Grzybek tybetański
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Grzybek tybetański
Z mleka 2% z Lidla butelka-kicha,3,2% OK.
- Iochroma
- 500p
- Posty: 575
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kurpie Zielone C9
Re: Grzybek tybetański
Kefir pije trzy tygodnie. Oczyszcza organizm, wspomaga trawienie.. co do odpornosci zwiekszonej bylam sceptyczna( ale ostatnio u mnie w domu wszystkich rozlozyla grypa a mnie nie. Musze sprobowac z twarogiem jeszcze. Dodam tylko ze na naszym mleku (prosto od krowy) dosc opornie idzie mu fermentacja, trzeba rozcienczac.
kalo jaki jest najkrotszy czas od wstawienia kefiru wg Twojego przepisu do jego wypicia?
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Grzybek tybetański
Zależy od stopnia sfermentowania przed nalaniem do butelki ,ale można pić po 1 dniu ,to wyłącznie kwestia smaku.Należy pamiętać że co dzień staje się on coraz bardziej wytrawny.Po prostu dobierz smak (długość fermentacji) do swojego gustu.Nie zapominaj o wstrząsaniu butelką bo nie będzie kremowy.Smacznego.
Re: Grzybek tybetański
Narobiliście mi apetytu na grzybek tybetański, musze go kupić.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
- Iochroma
- 500p
- Posty: 575
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kurpie Zielone C9
Re: Grzybek tybetański
Zrobilam kefir wg przepisu kalo.. smak nieporownanie lepszy! O wiele bardziej kremowy, pyszny.. Polecam.
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Grzybek tybetański
Zauważyłem że jest taki moment kiedy grzybek wypływa na powierzchnię ,wtedy przecedzam i wlewam do butelki.
Wczoraj nie dopilnowałem mleka i się zagotowało,dosypałem proszek ,wymieszałem , wystudziłem i "zagrzybiłem".Ciekawe jak to wpłynie na smak.
Wczoraj nie dopilnowałem mleka i się zagotowało,dosypałem proszek ,wymieszałem , wystudziłem i "zagrzybiłem".Ciekawe jak to wpłynie na smak.
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Grzybek tybetański
and777 nie trzeba kupować gdzieś ... z niewiadomego pochodzenia grzybka.
Od ponad 2 lat bezpłatnie rozsyłam ziarna grzybka i znaczna liczba osób na forum ma go ode mnie - proszę tylko o pokrycie kosztów przesyłki i to wszystko.
Cieszy mnie każda prośba o nie bo to znaczy, że coraz więcej osób korzysta z jego właściwości.
Masz rację Janusz - warto zwracać uwagę na moment wypływania ziaren grzybka pod wierzch.
Dlatego zaczęłam nastawiać wszystko w przezroczystych pojemnikach.
Ciekawe jakim efektem Twoje "gapiostwo" skończy się - daj znać.
Pozdrawiam
Od ponad 2 lat bezpłatnie rozsyłam ziarna grzybka i znaczna liczba osób na forum ma go ode mnie - proszę tylko o pokrycie kosztów przesyłki i to wszystko.
Cieszy mnie każda prośba o nie bo to znaczy, że coraz więcej osób korzysta z jego właściwości.
Masz rację Janusz - warto zwracać uwagę na moment wypływania ziaren grzybka pod wierzch.
Dlatego zaczęłam nastawiać wszystko w przezroczystych pojemnikach.
Ciekawe jakim efektem Twoje "gapiostwo" skończy się - daj znać.
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Grzybek tybetański
Zmiany smaku nie zauważyłem bo robiłem z pasteryzowanego.Ponieważ fermentacja mleka w temp. pokojowej zachodzi zbyt szybko i ilości kefiru jak na jedną osobę są zbyt duże ,robię próby z fermentacją w lodówce.Zachodzi o wiele wolniej.Wydaje się że kefir jest bardziej gazowany.
Re: Grzybek tybetański
Ja robię w temp. pokojowej, ale pilnuję by we właściwym momencie wlać do zakręcanej butelki i wstawić do lodówki. Po 2 dniach jest doskonale nagazowany.kaLo pisze:Ponieważ fermentacja mleka w temp. pokojowej zachodzi zbyt szybko i ilości kefiru jak na jedną osobę są zbyt duże ,robię próby z fermentacją w lodówce.Zachodzi o wiele wolniej.Wydaje się że kefir jest bardziej gazowany.
- Mirabela
- 1000p
- Posty: 1899
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Grzybek tybetański
I ja wtrącę swoje trzy grosze na temat grzybka. Otrzymałam go od Krysi - christinkrysia. Mnie i mężowi bardzo smakuje. Moje kłopoty związane z trawieniem , wydalaniem poprawiły się o 200%. Nie mam żadnych kłopotów, a wręcz przeciwnie zazdroszczą mi tak częstego ( normalnego ) wypróżniania. I z tą odpornością coś jest na rzeczy. Już zaprzestaliśmy szczepień. Nie jesteśmy już tak skłonni do przeziębień. W chwili przerw 10 dniowych widzę zmiany na czole ( jakieś plamki zaczerwienione), nic groźnego . Sądzę , że to "odtruwanie organizmu" i tak się to objawia. W okresie letnim zaprzestajemy pić kefirek, zamrażam go z odrobina mleka( mleko zakrywa grzybek). Bez problemu go rozmrażam ( stoi na blacie tak długo , aż się samodzielnie odmrozi). Wylewam na sito plastikowe , przemywam i dopiero zalewam właściwą porcją mleka. Używamy mleko 3,2 z " Mlekowity" w butelce. Po dobie wypijamy kefirek leciutko zakwaszony. Dodaję go do ciasta naleśnikowego, na racuchy. Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Grzybek tybetański
Jako uzupełnienie diety kefirowej:
http://hipokrates2012.wordpress.com/201 ... ca-grande/ mniej więcej to samo było w książce o.Grande ,była tak fajna że już nie wróciła jak ją komuś pożyczyłem.
http://hipokrates2012.wordpress.com/201 ... ca-grande/ mniej więcej to samo było w książce o.Grande ,była tak fajna że już nie wróciła jak ją komuś pożyczyłem.
- Dagmara
- 200p
- Posty: 222
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Grzybek tybetański
Jestem w posiadaniu tego grzybka i szukając wiadomości na jego temat znalazłam fajną stronę . Opisane jest tam dokładnie jak go chodować i jego właściwości . Są tam nawet ciekawe przepisy z zastosowaniem tego grzybka , super strona . Polecam.
http://grzybektybetanski.pl/
http://grzybektybetanski.pl/
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Grzybek tybetański
Strona może i fajna ale na stonach nie fajnych radzą żeby grzybka nie płukać wodą bo mu to szkodzi,no ale tam go nie sprzedają.