Moje przepisy _ empuza

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1421
Od: 12 mar 2008, o 09:31
Lokalizacja: Kraków

Post »

Agnieszko dopiero teraz trafiłam do twojej kuchni i jestem pod wrażeniem, taka różnorodnośc i do tego super instruktaże ze zdjęciami - to lubię!
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3754
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: małopolska

Post »

to może jednak Monisiu zamiast na wesele na grila przyjedziesz? Aga gotuje hi hi hi
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1421
Od: 12 mar 2008, o 09:31
Lokalizacja: Kraków

Post »

Aga, nie kuś, bo jeszcze do rozłamu w rodzinie dojdzie i co wtedy!
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3754
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: małopolska

Post »

a będe kusić będe... co to za zlot bez CIebie... buuuu :?
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4299
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Zniknęły niektóre posty, więc jeszcze raz wklejam CIASTECZKA ZE SKWAREK.

3 szklanka mąki
1,5 szklanki skwarek
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
skórka pomarańczowa
Do przesianej mąki dodaję zmielone skwarki i skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszam, jaja ubijam z cukrem pudrem, dodaję śmietanę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki łączem i zagniatam, odstawiam na ok. 1 godzinę do lodówki.
Ciasteczka wycinam za pomocą foremek z ciasta o gr.3cm. Piekę w temp.180* przez 20 min. na jasnozłoty kolor.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4299
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Wzięłam się za marynowanie jajek, będą w sobotę w galaretce.

5 jajek
1 duża czerwona cebula
3/4 łyżki octu
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki jagód jałowca
1 liść laurowy
3/4 łyżeczki gorczycy
3/4 łyżeczki pieprzu ziarnistego
3 ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej

Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obtłukujemy skorupki nie obierając.
Cebulę kroimy w krążki, kładziemy na dno słoika a na to obtłuczone w skorupkach jajka.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem octu. Do zalewy dodajemy sól, jałowiec, liść laurowy, gorczycę, pieprz. marynatą zalewamy jajka w słoiku, muszą być całkowicie przykryte.
Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum dwa dni.
Jajek potem nie trzeba przyprawiać, ponieważ są słone i pikantne.

Obrazek Obrazek
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
x-T-s
---
Posty: 5698
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga

dobre są takie jajka?????i czy mogą postac dłuzej?
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4299
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Dopiero zauważyłam :oops: pytanie Tess.
Jajka moga stać do tygodnia.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4299
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

ZEBRA

Składniki:
5 jajek
2,5 szklanki mąki
1 szklanka oliwy
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody gazowanej (coś gazowanego - ja dałam colę)
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1 zapach
3 łyżki kakao
3 łyżki mąki

Sposób przyrządzenia:
Ubić pianę z cukrem, dodać żółtka, oliwę. Potem mąkę, wodę gazowaną, proszek do pieczenia, zapach. Dobrze wymieszać. Rozdzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyzki mąki, a do drugiej kakao. Wyłożyć na blachę na przemian łyżkami.
Piec około 1 godziny.

Obrazek
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4299
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

JABŁECZNIK

Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
1 jajko

Nadzienie:
ok. 1 kg dosyć kwaśnych jabłek
4-5 łyżek cukru
2 łyżeczki cynamonu

Sposób przyrządzenia:

Ciasto:
Nożem posiekać składniki i z tej mieszanki wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części; jedną częścią wylepić formę a drugą włożyć do lodówki.

Nadzienie:
Jabłka pokroić na dość małe cząstki i poddusić (mogą byc gotowe ze słoiczka). Gdy zmiękną i puszczą troszkę soku dodać cukier (nie wcześniej bo się spali). Dusić aż do całkowitego zmięknięcia, pod koniec dodać cynamon i rodzynki.
Jabłka wyłożyć na ciasto, przykryć 2 połową rozwałkowanego ciasta i piec 45 minut.
Zamiast cynamonu mozna dodać aromat pomarańczowy.

Obrazek
Miałam trochę mało jablek ale co tam! :lol:
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4299
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Re: Moje przepisy _ empuza

Post »

Na życzenie moich szczecińskich koleżanek

Sałatka z zupek chińskich (Vifon)
Obrazek


2 op. ostrej zupki Vifon (czerwone opakowanie)
1 czerwona papryka
1 pęczek szczypiorku
1/2 puszki kukurydzy
1 mała lub 1/2 dużej kapusty pekińskiej
1 łyżka majonezu Winiary

Makaron z zupek pokruszyć jak najdrobniej, wsypać wszystkie przyprawy i zalać 1 szklanką wrzącej wody. Wymieszać i odstawić do momentu wchłonięcia wody. Paprykę (w kostkę), kapustę pokroić drobno, szczypiorek posiekać.
Dodać wszystko do ostygniętego makaronu, dołożyć majonez, wymieszać i odstawić do lodówki na mi.30 minut. Gotowe.
Smacznego.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4299
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Re: Moje przepisy _ empuza

Post »

Biszkopt z masą bez mleka
Obrazek

Składniki na biszkopt
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubite białka. Wlewamy do nasmarowanej masłem blachy i wysypanej mąką blaszki .
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na masę
2 budynie waniliowe
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki kolorowe
2 żółtka
1 margaryna Kasia
Budynie ugotować w 1l wody. Dodać do tego 2 galaretki cytrynowe, mieszać energicznie, odstawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć z kostką margaryny i do tego powoli dodawać budyń, mieszać.
2 kolorowe galaretki (rozlane na 1/2 wody) rozlać na płytkim talerzu. Po ostygnięciu, pokroić w kostkę i dodać do masy.
Biszkopt przeciąć, wyłożyć masę, przykryć drugą częścią i posypać cukrem pudrem.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 3848
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje przepisy _ empuza

Post »

Dzięki dobra kobieto ;:196 .
Mam małe pytanko-czy te galaretki cytrynowe robię normalnie (1 na 2 szkl.wody) czy ja takie sproszkowane mam wsypać do gorącego budyniu?
A te budynie z cukrem mają być czy bez?
I tak w razie W będę dzwonić :lol: .
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”