne gatunki...zachorowałam a chyba nie ma na tę chorobę lekarstwa :D
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Witam kolejną uzależnioną ,piekny Phal.a gdzie reszta,piszesz,że masz ich 6-szt :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p
Od: 4 lut 2007, o 13:21

Post »

Witaj Smoczyco! :wit
Ciesze się że dołączyła do storczykowego grona kolejna osoba :D Na pewno będziesz Nas zachwycać Swoimi podopiecznymi bo widząc "papryczkę" zapowiada się interesująco :D
Co do zwiędniętych listków to często się zdarza że podczas obfitego kwitnienia storczyki tak się zachowują. Tracą wówczas dużo energii na kwiaty kosztem liści... Dodatkowo potęguje to mała wilgotność powietrza a czasem stan korzeni. Ja miałam dość radykalny w skutkach przypadek ( możesz poczytać na moim wątku) ale mam nadzieje że u Ciebie będzie wszystko dobrze :wink:
Pozdrawiam,
Ewelinka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Smoczyco witaj na Forum :P
Śliczna ta "papryczka", bardzo słoneczny i optymistyczny kolorek :wink:
Również czekam na fotki Twoich pozostałych podopiecznych :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

Witamy wśród uzależnionych

Post »

piękny jest więcej nie napisze dziś bo zalatana jestem pa powodzonka
martuś
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Smoczyco - witaj i prezentuj pozostałe :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Ilonka
50p
50p
Od: 27 lut 2008, o 15:49

Post »

smoczyco, pokazałaś tylko jednego, tak dla zaostrzenia naszego apetytu, nie? :wink:

To teraz pokazuj reszte, bo my juz sępy wygłodniałe :lol: :lol: na te widoki
Awatar użytkownika
Smoczyca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bardzo dziękuję za tak miłe powitanie :D Oczywiście będą pozostałe storczyki, jak tylko zrobie im zdjęcia-dzisiaj przed pracą akurat miałam czas i ładne światło na mojego ulubieńca :wink: A co do "więdnących" liści to staram sie podnosic wilgotność powietrza a rano przecieram delikatnie wilgotnym wacikiem. Ten okaz stoi w najbardziej naslonecznionym miejscu wiec pewnie najszybciej "przesycha"...moze powinnam go moczyc czesciej niz pozostale :?: Ucze sie i obserwuje-przygoda dopiero sie rozpoczyna :heja
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie :wit ja tu też jestem od niedawna i z każdym dniem coraz bardziej zapadam na chorobrę storczykową :P :P i szczerze mówiąc wcale nie mam zamiaru się z niej leczyć :lol: :lol:
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witaj :P

A Smoczyco masz imię?? łatwiej i przyjemniej byłoby witać się ,a na pewno rozmawiać.

Cóż... w sprawie liści więdnących....prawdopodobnie obecne temperatury, nie pozwalaja na
długie przerwy w podlewaniu.
Bardzo mocno przesycha podłoża /wysoka temperatura i niska wilgotność powietrza/ Samo przecieranie liści niewiele da.
Niestety...odnoszę to do swoich warunków,nie chcę zgadywać skąd jesteś,-nie podajesz.

W zakresie podlewania musisz sobie wypracować własną metodę , to jest zależne tylko od
Twoich warunków .Czasami może okazać się ,ze 6 dni przerwy to za długo .w okresie upałów.
Dodatkowo ...teraz jest okres wegetacji więc z czegoś żyć rośliny też muszą.

Poczytaj nasze wskazania - w wątkach zielonych jest wiele problemów poruszanych.

na razie ciesz się kwiatami, w przerwach sięgaj po wiedzę. ;:37

Będzie procentowało :idea:

życzę zadowolenia J ;:76 VANKA
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Cześć Smoczyco!
Wrzucaj następne fotki. Pierwszy ma niesamowity kolor i wzór. Wspaniały.
Kurka wodna, jak ja lubię rano wstać i przy kawce zacząć dzień od cieszenia oczu tymi cudami natury, jakimi są storczyki. ;-)
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Witam na forum. Piękna papryczka :D Tak jak reszta forumowiczów czekam na zdjęcia pozostałych storczyków.
Awatar użytkownika
Smoczyca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Taka ze mnie "dzikuska" ze sie nie przedstawilam jak należy :oops: Na imie mam Basia - chociaz dla przyjaciół jestem Smoczycą:wink: Mieszkam na poludniu Polski...można powiedzieć że to jeszcze Śląsk.
Dzisiaj pokaże pozostałe kwiaty - jednym tchem :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek to jest moja "śnieżynka"-ma najwięcej kwiatów i dwa pędy. Jeszcze dwa tygodnie temu na jednym były same młodę pąki dzisiaj został tylko jeden do rozkwitnięcia. Łodyga tworzy dwa rozgałęzienia-mam nadzieje że tam również coś zakwitnie:lol:

Obrazek Obrazek to jest "cytrynek" :wink: .Niestety juz przekwita ale za to wypuscił nowego liścia...chyba klimat w pokoju sprawił że ekspresowo rozwinął pąki i szybko straci kwiaty, ale jestem dobrej myśli bo korzonki i liscie sa w dobrej kondycji wiec licze na piekne kwaty po przerwie :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek "kropeczka" ma dwa kwieciste pędy i piękne intensywinie różowe kropeczki :lol: - rozgałęzienie pędu tez mnie straszliwie cieszy :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek na koniec "malinka" strasznie mi sie podoba ten kolor :wink: Pęd jest jeden...ale w tym oczku chyba coś sie pojawiać zaczyna :lol:

Moja szósta pociecha nie kwitnie niestety :cry: Liście są duże i mięsiste, trochę gorzej z korzeniami - co było w fatalnym stanie to powycinałam i teraz zaczynają pojawiać sie nowe korzonki więc czekam co będzie dalej :wink: Kwiaty powinny być jednolicie różowe no ale poczekamy, zobaczymy i się nacieszymy :lol:
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Beatko piękne te Twoje storczyki - Malinek podoba mi się bardzo.

Piękne zdjęcia. :D
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

buuuu a mnie nie otwierają się zdjęcia... ale wierze na słowo że piękne :P :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”