CEBULOWE ( tulipany, krokusy, hiacynty,narcyzy i inne ) na balkonie,w doniczkach
- niesobia 1
- 500p
- Od: 21 kwie 2016, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: CEBULOWE ( tulipany, krokusy, hiacynty i narcyzy) na balkonie,w doniczkach
Jak zakwitnie to będzie możliwe ?
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
-
- 500p
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje tulipany jeszcze przechodzą chłodzenie, ale na okazję dużych mrozów wniosłam je na trochę do domu:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
-
- 500p
Dzisiejsze zdjęcia, jeszcze parę dni i pierwszy tulipanek będę mogła już podziwiać.
-- 15 lut 2018, o 11:19 --
Aguss85, a jakie tulipanki w tej doniczce posadziłaś?
-- 15 lut 2018, o 11:19 --
Aguss85, a jakie tulipanki w tej doniczce posadziłaś?
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anastazjo, to jakaś drobnica, która nie zmieściła się na rabatach, ale jednak wyrzucić było mi żal ;) Kolorowe Triumphy, cebulki o połowę mniejsze, niż handlowe, ale niektóre wygląda, że będą kwitły. Stoją sobie na schodkach tarasu ale na te nadchodzące zimne noce chyba je będę wnosić do domu, mimo że z tej misy wyłażą ziemiórki i mnie potem denerwują w domu, ale jednak mi każdej roślinki szkoda . Zostało mi jeszcze wiaderko takich małych cebul, na które już całkiem nie miałam pomysłu, w zimnej komórce wypuściły kły i nie wyschły, nie zgniły, chyba dam im wiosną szansę i gdzie wsypię w przekopaną ziemię.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
-
- 500p
Aguss85, ja część drobnych cebulek dałam do jednej dużej donicy zadołowanej w ogródku, te które się już tam nie zmieściły wysadziłam pod młodą śliwką bo faktycznie dużo tego a szkoda wyrzucać. Z przyniesionych do domu tulipanków zakwitły już dwa i jak się okazało nie jest to odmiana jaką zakupiłam. Miały być Flaming Parrot a zakwitły jakieś czerwono-różowe. Oszustwo ale i tak cieszą mnie te pierwsze w tym roku własne kwiaty.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 paź 2017, o 13:44
Mam pytanie odnośnie właśnie tulipanów i hiacyntów. Mówi się, że te, które zakwitną zbyt wcześnie w domu (czyli będą przyspieszane na różne sposoby - poprzez wnoszenie do domu lub były np. 3 miesiące w lodówce i w lutym wyciągnięte do wzrostu na parapet) nie nadają się do ponownego kwitnienia w przyszłym roku.
Pytanie - dlaczego? Rozumiem, że tzw. pędzenie cebulek w ten sposób powoduje zbyt szybki wzrost i osłabia cebulę. Ale co jeśli np. będziemy je nawozić, po przekwitnięciu pozwolimy liściom dalej rosnąć aż same zaschną? Czy cebule nie mają szansy regeneracji? Ponoć najciężej z tulipanami ale nie czytałem nigdzie jak to jest z botanicznymi... Przyspieszyłem w lodówce botaniczne (3 miesiące w lodówce w ziemi i potem na parapet - zakwitły po 2 tygodniach i kwitły przez tydzień). Teraz zostały liście i nie wiem czy mam to wyrzucić czy pozwolić cebulkom dalej rosnąć i próbować w przyszłym roku?
To samo tyczy się ponoć hiacyntów z wody. Ale co jeśli do wody daję nawóz cały czas? I pozostawię po przekwitnieniu do dalszego wzrostu żeby cebula się zregenerowała? Próbował ktokolwiek? Bo nigdzie nie znalazłem potwierdzenia w faktach - wszędzie "domysły", że nie zakwitną - chciałbym mieć pewność, że to nie jest chwyt marketingowy ogrodników. Cebule hiacyntów sam "pędziłem" były 2 miesiące w lodówce potem kolejny miesiąc w lodówce w wazonikach z wodą. Teraz przepięknie kwitną mają ogromne liście.
Pytanie - dlaczego? Rozumiem, że tzw. pędzenie cebulek w ten sposób powoduje zbyt szybki wzrost i osłabia cebulę. Ale co jeśli np. będziemy je nawozić, po przekwitnięciu pozwolimy liściom dalej rosnąć aż same zaschną? Czy cebule nie mają szansy regeneracji? Ponoć najciężej z tulipanami ale nie czytałem nigdzie jak to jest z botanicznymi... Przyspieszyłem w lodówce botaniczne (3 miesiące w lodówce w ziemi i potem na parapet - zakwitły po 2 tygodniach i kwitły przez tydzień). Teraz zostały liście i nie wiem czy mam to wyrzucić czy pozwolić cebulkom dalej rosnąć i próbować w przyszłym roku?
To samo tyczy się ponoć hiacyntów z wody. Ale co jeśli do wody daję nawóz cały czas? I pozostawię po przekwitnieniu do dalszego wzrostu żeby cebula się zregenerowała? Próbował ktokolwiek? Bo nigdzie nie znalazłem potwierdzenia w faktach - wszędzie "domysły", że nie zakwitną - chciałbym mieć pewność, że to nie jest chwyt marketingowy ogrodników. Cebule hiacyntów sam "pędziłem" były 2 miesiące w lodówce potem kolejny miesiąc w lodówce w wazonikach z wodą. Teraz przepięknie kwitną mają ogromne liście.
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety pomimo dodawania nawozów itp cebule nie będą miały tak dogodnych warunków jak by rosły w gruncie, ale jeśli pozwolisz im żeby naturalnie zasuszyły liście możesz wsadzić ich cebule na jesienni. Oczywiście na wiosnę nie będą tak dobrze kwitły ponieważ muszą nabrać sił na następny rok.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 500p
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
A ja mam takie pytanie co robić z cebulami tulipana po pędzeniu?. Przechowywać do jesieni i wysadzać.