Orzechowy zakątek Ines

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rochrza
200p
200p
Od: 5 kwie 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ines ! Oglądałam Twój plan warzywniaka i nasunęło mi się kilka uwag,których udzielono mi na wsi,gdzie mam działkę . W ubiegłym roku zastosowałam się do nich i nie żałuję,bo warzywka wyrosły pięknie . A więc : radzono,by ogórki nie sąsiadowały z pomidorami ; marchewka na przemian z cebulą ;wokół pomidorów wskazane zioła np.bazylia ; w ogóle warzywa mieszać z uprawą ziół i kwiatków np.aksamitki i nagietka . U mnie zioła rosły w różnych miejscach,za to dla ogórków miałam spory kawałek ziemi ,bo ich pędy zajmują później sporo miejsca . Nie wiem,czy wszystko by tak ładnie rosło bez zastosowania tych rad,ale chyba nie będę tego sprawdzała :) W tym roku znowu posłucham praktyków ...
Trzymam kciuki za realizację Twoich planów ; będę Ci kibicowała i zaglądała na Twoje grządki . Zapraszam również do siebie .
Ines1977
100p
100p
Od: 3 mar 2009, o 21:52

Post »

rochrza pisze:Witaj Ines ! Oglądałam Twój plan warzywniaka i nasunęło mi się kilka uwag,których udzielono mi na wsi,gdzie mam działkę . W ubiegłym roku zastosowałam się do nich i nie żałuję,bo warzywka wyrosły pięknie . A więc : radzono,by ogórki nie sąsiadowały z pomidorami ; marchewka na przemian z cebulą ;wokół pomidorów wskazane zioła np.bazylia ; w ogóle warzywa mieszać z uprawą ziół i kwiatków np.aksamitki i nagietka . U mnie zioła rosły w różnych miejscach,za to dla ogórków miałam spory kawałek ziemi ,bo ich pędy zajmują później sporo miejsca . Nie wiem,czy wszystko by tak ładnie rosło bez zastosowania tych rad,ale chyba nie będę tego sprawdzała :) W tym roku znowu posłucham praktyków ...
Trzymam kciuki za realizację Twoich planów ; będę Ci kibicowała i zaglądała na Twoje grządki . Zapraszam również do siebie .

Rochrza Ostatni weekend poświęciłam właśnie na analizowanie tematu: allelopatia, rośliny fitosanitarne itp. Wiem, że są też ciekawe wątki na ten temat tu na forum. Mam sporządzone notatki (na szczęście pokrywają się z Twoimi więc jako teoretyk mówię: trzymaj się tego :) ) tylko nie zdążyłam jeszcze tej wiedzy nanieść na plan.
Pierwszy sporządzałam głownie pod kątem: co chcę mieć, na co wystarczy miejsca i jak w płodozmianie przesuwać grządki, żeby się nie zamotać:) teraz muszę wszystko "poustawiać". W sumie fajnie mieć taki plan bo nie wszystkie warzywa dobrze rosną po innych a pewnie się trochę zapomina co gdzie było.

Już kiedyś klikałam na Twój link ogródkowy:) Na forum nie masz swojego wątku?
Dzięki za spostrzegawczość:) jestem wdzięczna za wszystkie rady od praktykujących:)
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

To może spróbuj tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=15131, prostej drogi tam nie ma, trzeba zmobilizować koleżankę.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
rochrza
200p
200p
Od: 5 kwie 2008, o 13:37

Post »

elsi,wyprzedziłaś mnie troszkę,dziękuję za wskazanie drogi,ale powiedz mi jeszcze jak ją uprościć ?
U mnie mało zdjęć,bo jak już wpadnę w grządki to nie zawsze jest czas na fotki - najczęściej robi się już ciemno ... Ciągle obiecuję sobie,że to poprawię .... może teraz w nowym sezonie mi się uda ? :wink:
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

WItaj Ines!!!
Miło Cię widzieć na forum!!!

Fajnie że masz warzywniczek, ja swój w tym roku likwiduję niestety.... brak miejsca i zaraźliwa choroba złapana na forum... - robię miejsce nowym roślinkom... m. in. różom :-)
Ines1977
100p
100p

Post »

Witaj Aniu:) Często odwiedzam Twój śliczny ogródek. Chyba jeszcze nic nie pisałam bo nie miałam nic mądrego do powiedzenia a zawsze mam dylematy czy tak tylko "zostawiać ślad" bo wiem jak czasochłonne jest czytanie potem takich wątków.
Sama czasami czegoś szukam i przewijam się przez całe strony pozdrowień, zachwytów, kawek itp:) no i często potem kończę na kilu stronach...
Swoja drogą szkoda, ze nie ma możliwości jakiegoś oznaczania postów względem użyteczności i przefiltrowywania... takie przemyślenia zawodowej programistki:))

Szczerze mówiąc mi by było żal warzyw:) Bo ja taka praktyczna jestem:)

W szczególny sposób ujęłaś mnie wędzarnią. Też z M chcieliśmy mieć. Teraz wyrzuciliśmy ją z naszych planów ale taka jak Ty masz to może by przeszła:)
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Ines1977 pisze:Witaj Aniu:) Często odwiedzam Twój śliczny ogródek. Chyba jeszcze nic nie pisałam bo nie miałam nic mądrego do powiedzenia a zawsze mam dylematy czy tak tylko "zostawiać ślad" bo wiem jak czasochłonne jest czytanie potem takich wątków.
Sama czasami czegoś szukam i przewijam się przez całe strony pozdrowień, zachwytów, kawek itp:) no i często potem kończę na kilu stronach...
Swoja drogą szkoda, ze nie ma możliwości jakiegoś oznaczania postów względem użyteczności i przefiltrowywania... takie przemyślenia zawodowej programistki:))

Szczerze mówiąc mi by było żal warzyw:) Bo ja taka praktyczna jestem:)

W szczególny sposób ujęłaś mnie wędzarnią. Też z M chcieliśmy mieć. Teraz wyrzuciliśmy ją z naszych planów ale taka jak Ty masz to może by przeszła:)
Oj, bardzo się ciesze że mnie odwiedzasz!!

Mi też troche żal warzywniczka, ale i tak był on symboliczny 3mx3m

Ale w zamian za to w tym roku pomidorki będą w donicach, zioła przesadzam w inne miejsce, a koporek i pietruszka w skrzyneczce sobie urosną. Warzywnik u mnie i tak nie sprawdził się bo był przy granicy działki gdzie rośnie wielka morela któa zabierała światło.

A wędzarkę polecam gorąco, świetnie się sprawdza na domowy użytek, a ponieważ nie jest zbyt duża, łatwo ją przechowywać np. w garażu. Kupiona na allegro za niewielkie pieniążki.

:-)
Ines1977
100p
100p

Post »

Rochrza Masz już pod spodem jeden link więc myślałam, że wiesz na czym to polega.
Robi się to tak:
Wchodzisz na stronę, którą chcesz umieścić w linku.
Kopiujesz adres czyli to co się znajduje w czerwonej ramce:
(przykład Mozilla i Explorer):

Obrazek

Następnie wchodzisz na swój profil, wklejasz ten skopiowany wcześniej adres i obudowujesz go jeszcze tak:
skopiowany_adres[/color]]twój_własy_opis
np:

Obrazek

Możesz oczywiście zostawić ten link, który już masz i dodać drugi.
Powodzenia:)
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

To faktycznie, z tym ogrodzeniem wyszła kaszanka. Mam takie betonowe po drugiej stronie drogi, przy każdym myciu naczyń miałam je przed oczyma. Zauważ, napisałam "miałam" - mój strzyżony żywopłot z żywotnika zachodniego ma 1,6 m wysokości, już je zasłonił. Myśl pozytywnie - taki płot daje Ci trochę osłony przed wiatrem. Z czasem na pewno wybierzesz sposób na wykorzystanie zalet a ukrycie wad tej budowli. Ja mam łącznie 260 m ogrodzenia i jest to ażurowa siatka, obsadzona ze wszystkich stron roślinami (ekrany przeciwwiatrowe), ale mogę sobie pozwolić na swobodnie rosnące, bo miejsca u mnie dostatek. Mam też tak dobrze, że po sąsiedzku działki nie są zabudowane.

Ania dobrze podpowiada z sąsiedztwem roślin, cebulą zawsze przedzielam rządki z marchewką, a nasiona nagietek wysiewam na chybił-trafił w warzywniaku. Aksamitka odstrasza nicienie - sadź odmiany karłowe, kiedyś dostałam jakieś nn i "przywaliły" mi część warzyw, a wyrwane jesienią mogły zapełnić kilka kompostowników.

Ja spaceruję po forum od ponad roku, trafiłam do kilku ogrodów, którym cały czas się przyglądam, podziwiam, ludzie naprawdę potrafią zdziałać cuda. Fakt, że nałatwiej zajrzeć do wątków z kilkoma stronami, ale na tych długich, między grzecznościowymi odwiedzinami można też znaleźć wiele cennych wskazówek, wymaga to niestety czasu. Interesujące mnie rzeczy zapisuję w kajecie z nr strony i nazwą wątku, albo dodaję do ulubionych. Dopóki nie pochłonie mnie ogród realny, biegam po wirtualnych. Mnie jest łatwiej, bo mam trochę doświadczenia ogródkowego. Nie mam już nawału obowiązków, dzieci po studiach zostały w wielkim mieście, daleko, jedna córka wyjechała z kraju - widujemy się częściej na skypie niż w realu, takie czasy. W wolnym czasie robię więc, co lubię. Urlop też planuję pod sezon wegetacyjny, wyjeżdżam, gdy muszę.
Zobaczysz, Tobie też powoli ułoży się wszystko w głowie, będziesz śmiała się z dzisiejszych rozterek, uczymy się na błędach, akurat w ogrodzie są do odrobienia.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ines1977
100p
100p

Post »

Zaktualizowałam troszkę mój plan. Uwzględniłam moje notatki o sąsiedztwie roślin. W jednej z gazet znalazłam taką fajną tabelkę (może komuś się przyda):
Obrazek
Tylko brakuje mi w niej papryki.
A tak wygląda mój nowy plan działania :) :
Obrazek
Nie jestem jeszcze pewna umiejscowienia krzewów owocowych.

Cały wieczór mi to zajęło i znowu wiele nie zdążyłam poczytać i już trzeba iść spać:)
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ines, super, że umieściłaś tabelę o sąsiedztwie roślin :D ... szkoda, że nie w większym rozmiarze :?

Gdybyś mogła, to bardzo proszę o dodanie tego zdjęcia jeszcze raz, zaznaczając w fotosiku, przed wysłaniem: "Pełen rozmiar"

Ines, a w jakim czasopiśmie znalazłaś tę cenną informację :?:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Ines1977
100p
100p

Post »

Halina Kwak pisze:Ines, super, że umieściłaś tabelę o sąsiedztwie roślin :D ... szkoda, że nie w większym rozmiarze :?

Gdybyś mogła, to bardzo proszę o dodanie tego zdjęcia jeszcze raz, zaznaczając w fotosiku, przed wysłaniem: "Pełen rozmiar"

Ines, a w jakim czasopiśmie znalazłaś tę cenną informację :?:
Halinko umieszczam miniaturki, bo czytałam, że tak admini zalecają, żeby za bardzo nie obciążać forum. Zawsze można "wkliknąć" się w zdjęcie żeby otworzyło się w fotosiku i potem jeszcze raz kliknąć je już na fotosiku i wtedy będzie pełen rozmiar, zobaczysz, że naprawdę całkiem spory aż nie mieści się na ekranie, ale za to wszystko dokładnie widać. Potem takie zdjęcie w pełnym rozmiarze można sobie zapisać jako plik na komputerze (prawy przycisk myszki i wybrać "zapisz obraz jako...") i np. wydrukować.

Udało mi się dostać w przeterminowanej prasie taki specjalny numer "Mój piękny ogród" pt. "Ogród smakosza".
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Witaj z rana. Halinka ma rację. zdjęcie trzeba najpierw zmniejszyc a potem wstawic w normalnej wielkości. Pozdrawiam.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Ines1977
100p
100p

Post »

Grażynko do mnie trzeba troszkę ściślej :D
Co to znaczy zmniejszyć? Chodzi o wymiary zdjęcia czy liczbę bajtów? No i do ilu? (można mieć ustawiony aparat, że od razu robi "małe" zdjęcia tym bardziej, że tabelkę robiłam komórką)

Kochane jeśli wolicie mogę po prostu wklejać z opcja "pełen rozmiar" bo właśnie przetestowałam, że w poście i tak się automatycznie obrazki zmniejszają. Jak będę w domku to zrobię zdjęcie tej tabelki porządnie - aparatem bo jakieś odbłyski wyszły i zmodyfikuję poprzedni wpis. Wszystko, żebyście były zadowolone :lol:
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ines1977 pisze: Kochane jeśli wolicie mogę po prostu wklejać z opcja "pełen rozmiar" bo
Droga Ines, właśnie chodziło mi o "Pełen rozmiar".

Ja wszystkie zdjęcia przed wysłaniem zmniejszam do rozmiaru 640x480 ... i wysyłając klikam "Pełen rozmiar". Zdjęcia w wątkach wychodzą w przyzwoitej wielkości i lepiej się je ogląda :D

Zaraz wkliknę się w Fotosik i zdjęcie w pełnym rozmiarze skopiuję sobie :D

Dziękuję :P
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”