Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p
Posty: 244
Od: 12 lut 2011, o 16:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

A ja chciałam podzielić się z Wami przepisem na przepysznego
tort jabłkowo-śmietanowy ;:167

Zwykle robię go na specjalne okazje albo na urodziny moich bliskich na zamówienie :uszy Zajmuje co prawda dobrą chwilkę, ale tego smaku nie da się potem zapomnieć...

Potrzebujemy:

gotowy spód biszkoptowy czekoladowy (ok. 300 g, może być ten ciemny, sprawdźcie, czy do tortownicy będzie pasował - obciąć zawsze można, ale gorzej jak ona będzie za duża...)

a na masę:
750 ml śmietany kremówki (kupuję małą i dużą Łaciatą 30%)
130 g cukru (ja daję 11 płaskich łyżek)
6 płaskich łyżeczek żelatyny
3-4 kwaskowate jabłka
3 łyżki posiekanych orzechów (mogą być włoskie, lepsze laskowe)
1 łyżka masła
rdzeń z 1 laski wanilii
cynamon
sok z cytryny

i na przybranie:
300 g twarożku śmietankowego (biorę małe opakowanie Twarogu Śmietankowego President)
100 g jogurtu (np. kubeczek Naturalnego Kremowego Zotta)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
trochę wiórków czekoladowych
ewentualnie pęczek mięty

Dla chętnych:
kartka z wyciętym wzorem jabłka ;:198

500 ml śmietany najpierw zagotowujemy, potem gotujemy na wolnym ogniu z 100 g cukru i wanilią aż odparuje 1/3 objętości. Żelatynę rozpuszczamy w międzyczasie w niepełnej szklance wody. Gdy śmietana nam się zredukuje, dodajemy żelatynę i schładzamy.

Posiekane orzechy można przełożyć na blachę i uprażyć w piekarniku przy 175 st. C, ja natomiast robię to na patelni na gazie, bo jest szybciej. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.

Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy pozostały cukier i karmelizujemy na ostrym ogniu. Dodajemy jabłka, krótko smażymy, posypujemy cynamonem i również schładzamy.

Pozostałą porcję śmietany ubijamy, dodajemy razem z jabłkami i orzechami do schłodzonego kremu waniliowego i dokładnie mieszamy. Wsadzamy do lodówki i czekamy aż zacznie tężeć.

Biszkopt układamy na dnie tortownicy, rozkładamy na nim krem śmietanowo-jabłkowy, przykrywamy drugim krążkiem i mrozimy. Ja mrożę jakieś 6-8 godzin, można całą noc.

Potem ciasto wykładamy na talerz deserowy. Jogurt mieszamy z twarożkiem i smarujemy wierzch i bok tortu. Jeśli lubicie miętę, możecie przykleić listki do brzegu tortu. Cynamon mieszamy z cukrem pudrem. Nad tortem trzymamy szablon z jabłkiem, posypujemy cynamonem a brzeg udekorować wiórkami czekoladowymi.

Voila! Palce lizać ;:226
regulamin
dawidbanan
---
Posty: 7565
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

tila pisze:Ciasto Szare z przepisu Babci Stasi.

Składniki:
1,5 szkl cukru,1 szkl mąki , 1 szkl mąki ziemniaczanej,0,5 szkl oleju, 1 łyżeczka sody , 1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 jaja,1 szkl mleka, 3 łyżeczki kakao ,1 zapach korzenny, rodzynki ,1 słoiczek powideł śliwkowych .
Wykonanie: Wszystkie wypisane wyżej składniki do misy i wymieszać razem .Następnie wylać na blachę ,włozoną papierem śniadaniowym. Piec ok 40 min. Szybkie i smaczne . ;:108
Piekłem wczoraj, i okazało się, że w środku było całe surowe, a siedziało 50min..
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Składniki:
pół litra jogurtu
szklanka mleka
szklanka cukru
50g żelatyny
galaretki owocowe w trzech kolorach,cukier waniliowy,rodzynki

Wykonanie:
Zimne mleko i jogurt zmiksowac z cukrem i wanilią,żelatynę rozpuścić w szklance ciepłej wody i wlać do jogurtu. Kiedy zacznie zastygać,wlać do tortownicy,wsypać rodzynki,kostki przygotowanej wcześniej galaretki w dwóch różnych barwach i zostawić do stężenia.Gdy to nastąpi,na wierzch wylać kolejną galaretkę.Po zastygnięciu wyjąć z formy,pokroić i zajadać.
To ciasto stwarza ogromne możliwości urozmaicania.Można używac jogurtu w kilku smakach i zrobic warstwy.Masę można wylewac na kruchy spód lub biszkopty,można używac owoców z puszki lub świeżych.Wierzch przed polaniem galaretką można ozdobic wzorkiem z rodzynek,owoców itp.
Za każdym razem ten serniczek może byc zupełnie inny.Tu na fotce z atramentową galaretką ;:137
Obrazek
Pozdrawiam - BabajAGA
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3675
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

tralaluszy- wyglada cudnie :uszy - wypróbuję na niedzielę. Powiedz czy ten jogurt ma byc naturalny, czy może być owocowy? :?:
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Jak wolisz :) Ja lubię waniliowy, więc robię z naturalnego i dodaję cukier waniliowy. Kiedyś zrobię z kilku różnych smaków jogurtu, żeby były różnokolorowe i różnosmakowe warstwy. A ostatnio robiłam z serka homogenizowanego zamiast jogurtu, ale to już podnosi kaloryczność :wink:
Pozdrawiam - BabajAGA
dawidbanan
---
Posty: 7565
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Piekłem dziś rogaliki.

Wyszły mi takie przeszło 4 talerze :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Tarte płatki fiołka

Proporcje są bardzo proste do zapamiętania i tak, na jedną cześć oczyszczonych płatków fiołka, potrzebujemy 5 części cukru.

Przykład:

100 g płatków

500 g cukru

10 g kwasku cytrynowego

Cukier łączymy z kwaskiem. Płatki posypujemy cukrem i ucieramy w kamiennej donicy lub w małych ilościach, do wyczerpania składników. Ubijamy w słoiku i wkładamy do lodówki. Kiedy napełnimy cały słoiczek, zamykamy go przykrywką i krótko pasteryzujemy, dzięki czemu pozbywamy się smaku surowych płatków. Pasteryzowane tarte płatki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Pozdrawiam - BabajAGA
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

W tygodniku Angora był przepis na dżem pomarańczowy.Od razu wypróbowałam i uważam,że jest świetny.
Teraz przy pieczeniu mazurków do ozdoby będzie bardzo dobry.Ma lekką goryczkę,ale jak komuś to przeszkadza to może zrobić bez skórki.
1 kg pomarańczy
30-40 dag cukru
Pomarańcze przekroić wzdłuż na pół,a następnie w cienkie plastry.
W głębokiej patelni rozpuścić cukier z odrobiną wody,dodać pomarańcze i smażyć aż będą miękkie i szkliste.Gorące przełożyć do słoików.Używać do sosów,serników (2-3 łyżki do masy serowej),świetny z kremowym twarogiem,do szarlotki,z utartym jabłkiem do naleśników.
2-3 łyżki dżemu mieszamy w słoiku ze 100ml czystej wódki ,odstawiamy na kilka dni,potrząsamy i używamy do deserów ,lodów i drinków.
Powyższe polecane przez autora przepisu.
Mnie wyszły pomarańczowe plastry w syropie,a nie dżem.Być może dlatego ,że pomarańcze pokroiłam na 0,5 cm krążki.Część plastrów trochę podsuszyłam pod opiekaczem i zamroziłam( bez syropu).Pojadamy sobie do herbaty,gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

tralaluszy pisze:Składniki:
pół litra jogurtu
szklanka mleka
szklanka cukru
50g żelatyny
galaretki owocowe w trzech kolorach,cukier waniliowy,rodzynki

Wykonanie:
Zimne mleko i jogurt zmiksowac z cukrem i wanilią,żelatynę rozpuścić w szklance ciepłej wody i wlać do jogurtu. Kiedy zacznie zastygać,wlać do tortownicy,wsypać rodzynki,kostki przygotowanej wcześniej galaretki w dwóch różnych barwach i zostawić do stężenia.Gdy to nastąpi,na wierzch wylać kolejną galaretkę.Po zastygnięciu wyjąć z formy,pokroić i zajadać.
To ciasto stwarza ogromne możliwości urozmaicania.Można używac jogurtu w kilku smakach i zrobić warstwy.Masę można wylewac na kruchy spód lub biszkopty,można używac owoców z puszki lub świeżych.Wierzch przed polaniem galaretką można ozdobic wzorkiem z rodzynek,owoców itp.
Za każdym razem ten serniczek może być zupełnie inny.Tu na fotce z atramentową galaretką ;:137
Obrazek
Zrobiłam ten serniczek na niedzielę.Czy rzeczywiście 50 g żelatyny????Wyszedł dość twardy.Jak dla mnie za...,ale być może dlatego ,ze użyłam jogurtu malinowego ,a on pewnie już w sobie ma żelatynę.Następnym razem zrobię z mniejszej ilości..Oczywiście nie zmarnował się :wink:
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Tak, jest dość twardy, masz rację.
Pozdrawiam - BabajAGA
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1045
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Wprawdzie już po świętach, ale podzielę się przepisem na mazurka, którego od lat piekę i cała rodzina go lubi:
Przygotowujemy ciasto na kruchy spód i bakalie ? wszystkie jakie lubicie. U mnie, to: rodzynki, orzechy, migdały, figi, daktyle, śliwki, morele i co tam jeszcze. Dużo bakalii, tak aby prostokątną blachę wysypać na grubość 1-2 cm. ( około 60 dag)
Podpiekamy spód, a w tym czasie miksujemy:
5 żółtek + 3 całe jaja z 20dag cukru pudru, dodajemy i miksujemy rozpuszczone i wystudzone 20 dag masła i łyżeczkę cynamonu.
Na podpieczony spód wysypujemy bakalie i zalewamy ubitą masą jajeczno ? maślaną.
Pieczemy jeszcze około 15-20 minut.
Dla mnie, pyszne. Smacznego :)
aha, raczej nie polecam piec spodu wcześniej - robimy to tak jak napisałam, na gorący, piekący się spód wysypujemy bakalie i wylewamy...
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Ja dziś zrobiłam pyszne i niezawodne - Owocowe ptasie mleczko / Pianka / Ala'sernik na zimno
jak kto woli może to nazywać - przepis zamieściłam u mnie - smak niebiański, aż się rozpływa jest łatwy i tani ;:138

Można go zrobić w kolorach tęczy jak się tylko chce ;:162

Obrazek

:wit ;:137
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Rolada Jabłkowa ( makowa, serowa... )

5-6 dużych jabłek zcieramy na tartce o dużych oczkach .
Dodajemy cukru, cynamonu, bakalie ... kto co lubi .

Wyrabiamy biszkopta :

4 jajka
1/2 szk. cukru
3/4 szk. mąki
1 płaska łyżeczka proszku

Całe jajka ucieram z cukrem na bardzo puszystą masę > dodaję mąkę z proszkiem i mieszam wszystko łyżką .

Na taką metalową półkę jak jest w piekarniku ( taka do pieczenia ciastek) rozkładam papier > wykładam najpierw jabłka > później wylewam ciasto równam i wstawiam do piekarnika na 30 min tem 180*


Po upieczeniu przykrywam ściereczką, deską i przewracam .
Zdejmuję blachę , papier i jabłka mam na wierzchu.
Delikatnie naciągam ściereczką zwijam roladę i tak pozostawiam do ostygnięcia .
Można polać polewą, lub lukrem .

Dziś była wersja z serem.

1/2 kg sera białego
3 jajak
1/2 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
100 g masła
bakalie

Banalnie prosta > niesamowicie pyszna > robi się błyskawicznie i w mgnieniu oka znika :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Smacznego
:P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Ależ smakowicie wygląda! Pewnie upiekę w najbliższym czasie.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3191
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

fakt wygląda na pychotę, aż ma się ochotę liznąć ekran :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”