....kontykuacja 3cz. wątku:
"Wszystko o winogronach"
Jeżeli chce Ci sie bawic i masz czas to oczywiście mozesz na siłę ją prowadzic poziomo. Gdy zdrewnieje będziesz już miała ukształtowane ramię.Zosia098 pisze: Czy latorośl przywiązywać tylko do pierwszel linki od ziemi (rosła by sobie poziomo dopóki wystarczyloby jej linki, czy podwiązać do pierwszej, potem do drugiej, do trzeciej - czyli pozwolić jej piąć się od razu do góry - a przygiąć do tej pierwszej linki od ziemi dopiero na jesieni?
Masz mądrego mężaRenata pisze: Moja druga połowa uwielbia winogrono i odkąd wyprowadziliśmy się z miasta i mieszkania w bloku na wieś "choruje" wręcz na chęć bycia dumnym właścicielem kilku winorośli.
Podkarpacie? Świetne miejsce do uprawy winogron. Znaczne lepsze jak moja Lubelszczyzna.Mieszkamy sto kilkadziesiąt kilometrów poniżej Lublina i zimy mamy też dość "chłodne" dlatego ciężko jest nam zdecydować się na konkretne odmiany.
Nie prowadzę szkółki i nie handluję sadzonkami. Jednak gdy napiszesz skąd jesteś to Ci doradzę najlepsze w okolicy miejsce gdzie sadzonki możesz kupić.Czy jest możliwość odwiedzenia Twojej winnicy i nabycia u Ciebie sadzonek?
Przycina się po zakończeniu wegetacji. Jesienią gdy większość lisci opadnie.jacek12 pisze:Witam na wiosnę 2004r posadziłem winorośle odm. Swenson . Red,Polar,Viltis,Kristay,Iza Zalewska, na zimę zostały zabezpieczone kopczykami z ziemi lecz wiosną musiały zostać obcięte na wysokość 30cm bo reszta obmarzła,w2006r ta sama sytuacja.Moje pytanie jest takie co teraz mam zrobić z tymi roślinkami jak je przyciąć i kiedy ten zabieg wykonać.W tym sezonie wyrosło po ok.6 nowych pędów dł.2,5m i były owoce.