Kuchenne improwizacje Moni
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11627
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moniko zrobiłam babeczki prawie bezcukrowe, ale wszystkim smakowały wyjątkowo.
Za chleb nie mogę się zabrać, bo dzieciaki ciągle siedzą u mnie i czekają żeby dostać kawałek chleba do domu. Takiego małego nie ma jak podzielić na 6 dorosłych osób i jeszcze dla Karola kawałek.
Miłego sylwestra, niech kolejny rok przyniesie dużo dobra dla całej rodziny.
Za chleb nie mogę się zabrać, bo dzieciaki ciągle siedzą u mnie i czekają żeby dostać kawałek chleba do domu. Takiego małego nie ma jak podzielić na 6 dorosłych osób i jeszcze dla Karola kawałek.
Miłego sylwestra, niech kolejny rok przyniesie dużo dobra dla całej rodziny.
- stefcia
- 500p
- Posty: 672
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Sudeckie
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Aż założyłam okulary - kochana jest to przepyszny chlebekpelikano11 pisze:tija a co Ty nam tu pokazujesz za popękany placek?
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Sałatka Gyros
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
3 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 900g)
2 duże czerwone cebule (ok. 400g)
6-7 ogórków konserwowych (ok. 300g)
2 duże papryki czerwone
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 opak. przyprawy do Gyrosa
oliwa z oliwek do smażenia
majonez
ketchup pikantny
Wykonanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, na rozgrzaną oliwę lub olej. Smażyć mięso chwilkę, następnie doprawić przyprawą gyros i smażyć dalej, aż mięso będzie dobre.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Poszatkować kapustę pekińską.
Ogórki konserwowe (w sezonie polecam zrobić swoje ogórki wg przepisu: Ogórki konserwowe na zimę). Pokroić w kosteczkę.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać.
Do miski, najlepiej przezroczystej układać warstwami sałatkę w kolejności:
kurczak, ketchup, cebula, kukurydza konserwowa, papryka, majonez, ketchup, ogórki konserwowe, majonez, kapusta pekińska.
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
3 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 900g)
2 duże czerwone cebule (ok. 400g)
6-7 ogórków konserwowych (ok. 300g)
2 duże papryki czerwone
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 opak. przyprawy do Gyrosa
oliwa z oliwek do smażenia
majonez
ketchup pikantny
Wykonanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, na rozgrzaną oliwę lub olej. Smażyć mięso chwilkę, następnie doprawić przyprawą gyros i smażyć dalej, aż mięso będzie dobre.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Poszatkować kapustę pekińską.
Ogórki konserwowe (w sezonie polecam zrobić swoje ogórki wg przepisu: Ogórki konserwowe na zimę). Pokroić w kosteczkę.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać.
Do miski, najlepiej przezroczystej układać warstwami sałatkę w kolejności:
kurczak, ketchup, cebula, kukurydza konserwowa, papryka, majonez, ketchup, ogórki konserwowe, majonez, kapusta pekińska.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Sałatka z pora
Składniki:
2 sztuki pora (tylko białe części ? ich waga to ok. 300g)
4 jajka (klasa M)
1 duże jabłko ? najlepiej słodka odmiana (ok. 280g)
7 średnich ogórków konserwowych (ok. 300g)
1 puszka kukurydzy konserwowej (285g po odsączeniu zalewy)
2 łyżeczki musztardy delikatesowej
4 czubate łyżki majonezu (ok. 210g)
1 płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
Składniki:
2 sztuki pora (tylko białe części ? ich waga to ok. 300g)
4 jajka (klasa M)
1 duże jabłko ? najlepiej słodka odmiana (ok. 280g)
7 średnich ogórków konserwowych (ok. 300g)
1 puszka kukurydzy konserwowej (285g po odsączeniu zalewy)
2 łyżeczki musztardy delikatesowej
4 czubate łyżki majonezu (ok. 210g)
1 płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Kuchenne improwizacje Moni
To ulubiona sałatka mojej rodziny !Alania pisze:Sałatka Gyros
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
3 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 900g)
2 duże czerwone cebule (ok. 400g)
6-7 ogórków konserwowych (ok. 300g)
2 duże papryki czerwone
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 opak. przyprawy do Gyrosa
oliwa z oliwek do smażenia
majonez
ketchup pikantny
Wykonanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, na rozgrzaną oliwę lub olej. Smażyć mięso chwilkę, następnie doprawić przyprawą gyros i smażyć dalej, aż mięso będzie dobre.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Poszatkować kapustę pekińską.
Ogórki konserwowe (w sezonie polecam zrobić swoje ogórki wg przepisu: Ogórki konserwowe na zimę). Pokroić w kosteczkę.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać.
Do miski, najlepiej przezroczystej układać warstwami sałatkę w kolejności:
kurczak, ketchup, cebula, kukurydza konserwowa, papryka, majonez, ketchup, ogórki konserwowe, majonez, kapusta pekińska.
Robię podobnie, jedyna różnica to papryka konserwowa zamiast świeżej.
Pozdrawiam, Marta.
- AGA Z
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3777
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ta sałatka jest pyszna, to jedyne danie, które nie zostaje po imprezie. Miseczka jest prawie wylizana.
W rodzinie krążą 2 wersje. Ta z kapustą pekińską i moja.
Ja nie daję papryki, zamiast ogórka konserwowego daję kiszonego a na wierzch wykładam kapustę czerwoną konserwową.
Smak jest troszkę inny ale nadal pyszny.
W rodzinie krążą 2 wersje. Ta z kapustą pekińską i moja.
Ja nie daję papryki, zamiast ogórka konserwowego daję kiszonego a na wierzch wykładam kapustę czerwoną konserwową.
Smak jest troszkę inny ale nadal pyszny.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- stefcia
- 500p
- Posty: 672
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Sudeckie
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moniczko Twoja "Sałatka Gyros "pyyyyyyyyyycha
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Dzisiaj pokażę Wam mój piękny
sernik OREO
Spód ciasta:
45-50 g masła
1 opakowanie ciastek oreo (ok.175g) - wyrzucić masę, a ciastka zmiksować malakserem do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę (szczelną) o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Boki i dno tortownicy owinąć podwójną warstwą folii aluminiowej (szczególnie ważne owinięcie dna i łączenia dna z bokami).
Składniki na masę serową:
900 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 opakowanie ciastek Oreo ok. 175 g, połamanych na połowę lub na ćwiartki
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz ciasteczek. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie). Sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. W masę powciskać połówki ciasteczek Oreo, zatapiając je w masie (zostawić 4-5 ciasteczek na dekorację zewnętrzną sernika po upieczeniu).
Sernik będzie pieczony w wodnej kąpieli, więc w tym celu należy tortownicę położyć na innej, większej brytfannie i włożyć do ciepłego piekarnika. Wlać wodę do większej brytfanny, na której postawiliśmy sernik - woda ma sięgać max.do 0,5 wysokości tortownicy.
Piec w temperaturze 150?C przez około 50 ? 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Po upieczeniu można jeszcze gorący sernik wyjąć z pieca- nie ma potrzeby studzenia w piekarniku, ponieważ ten sernik nie opada.
Na schłodzony sernik wylałam polewę wykonaną z tabliczki mlecznej czekolady roztopionej z 5-7 łyżkami mleka i 1 łyżeczką żelatyny.
Dekorację wykonałam z masy z mascarpone:
100ml śmietany 36%
2 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Ozdobiłam połówkami oreo.
Zamiast polewy można zrobić więcej masy mascarpone i tym posmarować ciasto z wierzchu i po bokach.
sernik OREO
Spód ciasta:
45-50 g masła
1 opakowanie ciastek oreo (ok.175g) - wyrzucić masę, a ciastka zmiksować malakserem do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę (szczelną) o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Boki i dno tortownicy owinąć podwójną warstwą folii aluminiowej (szczególnie ważne owinięcie dna i łączenia dna z bokami).
Składniki na masę serową:
900 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 opakowanie ciastek Oreo ok. 175 g, połamanych na połowę lub na ćwiartki
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz ciasteczek. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie). Sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. W masę powciskać połówki ciasteczek Oreo, zatapiając je w masie (zostawić 4-5 ciasteczek na dekorację zewnętrzną sernika po upieczeniu).
Sernik będzie pieczony w wodnej kąpieli, więc w tym celu należy tortownicę położyć na innej, większej brytfannie i włożyć do ciepłego piekarnika. Wlać wodę do większej brytfanny, na której postawiliśmy sernik - woda ma sięgać max.do 0,5 wysokości tortownicy.
Piec w temperaturze 150?C przez około 50 ? 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Po upieczeniu można jeszcze gorący sernik wyjąć z pieca- nie ma potrzeby studzenia w piekarniku, ponieważ ten sernik nie opada.
Na schłodzony sernik wylałam polewę wykonaną z tabliczki mlecznej czekolady roztopionej z 5-7 łyżkami mleka i 1 łyżeczką żelatyny.
Dekorację wykonałam z masy z mascarpone:
100ml śmietany 36%
2 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Ozdobiłam połówkami oreo.
Zamiast polewy można zrobić więcej masy mascarpone i tym posmarować ciasto z wierzchu i po bokach.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Gruzińskie Chinkali - sakiewki z mięsem
Chinkali to tradycyjne gruzińskie pierożki z mięsem.
Ciasto na pierożki przygotowujemy dzień wcześniej, gdyż powinno poleżeć przez noc w lodówce.
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
0,5 szklanki mleka
2 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
300g mięsa mielonego wieprzowego
300 mięsa mielonego wołowego
3 cebule
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki bulionu
1 pęczek kolendry świeżej lub 1 łyżka kolendry mielonej
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz i ostra papryka do smaku
Przesiać mąkę, dodać jajko, mleko, olej i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie owinąć w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie znów wyrabiamy i ponownie schładzamy w lodówce. Proces wyrabiania i schładzania powtarzamy trzy razy, po czym pozostawiamy ciasto w lodówce na noc.
Następnego dnia przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce. Oba rodzaje mięsa mieszamy razem, dodajemy cebulę z czosnkiem, posiekane zioła i bulion. Doprawiamy do smaku.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy krążki o średnicy około 15 cm (jako szablon może posłużyć talerzyk deserowy). Trzymając krążek ciasta na dłoni, nakładamy na niego około 1 łyżkę farszu. Brzegi fałdujemy w zakładki i zlepiamy na czubku, tworząc sakiewkę. Pierożki wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze kilka minut i wyławiamy.
Chinkali spożywa się na ciepło, chwytając palcami za koniuszek sakiewki i lekko nadgryzając podstaw. Wypija się znajdujący się wewnątrz bulion i dopiero wtedy zjada się resztę.
Chinkali to tradycyjne gruzińskie pierożki z mięsem.
Ciasto na pierożki przygotowujemy dzień wcześniej, gdyż powinno poleżeć przez noc w lodówce.
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
0,5 szklanki mleka
2 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
300g mięsa mielonego wieprzowego
300 mięsa mielonego wołowego
3 cebule
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki bulionu
1 pęczek kolendry świeżej lub 1 łyżka kolendry mielonej
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz i ostra papryka do smaku
Przesiać mąkę, dodać jajko, mleko, olej i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie owinąć w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie znów wyrabiamy i ponownie schładzamy w lodówce. Proces wyrabiania i schładzania powtarzamy trzy razy, po czym pozostawiamy ciasto w lodówce na noc.
Następnego dnia przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce. Oba rodzaje mięsa mieszamy razem, dodajemy cebulę z czosnkiem, posiekane zioła i bulion. Doprawiamy do smaku.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy krążki o średnicy około 15 cm (jako szablon może posłużyć talerzyk deserowy). Trzymając krążek ciasta na dłoni, nakładamy na niego około 1 łyżkę farszu. Brzegi fałdujemy w zakładki i zlepiamy na czubku, tworząc sakiewkę. Pierożki wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze kilka minut i wyławiamy.
Chinkali spożywa się na ciepło, chwytając palcami za koniuszek sakiewki i lekko nadgryzając podstaw. Wypija się znajdujący się wewnątrz bulion i dopiero wtedy zjada się resztę.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3670
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Sernik piękny,a chinkali chodzą za mną od dawna,tylko dla mnie samej nie warto robić,ale może kiedyś trafi się okazja.
- stefcia
- 500p
- Posty: 672
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Sudeckie
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Sernik - pyyyyycha
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Trafiłam tutaj przypadkiem. I co widzę- ciekawe przepisy Na pewno będę zaglądać.
- stefcia
- 500p
- Posty: 672
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Sudeckie
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Zaglądaj , bo wszystko smakowite