Palmy - dyskusje ogólne

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ola177 pisze:Przemo podpinam się pod Twój wątek, żeby nie zakładac nowego. Mam jakąś małą palemkę ok ponad miesiąca. Wypuszcza już nowe listki ale niektóe zaczęły przysychać na końcach (widać na zdjeciu). Czy to znaczy że ją za mało podlewam?
Obrazek
Olu Twoja palma to chamaedora bella miniaturowa odmiana, sadzonki mają jakiś rok może półtora, najlepiej by było gdybyś je rozsadziła i po jednej pozwoliła rosnąć w ziemi i specjalnych doniczkach dla palm( max średnica u góry doniczki 12 cm przy takich sadzonkach ale do mniejszych mogą być mniejsze i co roku przesadzaj), a zasychają liście bo ona lubi częste zraszanie tzn. codziennie, oraz nie powinna rosnąć w takim dużym skupisku. :D
x-C-j
---

Post »

A poza tym lepiej postaw je na razie na parapecie a nie koło grzejnika bo tu jest za suche powietrze i codziennie spryskuj, a ponadto nasyp w podstawki do połowy drobnego żwirku by poprawić wilgotność po podlewaniu.
x-C-j
---

Post »

Możesz nawet teraz bo są małe i nie rosną tak intensywnie no i coś im zaczyna dolegać a w takich sytuacjach reaguje się nie zwracając uwagi czy to zima czy lato nic im nie będzie jak je teraz rozsadzisz, a po rozsadzeniu przytnij te uschnięte listki tak by pozostawić z trzy milimetrowy pasek suchego przy żywym listku, a te wachlarzyki które uschły całkiem usuń w całości przy kłodzinie. :D
x-C-j
---

Post »

A oto moje kolejne kochaniątka Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na czwartym zdjęciu jest kwitnąca diffenbachia bowmanii.
Obrazek
A tu wybijający kwiat chamaedora elegans.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Widzę Przemku, że naprawdę umiesz dbać o swoje roślinki, skoro kwitną Ci nawet te, o których ja zawsze myślałam, że w mieszkaniach nie kwitną :D ;:215
A powiedz mi, w czym rośnie scindapsus, że tak rozkłada szeroko pędy?(Też go kiedyś miałam, ale zmarnowałam ;:145 )
x-C-j
---

Post »

chatte pisze: A powiedz mi, w czym rośnie scindapsus, że tak rozkłada szeroko pędy?(Też go kiedyś miałam, ale zmarnowałam ;:145 )
To nie scindapsus tylko rhaphidophora aurea-rafidofiora złota a rośnie w zwykłej ziemi uniwersalnej do kwiatów zielonych i w doniczce ok 30 cm średnicy. :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przemo pisze:
chatte pisze: A powiedz mi, w czym rośnie scindapsus, że tak rozkłada szeroko pędy?(Też go kiedyś miałam, ale zmarnowałam ;:145 )
To nie scindapsus tylko rhaphidophora aurea-rafidofiora złota a rośnie w zwykłej ziemi uniwersalnej do kwiatów zielonych i w doniczce ok 30 cm średnicy. :D
Coś takiego, byłam pewna, ze to scindapsus! A tej doniczki jakoś nie mogę wypatrzyć :lol:

Przy okazji gratuluję Ci Przemku srebra! Tak trzymaj ;:215 Obrazek
x-C-j
---

Post »

Doniczkę widać w lewym górnym rogu tego zdjęcia przypatrz się dobrze jest biała na półce stoi, dzięki za gratulacje.
x-C-j
---

Post »

A to moja diffenbachia i paproć sprezentowane mojej babuni(z braku miejsca u mnie i z przekonania że ona też tak jak ja kocha kwiaty) Obrazek Obrazek
No i oczywiście z miłości do babuni i kwiatów. :D :D :D
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Masz jednak rękę do kwiatów :D :D :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czy ta difenbachia jest tak olbrzymia, jak mi się zdaje???
Paprotka przesliczna! Babunia na pewno się ucieszyła z takiego prezentu :D
x-C-j
---

Post »

Diffenbachia ma jakieś 1,5 metra tak mniej więcej dokładnie nie wiem bo nie mierzyłem jej.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No to olbrzymka! Ja, gdybym nie "zabiedziła" w ubiegłym roku swojej, miałabym najwyżej 80-90 centymetrową (?), a że w ostatniej chwili ją odratowałam i zaczęłam właściwie od zera, to ma dopiero 50cm :oops: :oops: :oops:
Jak powiedziała Mariola : masz rękę do kwiatów :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”