Mam pytanie- czy można jeszcze ciąć brzoskwinię? Przeczytałam, że w marcu jak najbardziej można, ale moja babcia upiera się, że absolutnie nie.
Na mojej działce, której wlaścicielką jestem od dwóch lat rośnie brzoskwinia. Było to jedyne drzewo, jakie tam zastaliśmy; działka była w fatalnym stanie, a jak się dowiedzieliśmy- brzoskwinia ta chyba nigdy nie rodziła owoców. Cóż się dziwić, była totalnie zagłuszona przez rozmaite chaszcze i krzaczory. Chaszcze zostały usunięte, brzoskwinia tez czekała na śmierć

Jakos jednak nie było czasu się za nią wziąć. Jakież było nasze zdziwienie, gdy zawiązała owoce, a na jesieni obdarzyła nas wielkimi, słodkimi brzoskwiniami

Aż gałęzie musieliśmy podpierać, aby się nie połamały pod ciężarem owoców

Brzoskwinka została więc oszczędzona i teraz musimy się za nią porządnie wziąć, by znów nie zbuntowała się na długie lata. Jestem poczatkujacą ogrodniczką i nie mam pojęcia jak się z tym drzewkiem obchodzić

Pstryknęłam więc jej foteczkę i jeśli naprawdę można brzoskwinkę ciąć w marcu, to poproszę, aby ktoś z Was, kochani, zaznaczył mi na tym zdjęciu co mogę ciachnąć... po prostu nie chcę zmarnowac drzewka...
Z góry dziękuję za rady