Mój ogródek - cilla77

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Kasiu, widzialem ze Bogusia2 ma taka sama roze w swoim ogrodzie i nazywa ja Olimpic z kolekcji Palace wychodowana przez Poulsena. Bardzo lubie ten kolor, ale tej rozy nie widzialem na rynku Amerykanskim. Kwiaty bardzo podobne do rozy Top-Notch ktora mam w ogrodzie, ale Top-Notch jest duzo wyzsza roza wielkokwiatowa.

Mam pytanie. Zauwazylem ze zdjecia na twojej stronie sa wieksze niz na mojej stronie i wiekszosci ogrodnikow. Czy zamieszczasz Twoje zdjecia w specialnym formacie?

Pozdrawiam cieplo,
Marek
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto, Isiu, Karo, Lisko serdecznie dziękuje za odwiedzinki i miłe słowa.
Kocinko, bardzo dziękuje za pomoc w rozwiązaniu zagadki tego niezwykłego owada!
No to mamy jesień na całego! Ja zabrałam się za ostre porządki jesienne. Zdecydowanie ale z żalem usunęłam jednoroczne kwiaty, wszystkie powiędłe hosty, zrobiłam strzyżenie Anabelle, róże i hortensje ogrodowe dostały nazwozu jesiennego a wczoraj wsadziłam w ziemię całe wiadro cebul tulipanów, hiacyntów i żonkili. Posadziłam również moje nowe zdobycze - towarzystwo dla New Dawn - powojnik Vino, 2 róże Nina Weibull i Eden Rose!
Chciałabym jeszcze popracować nad moim mini Rosarium i przydałoby się jeszcze kilka różyczek :wink:

A oto jak powstaje moje Rosarium. Tak naprawdę efekt zamierzony przewiduje za 2 lata :D

1.
Zupełnie nie miałam pomysłu na ten fragment ogrodu!
Jeszcze w marcu/kwietniu wyglądało tak:
Obrazek

2.
Miesiąc, półtora później - pierwsze róże marketowe
Obrazek

3.
Nowe dosadzenia
Obrazek

4.I tak to się powiększa :D I nie wiem kiedy się skończy! :wink:
Obrazek

5. Rosną jak szalone!
Obrazek

I parę jesiennych akcentów

Hortensja Dębolistna
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mimo chłodów Fredensborg zdrowa, kwitnie obficie poraz trzeci
Obrazek

O jak tu teraz łyso nad oczkiem :cry:
Obrazek

Obrazek

Róża NN
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róża Monika
Obrazek

Hortensja bukietowa Limelight
Obrazek

Obrazek

Nowy sąsiad dla New Dawn - powojnik VINO
Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Obrazek

Kasiu, Poulsenową Torikę bym zaryzykowała :-)

http://www.helpmefind.com/plant/pl.php?n=6340&tab=10
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Piękna hortensja! :shock:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Nie wiem dlaczego dopiero teraz trafiłam do Ciebie. Masz cudownym ogród - jestem zachwycona. Im więcej ogrodów odwiedzam tym bardziej uświadamiam sobie jaki ogrom pracy przede mną.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Kasiu, jak zawsze pięknie :D . Nowe rosarium będzie rozległe i bedzie miało zielone tło. Z przyjemnością patrzę jak dorasta Twoja hortensja dębolistna. Ona i ta roża drobnolistna cudnie się przebarwiły, przy czym kolor róży jest porażający. :shock: Jak Ci zazdroszczę Limelight. :oops: Są akuratnie wysokie i tak bogato kwitną. Boje się o moje Grandiflory, bo kupiłam je w pełnym rozkwicie, połamały się im kwiatostany, bo gałązki były zbyt cienkie, żeby utrzymać taki ciężar, a one nic a nic się nie wzmocniły przez lato. Dalej wyglądają jak cienkie patyczki. Czy to, że obcięłaś Anabelle oznacza, że już powinnam przyciąć moją? A co z innymi hortensjami bukietowymi i ogrodowymi? Może zrobię zdjęcia moich hortensji i mi poradzisz co z nimi zrobić?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, posiedziałam w Twoim ogrodzie cały wieczór :D Podziwiam Twoje niesamowite hortensje :shock: Piękne :roll: :D Spodobał mi się pomysł z nasadzeniami pod drzewem - nie ma problemu, że drzewo wypija hortensjom wodę?? No i ta Anabelle :roll: - cudo :D
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu, Izo, Piterku, Moniko dziękuje za odwiedzinki! :D

Moniś nie ma problemu z hortensjami posadzonymi pod drzewami. Hortensje ogrodowe mają płytką bryłe korzeniową a drzewo ma potężne korzenie głęboko. Tak więc nie wchodzą sobie w paradę. To zwyczajna węgierka a wkrótce to samo zrobię pod jabłonią, jeśli nie będzie zbyt dużo korzeni.

To chyba będą ostatnie kwitnące kwiaty w moim ogrodzie

Kronenbourg
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rosa de Rehst
Obrazek

Fredensborg - zimno jej nie przeszkadza :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Graham Thomas
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skimia
Obrazek

I takie tam smutki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Kasiu

ładne te takie tam smutki :lol:
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

śliczne roślinki ale ostatnie zdjecie jest super wyglada jakby ogród zasypiał na zimę :D
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadzam się z Isią. Wszystkie są cudne, ale te jesienne smutki są magiczne, są pięknym odzwierciedleniem jesieni.
Bogusia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Kasiu! Pospacerowałem po Twoim ogródku - i tym sprzed dwóch lat i tym teraz. Bardzo się cieszę, że do Ciebie trafiłem (z rewizytą). Masz wiele pięknych kwiatów i ciekawe rozplanowanie. Nie widać stłoczenia. I ten piekny trawnik na środku :!: Dokładnie taki sam mam pomysł - trawnik na środku.
Bardzo podoba mi się hortensja dębolistna. Nie wiedziałem, że tak ładnie się przebarwia na bordowo. Inne hortensje też robią wrażenie. Pozdrawiam Cię serdecznie!
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Isiu, Tess, Bogusiu miło mi że zajrzałyście do mnie.
Ogródek, faktycznie taki smutny jakby zapadał w sen. Nawet nie chciałam przez moment pokazywać żadnych z tych zdjęć ale dobrze zrobiłam :) Bo takie wrażliwe osóbki jak Wy, we wszystkim dojzycie piękno.

Jacku, Ciebie szczególnie witam. Jesteś moim nowym gosciem w ogródku. Miło że dopatrzyłeś się tego"starego" i nowego ogrodu. Kwiaty kocham i zawsze czuję ich niedosyt w ogorodzie :wink: Bardzo lubię boczne obsadzenia w ogrodzie, trawnik po środku, ale tak szczerze to tego trawnika jeszcze bym umniejszyła na rzecz nowych rabat. :wink: Coś jednak trzeba "tatkowi" zostawić :wink: Jacku, a hortensje polecam - to wspaniałe krzewy! Dębolistna jeszcze pełnią u mnie nie kwitła bo drugi roczek ma dopiero, ale trzyma się świetnie. Serdecznie Cię pozdrawiam i zapraszam ponownie.

A co u mnie w ogrodzie? Nie wiem :( :cry: Nie byłam juz 2 tygodznie i tęskno mi strasznie. Pewnie liście, liście, liście. Bacznie obserwuje pogodę i chyba niedługo zacznę kopczykować hortensje, róże, klonika i inne.
Rozglądam się jeszcze po marketach co by można jeszcze uratować za grosze, ale jakoś narazieżadnej "biduli" nie przygarnęłam.

A to prezenty od siostry.

Obrazek

Warwick Castle
Beaute
Eiffel Tower
Kings Ransom

I prezent od Karo! Wielki, kolczasty różany krzaczor - Warwick Castle! :D
Obrazek

A to ostatnia róża z mojego ogrodu Chopin

Obrazek
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kasiu. Widziałam w OBI, taką skimmię jak Ty pokazałaś na zdjęciu, ale była obrzydliwie droga 40 zł i pożałowałam sobie. Nie kupiłam :cry: . Kasiu oglądam te Twoje zdjęcia ciągle od nowa i nieodmiennie mnie zachwycają. Cieszę się, że "moja" Anabelle już zadołowana. Ja swoją przycięłam o połowę. Czy juz zrobiłaś kopczyki różom? Ja jak sadziłam teraz, to części zrobiłam, ale zabrakło mi ziemi i muszę dokupić. Hortensjom nie robiłam jeszcze kopczyków. W Warszawie był dziś upał jak na tę pore roku +20 stopni, więc o okrywaniu czegokolwiek nie ma mowy. Boję się oczywiście nagłego przymrozku, zeby nie zniszczył hortensji ogrodowych. Jak na razie trzymają się dobrze. Nie matrw się swoją Warwick Castle. Pisałam dziś u Karo,że moje mają mało kolców ale te które mają, są podobne do tych, które pokazywała Karo na zdjęciu. Kolce prawdopodobnie straciły w transporcie. Serdecznie Cię pozdrawiam
Bogusia
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spójrz Kasiu, pisałyśmy wczoraj wieczorem nasze posty jednocześnie. Twoje najnowsze sadzonki zobaczyłam dopiero dzisiaj. No faktycznie Warwick Castle od Karo wyglada groźnie. Widze, że siostra kupiła Ci takie same Warwicki jak moje, czyli sama możesz porównać kolce. Piszesz w wątku ROŻE, że Twój Graham tak wspaniale rośnie. Wyobraż sobie, że mój przybrał pokrój płożący. :shock: Wypuścił ze trzy sporawe pędy, które płożą się na wszystkie strony po ziemi. :shock: Gdyby nie kwiaty, bardzo regularne Grahamy, zwątpiłabym w jego pochodzenie. Muszę podpierać każdy z pędów, a przecież nie sa obwieszone kwiatami o tej porze roku! Mam nadzieję, ze jak go podetne na wiosne, to zmieni swoje obyczaje i przypomni sobie, że jest różą parkową a nie płożąco-leżącą :wink: . Kasiu napisz jak będziesz okrywac hortensje i które. Czy będziesz je obsypywac ziemia? Serdeczności.
Bogusia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”