Olu Twoja palma to chamaedora bella miniaturowa odmiana, sadzonki mają jakiś rok może półtora, najlepiej by było gdybyś je rozsadziła i po jednej pozwoliła rosnąć w ziemi i specjalnych doniczkach dla palm( max średnica u góry doniczki 12 cm przy takich sadzonkach ale do mniejszych mogą być mniejsze i co roku przesadzaj), a zasychają liście bo ona lubi częste zraszanie tzn. codziennie, oraz nie powinna rosnąć w takim dużym skupisku.
Palmy - dyskusje ogólne
Możesz nawet teraz bo są małe i nie rosną tak intensywnie no i coś im zaczyna dolegać a w takich sytuacjach reaguje się nie zwracając uwagi czy to zima czy lato nic im nie będzie jak je teraz rozsadzisz, a po rozsadzeniu przytnij te uschnięte listki tak by pozostawić z trzy milimetrowy pasek suchego przy żywym listku, a te wachlarzyki które uschły całkiem usuń w całości przy kłodzinie.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Coś takiego, byłam pewna, ze to scindapsus! A tej doniczki jakoś nie mogę wypatrzyćPrzemo pisze:To nie scindapsus tylko rhaphidophora aurea-rafidofiora złota a rośnie w zwykłej ziemi uniwersalnej do kwiatów zielonych i w doniczce ok 30 cm średnicy.chatte pisze: A powiedz mi, w czym rośnie scindapsus, że tak rozkłada szeroko pędy?(Też go kiedyś miałam, ale zmarnowałam )
Przy okazji gratuluję Ci Przemku srebra! Tak trzymaj