Palmy - dyskusje ogólne
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super Przemku ta Twoja kolekcja palm. Cieszę się, ze jesteś na forum.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- lila31
- Moderator Forum.
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Przemo nie znam się w ogóle na palmach.
Pamiętam, że kiedyś moja mama miała taką palmę, jak ta Twoja na przedostatniej fotografii.
Chciałabym też sobie taką kupić, ale co szukać? Jeżeli możesz podaj nazwę.
Przemo, przepraszam, że zaczynam od niewłaściwej strony, od wspomnień.
Jesteś jeszcze większy "wariat" roślinny, niż ogródkowicze.
Ustępujesz swoją "przestrzeń życiową" palmom, jesteś świetny, a palmy piękne.
Pozdrawiam Lila.
Pamiętam, że kiedyś moja mama miała taką palmę, jak ta Twoja na przedostatniej fotografii.
Chciałabym też sobie taką kupić, ale co szukać? Jeżeli możesz podaj nazwę.
Przemo, przepraszam, że zaczynam od niewłaściwej strony, od wspomnień.
Jesteś jeszcze większy "wariat" roślinny, niż ogródkowicze.
Ustępujesz swoją "przestrzeń życiową" palmom, jesteś świetny, a palmy piękne.
Pozdrawiam Lila.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Ależ pokazałeś palmiarnię, no, no, no <z podziwem>. A na parapecie to chyba masz kaktusy, czy tak?
Mnie się tez podoba ta duża na trzecim zdjęciu, wygląda jak bukiet Co to jest? Masz z niej sadzonki? Sam wyhodowałeś z nasionka? Ile ma lat? Napisz coś więcej, proszę.
Mnie się tez podoba ta duża na trzecim zdjęciu, wygląda jak bukiet Co to jest? Masz z niej sadzonki? Sam wyhodowałeś z nasionka? Ile ma lat? Napisz coś więcej, proszę.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Ta palma z trzeciego zdjęcia to chamaedora elegans mam ją 10 lat a kupiłem sadzonkę która miała dwa listki i ok 8 cm wysokości w Poznaniu na targach kwitnie i owocuje ale nasion z niej jeszcze nie zbierałem ale teraz wybija kwiatostan więc zbiorę nasiona, jest łatwa w uprawie lubi słoneczne stanowisko i wilgoć(spryskiwanie nawet codzienne) teraz ma 1.5 metra i 1 metr rozpiętości. łatwo dostępne są sadzonki w kwiaciarniach ale przeważnie odmiana bella - miniaturowa rosnąca do ok 90 cm a moja może mieć nawet dwa metry, a na oknie mam faktycznie kaktusy ale to tylko część bo są jeszcze inne w innych pokojach ale do nazw nie przywiązuję uwagi.
Przemo!Przeczytałam wszystkie wątki! Rozochociłam się i żal mojej się zrobiło mojej opuszczonej palmy.Przyrzekam ,że nie skończę na kupnie nowej doniczki.Najpierw zacznę od przeprosin./palmy/.Aż się dziwię,że tak ze mną wytrzymała długo i jeszcze nie padła,choć marna i chorowita.Chyba ma nadzieję na poprawę losu. I tp jestem jej winna.
Basia