Niekonwencjonalne środki ochrony roślin
- mikrobia
- 200p
- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moim skromnym zdaniem mleko to świetna (najlepsza) pożywka dla rozwoju pożytecznej mikroflory (głównie bakterii kwasu mlekowego). Rozwój pożytecznych mikroorganizmów zabezpiecza przed rozwojem mikrobów szkodliwych, toteż dobrze jest wykonać oprysk wieczorem, aby promienie UV nie hamowały ich rozwoju. Stąd też bierze się przekonanie, że mleko powinno być świeże a nie UHT, ponieważ UHT jest totalnie wysterylizowane.
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:

Olej roślinny, na mszyce i inne sysaki

Oprócz tego ma w składzie czosnek, więc też jest dobre, jako prewencja grzybowa.
Wzmacnia tkanki ( są też mydła z czosnkiem, skrzypem, skrzypem i pokrzywą i z pożywkami)
zabija robale i odkaża.
http://www.himal.pl/oferta_ekoprodukty.php
" Mydło Ogrodnicze Potasowe
.

Jest produkowane przez firme Himal z najczystszych surowców. Można je więc z powodzeniem stosować również do mycia narzędzi, szklarni, skrzynek, bez obawy, że zaszkodzi roślinom lub środowisku. Dodatek Bioczosu w stężniach 1% do 5% potęguje działanie Mydła Ogrodniczego.
Jeśli zmywamy roztworem mydła powierzchnie zasiedlone przez owady, to część ginących owadów, na przykład mszyc, może się przykleić. Można je spłukać lub strząsnąć. Chcąc tego uniknąć, stosujemy mydło w stężeniu 0,5%, czyli pół łyżki stołowej mydła na 1 litr wody lub 50ml mydła na 10 litrów wody. Samo mydło można stosować w stężeniach 1% do 3%. Najlepiej 2% (2-3 razy co 7 dni).
W przypadku twardej wody, celem uniknięcia wytrącania osadu, można zastosować dodatek spirytusu lub denaturatu w iloœci 1% do 3%. Czasem stosuje się dodatek nafty. Produkt posiada certyfikat Państwowego Zakładu Higieny oraz Certyfikat Zgodności z Rozporządzeniem Unijnym 2092/91/EWG w sprawie produkcji ekologicznej wydany przez PCBiC Oddz. w Pile."
http://www.himal.pl/p_informacje.php
-
- 50p
- Od: 19 cze 2009, o 21:47
Re: Biedronki, ptaki i robaki
Nie trzeba kupować. Korzystaj z okazji. Bierz samochód, towarową przyczepę i wal nad morze.mikrobia pisze:Co do pożytecznych owadów, to ciekawa jestem, czy w Polsce można kupić biedronki, bo w niektórych krajach są firmy, które je"produkują".
Szczegóły tu: http://miasta.gazeta.pl/szczecin/1,3495 ... rzeze.html
- hanka55
- Kontakt:
Bioczos stężony.
"Środek owadobójczy, grzybobójczy i bakteriobójczy
dopuszczony do stosowania w ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM i w uprawach działkowych.
Otrzymywany z naturalnego czosnku. Jedna kostka Bioczosu BR zawiera 10g miazgi czosnkowej. Zalecane dwu- trzykrotne stosowanie co 7 dni roztworów wodnych:
1. Do opryskiwania 1-2%
2. Przy szczególnych inwazjach chorób i szkodliwych owadów można zwiększyć stężenie do 5% po uprzedniej próbie na kilku roślinach.
3. Do podlewania roślin i dezynfekcji podłoża 1%
4. Do zaprawiania nasion, cebul itp. 1-2%
"
http://www.himal.pl/informacje.php

"Środek owadobójczy, grzybobójczy i bakteriobójczy
dopuszczony do stosowania w ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM i w uprawach działkowych.
Otrzymywany z naturalnego czosnku. Jedna kostka Bioczosu BR zawiera 10g miazgi czosnkowej. Zalecane dwu- trzykrotne stosowanie co 7 dni roztworów wodnych:
1. Do opryskiwania 1-2%
2. Przy szczególnych inwazjach chorób i szkodliwych owadów można zwiększyć stężenie do 5% po uprzedniej próbie na kilku roślinach.
3. Do podlewania roślin i dezynfekcji podłoża 1%
4. Do zaprawiania nasion, cebul itp. 1-2%

http://www.himal.pl/informacje.php
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Nie mają cen, ciekawe, czy tańsze niż kostka czosnkowa Knorr'a?
No i zastanawia mnie co to jest "forma alkocholowa"?

No i zastanawia mnie co to jest "forma alkocholowa"?

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- hanka55
- Kontakt:
Półlitrowa butla mydła potasowego z czosnkiem,
starczająca u mnie chyba na 2-3 sezony, kosztuje ok. 9-12 zł.
tu, Mydło Ogrodnicze Potasowe, kosztuje 10,80 + przesyłka
starczająca u mnie chyba na 2-3 sezony, kosztuje ok. 9-12 zł.

tu, Mydło Ogrodnicze Potasowe, kosztuje 10,80 + przesyłka
Przeczytałam wątek i zastanawiam się czy oprysk z mleka pomógłby teraz w walce z mączniakiem na róży? Czy mleko powinno być w stosunku 1;1?
Czy można go zastosować naprzemiennie z
Mam problem z mączniakiem na 4 młodych różach i chciałabym wybrać najlepszą metodę walki.
Pozdrawiam
Czy można go zastosować naprzemiennie z
Do Hanki 55 - czy uważasz że oprysk roztworu bioczosu można stosować włącznie z metodami podanymi wyżej? Piszesz, że używasz mydła potasowego - czy także do oprysków?mag pisze:Mleka jak na razie nie stosowałam, ale na mączniaka azali z bardzo dobrym skutkiem: 4 łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżki szamponu, płynu do mycia itp, 4 litry wody. Ale ostrożnie, bo na przykład floksy popaliło. Azalie miały się po tej miksturze świetnie, a mączniak zniknął.
Mam problem z mączniakiem na 4 młodych różach i chciałabym wybrać najlepszą metodę walki.
Pozdrawiam
Najdłuższa droga , najdalszy cel - zawsze należy zrobić pierwszy krok. A potem nie zapomnieć o następnych 

- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Niekonwencjonalne środki ochrony roślin
To o mleku ciekawe, nie słyszałam jeszcze, ale na pewno spróbuję
-
- 100p
- Od: 26 lis 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mleko nie pomoże ani na mączniaka, ani tym bardziej na mączlika szklarniowego. Może wykazywać pewne właściwości ochronne. Np. bywa stosowane przez producentów do ochrony przed infekcjami wirusowymi. Natomiast nie pomoże, gdy już wystąpiła choroba, ani tym bardziej nie pomoże w zwalczaniu szkodników - zwłaszcza dość trudnego szkodnika jakim jest mączlik.
Natomiast z preparatów całkowicie nieszkodliwych dla stałocieplnych i szeroko dostępnych polecam:
Miedzian
Preparaty siarkowe
Biochikol
Grevit
Bioczos
Natomiast z preparatów całkowicie nieszkodliwych dla stałocieplnych i szeroko dostępnych polecam:
Miedzian
Preparaty siarkowe
Biochikol
Grevit
Bioczos
-
- 100p
- Od: 9 gru 2005, o 21:12
- Kontakt:
Dobym preparatem na mączlika szklarniowego, mszyce czy bawełnice jest naturalny preparat:
Agricolle.
Pojawił się też całkowicie nowy preparat do likwidacji nicieni glebowych i pędraków (a ma przy okazji działanie biostymulujace):
Biomass Sugar
Pozdrawiam Maciek
Agricolle.
Pojawił się też całkowicie nowy preparat do likwidacji nicieni glebowych i pędraków (a ma przy okazji działanie biostymulujace):
Biomass Sugar
Pozdrawiam Maciek
Maciek
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Biomass Sugar - dzięki, dzięki, dzięki!!!
Tego środka szukałam po ostatniej Mai w ogrodzie, ale w sześciu sklepach internetowych nic o tym nie słyszeli, nazwy nie znali, ja zresztą też nie, tylko opis z programu tv.... Podobno jest tańszy od dotychczasowych środków i bardziej hm... naturalny, czy inaczej mówiąc - mniej szkodliwy dla środowiska. ale to ostatnie to pewnie takie tam gadanie reklamowe
Tego środka szukałam po ostatniej Mai w ogrodzie, ale w sześciu sklepach internetowych nic o tym nie słyszeli, nazwy nie znali, ja zresztą też nie, tylko opis z programu tv.... Podobno jest tańszy od dotychczasowych środków i bardziej hm... naturalny, czy inaczej mówiąc - mniej szkodliwy dla środowiska. ale to ostatnie to pewnie takie tam gadanie reklamowe

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 100p
- Kontakt:
Biomass Sugar jest to preparat naturalny uzyskiwany z trzciny cukrowej /hydrolizaty cukru/.
Rzeczywiście jest niegrożny dla środowiska naturalnego, ładnie pachnie i działa nie tylko na pędraki ale przede wszystkim na nicienie glebowe niejako ,,odkażając" glebę (a dodatkowo działa jako biostymulator na rośliny).
Wiecej o Biomass Sugar
http://www.trzmiel.pl
Pozdrawiam Maciek
Rzeczywiście jest niegrożny dla środowiska naturalnego, ładnie pachnie i działa nie tylko na pędraki ale przede wszystkim na nicienie glebowe niejako ,,odkażając" glebę (a dodatkowo działa jako biostymulator na rośliny).
Wiecej o Biomass Sugar
http://www.trzmiel.pl
Pozdrawiam Maciek
Maciek
Czy Biomass Sugar występuje tylko w opakowaniach 20-o litrowych? No i ta cena 470zł. Na moje 3 ary to przydałaby się jakaś konfekcja. Czy ktoś używał już tego preparatu? I z jakim skutkiem?
Pozdrawiam serdecznie,
-
- 100p
- Kontakt:
Dostępne są też opakowania 5 litrowe.
Pozdrawiam Maciek
Pozdrawiam Maciek
Maciek