Ogródek KaRo cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Powiedz,jeśli możesz co zrobiłeś źle,przyda się wiedzieć....
Wiedzy jeszcze mi nigdy dość :D
Miłego dnia
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

KaRo pisze: Największy problem miałam zawsze z pieleniem żywopłotu z berberysa wzdłuż siatki,ale od 2 lat jest 'zasypywany'na bieżąco koszoną trawą i mam spokój. :wink:
KaRo, czy koszoną trawą można także podsypywać żywopłot z ligustru?
Czy tę trawę należy gdzieś podsyszyć, czy zwyczajnie, wprost ze zbiornika kosiarki rozłożyć pod krzaczorami?
Przyznam, iż pielenie żywopłotu uznaję za niezbyt ciekawe zajęcie i jeśli można coś z tym zrobić ... ufff ... to by było fajno :D
KaRo pisze:Bobi,krzaczek nazywa się Rdestowiec ostrokończysty /
... aaaa, dziękuję :) ... czy to jest ekspansywne?
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

RDest ten nie jest ekspansywny,to jest cały czas jeden krzaczek,gubiący liście na zimę i inny niż znane mi rdesty,nie ma miekkich lecz ma drewniejące pędy.
Mój zywopłot rośnie wzdłuż południwej strony działki.Trawę sypię cienko,1x w tygodniu,bo tak często koszę trawniki i prosto z pojemnika pod żywopłot.Na ogól ona wysycha w mig bo słońce,ale już jej teraz jest bardzo grubo i wstrzymuje chwasty.
Liguster uprawia sie jeszcze łatwiej jak berberys,uważam,że z powodzeniem możesz to zastosować u siebie.Tymbardziej,że ta wyściółka nie tylko zapobiega wyrastaniu chwastów w miejscu trudnodostępnym ale również wysychaniu podłoża.Nigdy nie nawadniam berberysu mojego,bo przy dużej wilgotności miałabym" biały żywopłot"./atakuje go wtedy mączniak/.
Pielenie 40 m kłującego żywopłotu minimum 2 razy w roku,wymusiło na mnie takie rozwiązanie,czułam się jak wyrobnica.
Na szczęście to już pszeszłość. :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

KaRo, bardzo dziękuję za instrukcje :) ... a wdzięczność mojego męża będzie bezgraniczna :wink: :)

Pozdrawiam
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nie jestem przekonana,że to jesienne widoki,mimo,że to już pażdziernik.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Noooo KaRo już myślałam, że przemilczysz cały dzionek, a Ty szykowałaś niespodziankę :!:
Wiesz, muszę częściej przyglądać się fotkom Twojego ogrodu, bo ten "busz" bardzo mi się podoba. Ja robię ogród za bardzo formalny.
RÓŻA powaliła mnie z nóg ;:180 , a może odgapiłaś ją z jakiegoś katalogu , jest za piękna, żeby sobie rosnąć w ogrodzie.
Że to Twój ogród, to potwierdzają kaktusy, dziwne, ale w buszu też pasują.
To przewalone drzewo, to naturalne, czy na własnych ramionkach przywlokłaś? Cudności.
Powidz mi jeszcze tylko ile lat muszę zasuwać, żeby mieć taki efekt?
Idę się "gryźć", że mój nie taki.
Pozdrowienia ;:65 Lila
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Zastanawiam sie Lilu czemu mój ogród jest taki niefotogeniczny?
Tu na żywo jest przytulnie,wcale to żle nie wygląda,ale już dziś wymysliłam,że jak tylko nadejdzie wiosna,wszystko przewalę.Mam już takie ilości roślin,że mogę zrobić nową kompozycję roslinną.Drzew i kamieni już nie dam rady ,ale z resztą trochę "potańczę" wiosną.
Busz możesz osiągnąć w terminie 6-7 lat,a może nawet szybciej,zależy od doboru roślin i gęstości ich posadzenie.Ja juz muszę mocno przycinać. Róza jest najprawdziwsza,moja,jest prawie czarna,nazywa się Barkarola,wygląda bardziej na szklarniową niz ogrodową.
Miłego wieczoru ;:11
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No, no mnie też powaliło na kolana, :shock: piekne róże juz u Ciebie widziałam ale tej jeszcze nie :( Karo podziwiam Cie za te chęci, ale jak ma się taki ogród to i chęci przychodzą same.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
basa gabriela

Post »

Witam KaRo obejrzałam twój ogród dla mnie ten ogród jest przepiękny ,uwielbiam takie ogrody .Mam do ciebie pytanie co robisz że te wstrętne ślimaki nie żra ci języczki,bo moja wyglada w tym roku strasznie,nie wiedziałam że moga aż tak zniszczyć jedyna języczka która ocalała to J.Przewalskiego,reszta same dziury mimo że zbieram wytrwale ślimaki.A co to za roślina która rośnie za czerwoną pelargonią czy to jest pustynnik czy może cos innego?Jeszcze raz gratulacje!Masz z czego być dumna !!bo jest na co popatrzeć!!

Pozdrawiam :D .Gabi
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu masz wszystko super. Widać dobrą rękę.
;:15
W twoim ogrodzie to nawet jajka urosną.

Pa pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dziewczyny łaskoczecie mnie bardzo,ale miło mi.też bardzo.Jak już zapuścicie sobie busz,to chęci też będą,bo pracy jest wtedy bardzo mało,wszysko rosnie samo,jak chce a ja leżę cały dzień na tej huśtawce/co tam widzicie/ i od czasu do czasu podniosę się i ciiiiiiach,ciiiiach,ciiiach poprzycinam wszystko i ...znowu leżę...,a rosliny znowu rosną .I tak spędzam juz całe lato,ale wiosną zmieniam wszystko,karczuję. ;:3

Gabi obok pelargoni rośnie jednoroczna w naszym klimaciePennisetum americanum "Purple Majesty"Rozplenica.
Wyrasta do 1,20-1,50 cm.Nasiona kiełkują błyskawicznie,ok.2dni,Znakomicie wygląda jako kwiat cięty i suszony.Jest prawie czarna.

Ślimaki zbierałam wczesnym latem,bo trochę ich byłoa ja rankiem urządzam sobie spacerki więc wyzbierałam,ale prawda jest taka,że u mnie było bardzo sucho tego lata.Trudno uwierzyć ale tylko trzy razy padał deszczyk,nie deszcz lecz delikatny deszczyk.Nawet tu dyskutowałam z kims,kto twierdził,że lato było mokre,na pewno nie u mnie.Więc języczka się uchowała ale jest pokąsana zdrowo.

Dzięki Wam za budujące słowa i czekajcie,niedługo Wy będziecie też leżeć i pielęgnować swoje ogrody.

;:79 Wszystkiego dobrego
basa gabriela

Post »

Witaj jeszcze raz KaRo mam jeszcze jedno maciupkie pytanko :D o tą przecudnej urody różę na stronie 7 chodzi mi o tą b.ciemno bordowa różę jaka jest jej nazwa i gdzie ja kupiłaś ?

Pozdrawiam.Gabi
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Róża jest kupiona u mojego znajomego hodowcy róż,za 15,-zł w ubiegłym roku jesienią.Podobno nazywa sie "Barkarola".Ma inny wygląd niż tradycyjne,bardziej wygląda na szklarniową.Pachnie też./Narobiłam apetytu?/ :D
basa gabriela

Post »

Nawet nie wiesz jakiego apetytu :D .Pierwsze co to pogogluje po hodowcach i sprzedawcach róż ,może gdzieś znajdę najważniejsze że znam nazwę.Dziękuje za odpowiedz. :D

Pozdrawiam.Gabi
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Oj, KaRo coś Ci nie wierzę :!:
Nie widziałam jeszcze właścicielki ogrodu, która buja się na huśtawce. Może przez chwilkę, ale do czasu dopóki nie wypatrzysz coś co jeszcze koniecznie trzeba zrobić.
Pozdrawiam ;:25 Lila
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”