W Bretonskiej kuchni u Gosi
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Witam ,
bardzo lubię "fasolkę po bretońsku ", prosiłbym o przepis .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Stachu 1956 pisze:Witam ,
-
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
Gosia, jakie pyszności a ja dopiero tutaj trafiłam. Miałabym ochotę wielką zjeść " Kurczak z cytryna kondensowana i zielonymi oliwkami" z Twojego przepisu - ale skąd mam wziąc takie cytryny? Czy znalazłabyś przepis jak je zamarynować? widziałam że Marokańczycy mają pełne słoje takich cytryn, u nas nie do kupienia
- gosia22
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam gorąco
strasznie długo mnie nie było w wirtualnej kuchni
U mnie pełno czereśni zrobiłam Clafoutis łatwe ciasto z czereśniami, ugotowałam zupę z natki pietruszki, a mój M doskonałego królika cydrze;
Ulko -lawendo , milo mi ze znalazłaś mój watek. W FO jest tyle ciekawych tematów, a wszystkiego przeczytać nie można.
U nas kupi się cytryny kondensowane w większym supermarkecie, faktycznie nie wszędzie się je znajdzie. Myślisz ze w większym jak Carrefour , nie będzie ?
Poszukam w necie przepis , jak tylko przetłumaczę to napisze ok ?
Stachu przepis na fasolkę po bretońsku mam , ale wyciętą z polskiej gazety. Mama mi przesłała.
Ale tak poważniej , przepis nie istnieje. Wyczytałam kiedyś ze Polacy którzy mieszkali kolo miasta Paimpol (tam uprawia się fasolkę podobna do naszej polskiej), po powrocie do kraju moze z nostalgii ? hihi , ochrzcili polska fasole - po bretońsku.
We Francji istnieje przepyszny Cassoulet na bazie fasoli, golonki, i chyba kaczki. Jak dla mnie skomplikowane i pracochłonne , kupuje gotowe w sklepie.
Tak sobie pomyślałam ze nie podałam przepisu na mój "ratatouille" . Potrawa na bazie warzyw która często robię w sezonie.
Dobrej nocy Gosia
strasznie długo mnie nie było w wirtualnej kuchni
U mnie pełno czereśni zrobiłam Clafoutis łatwe ciasto z czereśniami, ugotowałam zupę z natki pietruszki, a mój M doskonałego królika cydrze;
Ulko -lawendo , milo mi ze znalazłaś mój watek. W FO jest tyle ciekawych tematów, a wszystkiego przeczytać nie można.
U nas kupi się cytryny kondensowane w większym supermarkecie, faktycznie nie wszędzie się je znajdzie. Myślisz ze w większym jak Carrefour , nie będzie ?
Poszukam w necie przepis , jak tylko przetłumaczę to napisze ok ?
Stachu przepis na fasolkę po bretońsku mam , ale wyciętą z polskiej gazety. Mama mi przesłała.
Ale tak poważniej , przepis nie istnieje. Wyczytałam kiedyś ze Polacy którzy mieszkali kolo miasta Paimpol (tam uprawia się fasolkę podobna do naszej polskiej), po powrocie do kraju moze z nostalgii ? hihi , ochrzcili polska fasole - po bretońsku.
We Francji istnieje przepyszny Cassoulet na bazie fasoli, golonki, i chyba kaczki. Jak dla mnie skomplikowane i pracochłonne , kupuje gotowe w sklepie.
Tak sobie pomyślałam ze nie podałam przepisu na mój "ratatouille" . Potrawa na bazie warzyw która często robię w sezonie.
Dobrej nocy Gosia
Gosiu zajrzałam do twojej kuchni i aż mi ślinka popłynęła, dobrze że jestem po obiedzie bo musiałabym coś wypróbować, ale już wiem gdzie szukać dobrego przepisu gdy będzie ku temu okazja.
Zaznaczam watek z pysznościami (jak sądzę tyle pozytywnych opinii ) na pewno skorzystam
- gosia22
Jejku, ostatni post napisałam w czerwcu ??? Jak ten czas mija !
Kamma bardzo dziękuję za odwiedziny, mam nadzieje ze znajdziesz coś dla siebie !
Do zobaczenia już niebawem
Ale wstyd ! Ulce - Lawendzie obiecałam przetłumaczyć przepis, i nie zrobiłam Ale wstyd, sorki !!!
Kamma bardzo dziękuję za odwiedziny, mam nadzieje ze znajdziesz coś dla siebie !
Do zobaczenia już niebawem
Ale wstyd ! Ulce - Lawendzie obiecałam przetłumaczyć przepis, i nie zrobiłam Ale wstyd, sorki !!!
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Zaciekawiły mnie przepisy,a że uwielbiam nowości i eksperymenty kulinarne więc niebawem wrócę.Lecę do Lidla ,m.in.po ciasto francuskie-szpinak mam łosia czyt.łososia mam...będzie tarta zwana u Ciebie jakoś tak śmieszniekisz
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Z pustymi rękami nie lubię przychodzić więc proponuję królika wg mojego przepisu w wątku "mniam ..."cz.1,mam nadzieję ,że posmakuje Zabieram przepis na królika w sosie musztardowym
- acia1065
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Kontakt:
Świetne przepisy, zrobiłam właśnie na wczorajszy obiad królika w musztardzie. Dzisiaj przymierzam się do zapiekanki z ziemniaków, bo na zewnątrz wreszcie chłodno i pada. Super się czyta zapiski sprzed 7 lat - teraz te wszystkie rzeczy można bez problemu kupić w Polsce, nawet na wsi. Pozdrawiam i może jeszcze coś napiszecie z francuskich przepisów.
Beata
- gosia22
Beatko , bardzo sie ciesze ze przepis ci przypadl do gustu Piszesz ze to jest przepis z przed 7 lat, powaznie ? Sprobuje sie zmobilizowac i zaproponowac jekies lekkie latwie i przyjemne przepisy. Ja takze czekam na wasze propozycje . Pozdrawiam wszystkich Gosia
- acia1065
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Kontakt:
- gosia22
Hej Acia- Beata . Brzuszkiem do gory to chyba wszedzie tak sie kladzie ! Ja nie pamietam czy dodalam ze sliwki dodaje sie suszone a nie swieze... Mam nadzieje Beacie smakowal, chociaz nie wiem czy po tylu latach to ona pamieta o tym przepisie