Cebulowe - czy wykopywać?Kiedy?
- adrian_lasek
- 50p
- Od: 10 wrz 2009, o 21:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Nie sądzę,żeby na balkonie miały za ciepło. Raczej trzeba pomyśleć o osłanianiu donic czy skrzynek przed mrozem. Sadź jak najszybciej, muszą dobrze ukorzenić się przed zimą, nie zapomnij też je podlać,żeby mogły wypuścić korzonki przed zimą, a szafirki też i liście.kffiatek pisze:A kiedy dokładnie sadzicie cebulowe? Nakupowałam szafirków, tulipanów i krokusów do donic na balkon i nie wiem kiedy je sadzić. Mam wrażenie że jak posadzę je teraz to mi kurczę zakwitną w listopadzie bo za ciepło im będzie...
Waleria
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 kwie 2009, o 11:20
Witam serdecznie,
Mam takie pytanie, czy jeśli teraz posadzę rośliny cebulowe w donicach i chciałabym żeby zakwitły mi jak najprędzej w domu to można tak zrobić. To znaczy gdzie powinnam je trzymać w piwnicy czy od razu w domu i czy wsadzając je teraz do ziemi do donicy mam je od razu podlewać czy zostawić. Proszę o rady gdyż nie zależy mi na kwitnieniu wiosną tylko zimą
Mam takie pytanie, czy jeśli teraz posadzę rośliny cebulowe w donicach i chciałabym żeby zakwitły mi jak najprędzej w domu to można tak zrobić. To znaczy gdzie powinnam je trzymać w piwnicy czy od razu w domu i czy wsadzając je teraz do ziemi do donicy mam je od razu podlewać czy zostawić. Proszę o rady gdyż nie zależy mi na kwitnieniu wiosną tylko zimą
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Jeśli można to odpisze Ci na przykładzie tulipanów ;)
- jeżeli chcesz wsadzić cebulki już teraz to zrób to tak aby nie dotykały one zarówno ścianek jak i siebie nawzajem (powinno się zmieścić ok 5 cebulek);
- przysyp cebulki lekką warstwą ziemi i umieść w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu o temp. około 4-5 st C
- po około 6 tygodniach (pojawią się liście) przenieś rośliny do pomieszczenia o temperaturze nieco wyższej 10-12 st C
- po pojawieniu się paków przenieś tulipany (lub inne) na miejsce docelowe
- po przekwitnięciu odetnij łodygi pozostawiając liście
- gdy liście zaschną wykop cebulki i osusz
- jeżeli chcesz wsadzić cebulki już teraz to zrób to tak aby nie dotykały one zarówno ścianek jak i siebie nawzajem (powinno się zmieścić ok 5 cebulek);
- przysyp cebulki lekką warstwą ziemi i umieść w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu o temp. około 4-5 st C
- po około 6 tygodniach (pojawią się liście) przenieś rośliny do pomieszczenia o temperaturze nieco wyższej 10-12 st C
- po pojawieniu się paków przenieś tulipany (lub inne) na miejsce docelowe
- po przekwitnięciu odetnij łodygi pozostawiając liście
- gdy liście zaschną wykop cebulki i osusz
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 kwie 2009, o 11:20
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Andziu - cieszę się, że na coś się przydaję. A z lodówka nie miałem do czynienia, ale wiem, że inne Forumki tak robiły i wszystko być ok! W końcu zimą tez temperatura tak nisko spada.
Smoczyco - proszę bardzo i polecam się na przyszłość.
Ważne!
Zanim włożycie cebulki z pojemnikiem do lodówki, najpierw dajcie im czas na ukorzenienie się! W przeciwnym wypadku możecie osłabić roślinę.
Smoczyco - proszę bardzo i polecam się na przyszłość.
Ważne!
Zanim włożycie cebulki z pojemnikiem do lodówki, najpierw dajcie im czas na ukorzenienie się! W przeciwnym wypadku możecie osłabić roślinę.
Mozna dziury robić podgrzanym nożem lub grubym prętem.behemot666 pisze:Co prawda nie robiłam jeszcze koszyczka na cebule, ale dziury odpływowe w doniczkach plastikowych robię wiertarką z duuuużym wiertłem. Nie jest to mordercza robota, a i nie śmierdzi tak jak przy wypalaniu dziur. Może to by się sprawdziło, jako metoda produkcji koszyczków?