Zgorzel kory - szczepienie mostowe

Drzewa owocowe
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szczepienia jednak nie robiłem. Jabłonka jak na razie żyje. Dobrze rośnie i owocuje. Zastanawiam się czy nie wykorzystać pędu bocznego (pierwsze zdjęcie) i nie uformiować jej od początku. Myślę jednak, że z czasem zaleje "ranę".
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pogotowie ogrodnicze pisze:...W połowie maja wszczepisz "za kore" te pędy poniżej i powyżej rany i powstanie tzw szczepienie mostowe Dzięki ktoremu twoje drzewo na nowo odzyska pełną równowage

Janusz
Czy będzie to miało jakiś sens jeżeli do szczepienia mostowego tego drzewka użyję pęd ścięty z drzewa w tej chwili? Z pędu bym zerwał wszystkie liście. Czy są szanse na przyjęcie się tego pędu?
Pozdrawiam Andrzej.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,
przeczytałem wszystkie odpowiedzi w tym temacie (choć to właściwie dialog pomiędzy Erazmem a pogotowiem ogrodniczym :) ) i tak jak prosiłeś napiszę parę zdań od siebie... Ten pęd aż "się prosi" o szczepienie mostowe... Widzę jednak, że masz przed tym obawy - tak naprawdę to zabieg, który w rzeczywistości zdeydowanie bardziej wygląda na skomplikowany, niż jest w rzeczywistości. Maj jest bardzo dobrym terminem do przeprowadzenia tego zabiegu - w sumie opisał Ci wszystko kolega z pogotowia - jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości lub chciałbyś dokładniej zobaczyć jak to wygląda - zachęcam do lektury takiej dość unikatowej pozycji literatury: Dr. W. Filewicz - "Nowe metody w sadach i szkółkach. Leczenie i wzmacnianie jabłoni" Warszawa 1939 - w której autor wyjątkowo szczegółowo opisuje kilka metod regeneracji drzew - w tym bardzo dokładnie szczepienie mostowe. Książeczka powinna być w bibliotece lub czytelni ISK.
Oprócz wykonanego szczepienia oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby swoją drogą wyprodukować i posadzić nowe drzewko - 'Florina' to raczej rzadziej spotykana odmiana, więc z kupnem samego drzewka może być kłopot - ale zawsze możesz sam poeksperymentować (a dobrze Ci idzie do tej pory :) ) i zaokulizować odmianę, ewentualnie pobrać w lipcu zrazy i umówić się ze szkółkarzem
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałbym szczepić jutro. Nie mam jednak przygotowanego pędu (gałązki której użyję do szczepienia mostowego). Czy mogę wykorzystać odcięty pęd tego samego dnia z drzewa - czy zerwać z niego liście?
Pozdrawiam Andrzej.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie tak - ja mam na myśli tzw. "wczep" z pędu, który jest doskonale widoczny na zdjęciu, a wyrasta poniżej rany... gdybyś chciał zrobić takie typowe szczepienie mostowe zrazami - to niestety muszą one być przechowywane (tzw. uśpione)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten pęd po lewej stronie padł w ubiegłym roku - usechł. Czyli szczepienia mostowego nie mogę teraz zrobić bo nie mam "uśpionych" pędów" :cry:
A jaka jest szansa na przyjęcie się gdybym jednak odciął zraz teraz i wszczepił go?
Kiedy odciąć taki pęd - zraz w przyszłym roku i schować w piasku?
Od kiedy można rozpocząć szczepienie mostowe w przyszłym roku?
Pozdrawiam Andrzej.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Erazm pisze:A jaka jest szansa na przyjęcie się gdybym jednak odciął zraz teraz i wszczepił go?
właściwie żadna :(
Erazm pisze:Kiedy odciąć taki pęd - zraz w przyszłym roku i schować w piasku?
Po zakończeniu wegetacji - a więc w zasadzie już od listopada... jak jest chłodna zima (na co w ostatnich latach za bardzo nie można liczyć) to nawet na początku marca - ale to juz ryzyko...
Erazm pisze:Od kiedy można rozpocząć szczepienie mostowe w przyszłym roku?
Od momentu rozpoczęcia wegetacji - najlepiej w kwietniu i maju

Niestety takie szczepienie zrazami jest mniej efektywne od szczepienia odrostami korzeniowymi czy pędami zastępczymi - naprawdę nic nie wyrasta poniżej?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

pomolog pisze:
Erazm pisze:Od kiedy można rozpocząć szczepienie mostowe w przyszłym roku?
Od momentu rozpoczęcia wegetacji - najlepiej w kwietniu i maju
Raczej przed rozpoczęciem wegetacji czyli od marca do końca kwietnia a najbezpieczniej do połowy kwietnia. Jak zaczną w roślinie krążyć soki już się szczepić nie powinno. :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pomolog pisze:... - naprawdę nic nie wyrasta poniżej?
Niestety nic. :cry:
Mam nadzieję, ze drzewo może samo zaleje ranę. Martwi mnie tylko, ze "zalewa" ranę tylko z jednej strony.Owocuje mimo rany obficie i daje piękne jabłka. Jutro lub we wtorek dam zdjęcie tego miejsca z tego roku.
Pozdrawiam Andrzej.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemo pisze:Raczej przed rozpoczęciem wegetacji czyli od marca do końca kwietnia a najbezpieczniej do połowy kwietnia. Jak zaczną w roślinie krążyć soki już się szczepić nie powinno. :D
Wegetacja drzew tak jakby rozpoczyna się wcześniej niż w kwietniu :lol: :lol: :lol:
Właśnie o to w tym przypadku chodzi, żeby miazga była już aktywna
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Rana" z 2005 roku jabłonki wygląda teraz tak
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Po naciśnięciu znaczka Obrazek obraz ulegnie powiększeniu.
Jak widać na pierwszym i piątym zdjęciu drzewo zalewa ranę i to dość grubą warstwą ale tylko z jednej strony. Dlaczego z drugiej nie zalewa - trochę "ginie" tam "stara" kora (zdjęcie 3 i 4)? Na ostatnim zdjęciu jest w całej okazałości.
Pozdrawiam Andrzej.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten ubytek już taki pozostanie... może jednak zastanowisz się nad posadzeniem nowego drzewka 'Floriny'?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę cały czas o tym, ale szkoda mi tej jabłonki. Owocuje i ma świetne jabłka. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogólnie drzewko nie wygląda źle, rana jest zabezpieczona, przydałoby się troszkę cięcia w koronie :wink: - ale w sumie widać, że o nie dbasz :D ... Na razie zostawiłbym je tak jak jest, jak widać na zdjęciu fizjologia (mimo takiego ubytku) nie jest zaburzona... warto tylko (tak jak wcześniej pisałem) "zabezpieczyć się" drugim, nowym drzewkiem 'Floriny' (skoro tak Ci smakuje :) - ja przyznam, jakoś nie przepadam za smakiem jej owoców - cóż - kwestia gustu :wink: )... o ile oczywiście znajdziesz na nie miejsce :lol: , bo na zdjęciu zbyt dużych "rezerw powierzchniowych" nie widać na działce... :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będę w przyszłym roku robił szczepienie mostowe. Owoce są dobre do przechowywania. Jak trochę poleżą to są świetne w smaku. :lol:
Co do cięcia zrobić je teraz?
Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”