Zieloni przybysze - Carol1

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to czekam z niecierpliwością . Wygląda bardzo ciekawie :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kto wywalił taki stary okaz grubosza :?: :? Przecież on jest całkiem ładny.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

"Całkiem ładny"? Jest przefajny :D

Musze pokazać, że wróciłem do domu i troche was obrzucić zdjęciami :)

Oto niespodzianka, którą wczoraj znalazłem, kwiaty ceropegi:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i postanowiłem pokazać wam mój pierwszy, malutki akcent do bonsai :) Nie jest super, ale mi się bardzo podoba :) Szczawik:

Obrazek

Obrazek

Myśle, że jutro, albo w piątek pokażą sięnowe zdjęcia. :) Pozdrawiam, dziękuję za oglądanie, komentowanie i zapraszam ponownie. :D
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Nic nie powiem,bo jak zobaczyłam ceropegię to mi mowę odjęło! :wink:
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

gratuluje kwiatka malutki ale piękny
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Fajny dodatek, ja podobny przywiozłam przez przypadek z Macedonii. Miałam wyrzucić, ale teraz mi żal... W końcu tyle ze mną przeszedł ;) A w domu Mama jednego szczawika posłała w zaświaty, chlip, chlip... :(

Ceropegia ma piękne "latarenki" :D
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Gratuluje kwiatka malutki ale piękny
Nie jeden, jest ich cała masa, ale jeszcze malutkich, ja zrobiłem zdjęcie temu najbardziej rozwiniętemu.

Fajny dodatek
Dziękuję. Brakuje mu tylko mchu, ale stwierdziłem, że jak stoi w domu to się nie opłaca. Wrzuce zdjęcie jak zakwitnie :)

A w domu Mama jednego szczawika posłała w zaświaty
Jednego? u mnie z 2 dziennie lecą, rosną wszędzie, w donicach w domu, w donicach na ogrodzie, na ogrodzie między kostką brukową...

a propos wcześniejszego mojego postu i tego wielkiego grubosza, mam nadzieje, że ten bedzie rosnąć, bo mi grubosze nie rosną... mój pierwszy grubosz jak szalony rósł, a teraz żaden nie chce rosnąć... jak pielęgnujecie swoje grubosze?

Koniec pisania, trzeba iśćkamyczki do kaktusów nasypać i podlać maranty :) Pozdrawiam
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

No tak, ale to była raczej rzadka odmiana, w ilości jednej sztuki :(
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Carol -u ,widzę,że jesteś zakręconym kolekcjonerem najprzeróżniejszych roślin. :D :lol:
To wspaniałe...młody człowiek z taka pasją ..to lubię!!! :D
Zrobisz co zechcesz ale podzielę sie z Tobą moimi spostrzeżeniami...
1.Uważam,że w złej ziemi siedzą Twoje kaktusy ,jest ciężka i mokra ...
pomijam moment podlewania i stojącą na podstawce wodę ale w ogóle maja one zbyt mokro ,
sukulenty również.Powinieneś ją zmieszać z piaskiem i żwirkiem ,rozluźnić ,zrobic bardziej przepuszczalną
2.Uważaj na bananowca...właśnie swojego uśmierciłam bo był zbyt mały kiedy chciałam oddzielić od niego młode sadzonki.
Poczekaj jak dorosną zarówno roślina macierzysta jak i sadzonki.
Czy zamierzasz odrosty ukorzeniać? To tez problem ale może się uda,próbować nawet trzeba bo możesz znaleźć chętnych na wymianę innych roślin.
3.Szkoda,że nie mieszkam bliżej Ciebie ...chodziłabym z Tobą by znaleźć niektóre roślinki,których Twoja rodzina juz nie chce.... ja bym chciała :lol: :wink:
4.Musisz nauczyć sie odwracać zdjęcia jak jeszcze je masz na swoim komputerze... zanim je wgrasz na forum..
Masz na pewno jakiś program ,który jest na wyposażeniu komputera ...,którym to załatwisz.
Kliknij prawym przyciskiem myszy na zdjęcie...
wyskoczy tabela z opcjami
poszukaj "Otwórz za pomocą" kliknij i wybierz program a tam znajdziesz oznaczoną strzałkami w prawo i w lewo
opcje odwracania zdjęcie.
Ustaw je prawidłowo i potem w lewym górnym rogu kliknij "Plik" i "Zapisz"
Zdjęcie będzie wtedy wgrane prawidłowo.
I tak wgrane zdjęcie możesz dopiero wstawiać na forum :)
Popróbuj jak sie nie uda to pytaj o to z czym masz problem ,
podpowiemy i wszyscy będziemy zadowoleni...
Jest taka sekcja na forum...na samym dole strony głównej "Pytania do Moderatorów .... "
zajrzyj tam ...znajdziesz tam wiele cennych wskazówek na temat obróbki zdjęć ale również innych.
Tam również zawsze możesz o wszystko pytać.. zapraszamy.
Miło mi,że jesteś z nami Carol...pisz i pokazuj ,będę do Ciebie zaglądać ;:100
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

KaRo - dziękuję za uwagi, na pewno wezmę je pod uwage i wykorzystam. Jednak kilka rzeczy wytłumacze:

1: Kaktusiki małe są chyba w samej ziemi uniwersalnej, tak je kupiłem, a nie wiem czy moge teraz przesadzać. Kaktusy, które ja sadziłem są w mieszance ziemi uniwersalnej i keramzytu, ziemi wbrew pozorą jest lekka i fajnie schnie. Grubosze natomiast są posadzone różnie. Jeden jest w mieszance ziemi uniwersalnej, piasku i akadamy, drugi w akadamie i malutkiej ilości ziemi uniwersalnej, a mój najnowszy i największy grubosz jest w ziemi zwykłej, a ja dosypałem mu ziemi z keramzytem.

2: Od bananowca nie mam zamiaru odcinać/odrywać odrostów.

4: Zdjęcia umiem obracać, formatować itd. Jeśli chodzi o grafike komputerową to dobrze się orientuje, ostatnio nawet robiłem bananowca 3d, ale nie chciało mi się kończyć :P W każdym razie uznałem, że temat będzie chociaż troche bardziej przejrzysty jak zdjęcia będą w tych samych wymiarach i tak samo odwrócone.

Jeśli chodzi o zakręconego kolekcjonera najprzeróżniejszych roślin to po prostu mm lepkie ręce, jak coś mi się spodoba to łapie i kupuje/rozmnażam.

Musiałbym na wiosne poprzesadzać male grubosze i kaktusiki, oraz inne rośliny, ale obawiam się, że nie będę miał zbytnio czasu bo w tym roku matura... a jeszcze czekają na mnie różne materiały na bonsai na tą wiosne... W każdym razie jak będę przesadzać to zapytam was jakie mieszanki ziemi najlepiej zrobić.

Za jakiś czas będę musiał uaktualniać temat, bo rośliny się ciągle zmieniają, banany już większe o kilka liści, wyprostowałem dużego fikusa i testuje na nim baaardzo starą metode kształtowania (poprzez odważnik z kamienia :D), małe benjaminy rosnąjak szalone, zamioculcasa widzieliście ostatnio z niecałkiem rozprostowanymi pędami, maranty dalej chcą kwitnąć jak szalone....

Będę wdzieczy za porady dotyczące uprawy storczyków, bo mi ciężko z nimi idzie.... bardzo cieżko...

Mam do was pytanie
Na dworze mam hibiskusa, który jeszcze nie chce mi pokazać swoich kwiatów... nie zapowiada się jakoś na ich otwarcie, a na dworze zimno, wieje, pada, czy powinienem wnieść hibiskusa już do domu? Boje się go ruszać bo czytałem, że jak się go przestawia to zrzuca pąki... Co robić?

Dziękuję za komentarze i uwagi wszystkim odwiedzającym profil. Chciałbym również podziękować jeszcze raz KaRo za uwagi. :)
kwiato_maniaczka
1000p
1000p
Od: 6 lip 2008, o 17:55

Post »

śliczne masz roślinki, Ceropegia istne cudo:) jeśli pozwolisz to będe częsciej do Ciebie zaglądać:)
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Z hibciem trochę trudna sprawa :roll: Rzeczywiście łatwo zrzuca pąki. Nagła zmiana stanowiska może mu zaszkodzic. Ale niestety pogoda też może spowodowac, że je zrzuci.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Masz naprawdę fajną dużą kolekcję i zielone ręce :) Grubosz znaleziony mnie zachwycił! Co do hibiskusa, ja mojego z pąkami musiałam 2 razy wystawiać na balkon bo go pryskałam, wiatr nim targał niemiłosiernie, ale po wniesieniu do domu nadal trzyma pąki, mam nadzieję że nie zrzuci. Jak zimno na polu to zaryzykowałabym i wniosła. Nawet jak zrzuci to pewnie pojawią się nowe pąki. Tylko pamiętaj o dużej wilgotności i spryskiwaniu.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Kwiato_maniaczko oczywiście, że pozwole, nawet zapraszam częściej :)

Jestem szczęśliwym człowiekiem. Mój hibiskus mnie dzisiaj z samego rana postanowił zaskoczyć, ale to za chwile :)

Ceropegia, którą już znacie, dziś postawiłe (nie wiem czemu i po co) swoje kwiaty, co wygląda dość dziwnie ale fajnie:

Obrazek

No to teraz czas na hibiskusa, kwiat tak bardzo mnie zachwycił, że zrobiłem ponad 30 zdjeć, dodam mniej, ale też sporo. Czuje się zadowolony :) Myślę jednak coraz poważniej o przeniesieniu hibiskusa do domu, z tym, że nie wiem czy na miejsce zimowania, czy na słoneczny i ciepły parapet południowy. Mam nadzieje, że wyrazicie swoje opinie tak jak wcześniej (za co bardzo dziękuję :) ) i pomożecie w podjęciu decyzji. Teraz zapraszam was do oglądania pierwszego kwiatu mojego hibiskusa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przepraszam, że tyle zdjeć na raz, ale jestem tak zadowolony i tak bardzo podoba mi się ten kwiat, że nie umiałem się powstrzymać. :oops:
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Jest wspaniały, dech zapiera. Boski. Zdjęć wcale nie za wiele. Ja moje już wniosłam do domu, za zimno - jak dla mnie :wink:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”