Prosze o pomoc - wycięłam ligustra

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Tu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 534#347534 opisywany jest podobny problem. Tyle, że przed wycięciem ;)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W sprawie zmiany prawa w zakresie opłat i kar za usuwanie drzew/krzewów warto pisać do http://www.przyjaznepanstwo.pl/ .
Prawo w zakresie ochrony drzewostanu jest w naszym kraju nieadekwatne do poziomu dochodu przeciętnego obywatela. Obecnie maksymalna stawka opłaty za usunięcie drzewa za 1cm obwodu pnia wynosi od 300,42 do 3.894,45 złotych (MP z 2008r. nr 82, poz. 725).

Zdaniem wielu przyrodników większą wartość edukacyjną, społeczną i przyrodniczą miałaby alternatywa odtworzenia przez podmiot wnioskujący o usunięcie lub podmiot nielegalnie wycinający drzewa powierzchni biologicznie czynnej adekwatnej do tego co zostało usunięte/zniszczone pod względem jakości gatunkowej, przy czym w przypadku usunięcia bez zezwolenia owo odtworzenie powinno być większe.
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakiś czas tu nie zaglądałem i masz... kolejny paranoidalny wątek. O tym, że na wycinkę drzewa nieowocowego trzeba zezwolenie to wiedziałem, ale o tym ze jak mi się zechce wyrwać dwa metry żywopłotu to mogę wylądować w sadzie to nie wiedziałem...

;:160
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

Ustawa o Ochronie Przyrody z 16-04-2004 r
Art 86:
nie pobiera się opłat za usuniecie drzew:
i
punkt 8:
Z terenów zieleni komunalnej, z parków gminnych, z ogrodów działkowych i z zadrzewień, w związku z zabiegami pielęgnacyjnymi drzew i krzewów
Mysle ze na tej podstawie można by zawalczyć, motywując iz usuniecie tych krzaków było konieczne dla polepszenia stanu innych krzewów ,nadmieniając ze nastąpiły istotne nasadzenia niwelujące ;powstałą szkodę :idea: :)
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tylko, że o wydanie zgody trzeba wystąpić do gminy bo jak nie i ktoś doniesie to ma się duuuży problem.
TAD
100p
100p
Od: 5 lis 2008, o 21:27

Post »

Pierwsze słyszę , że za wycięcie krzaka na mojej ziemi grozi jakakolwiek kara ! Czy jest to spuścizna byłego socjalizmu , czy nowe zalecenia "UE" ? Jeśli to pierwsze,to czym prędzej do komisji "Przyjazne Państwo" ! - Jak złodzieje powyrywali mi kilkadziesiąt przeróżnych krzewów , żywotników itp. to paradoksalnie, nikt nic nie mówił , policja również , że za samo niszczenie grozi kara grzywny . Pomijam już odpowiedzialność karną za kradzież mienia prywatnego. Ale jak właściciel robi porządki u siebie , to zaraz ma bat na plecach ! - O tym ,że mamy chore prawo i przepisy "porządkowe", to już chyba wszyscy wiedzą od najmłodszych lat. Ale o tym ,że choroba ta jest nieuleczalna ,to jak widać nikt nie chce słyszeć. - Oj ,dziwny ten kraj ta Polska ...
... gdy człowiek kładzie się do snu , morze budzi się do życia !
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

TAD ja właśnie się dowiedziałam, że budowę oczka wodnego też trzeba zgłosić.....PRZESADA!! :evil: :evil:

http://poradnikogrodniczy.pl/oczko_a_prawo.php
TAD
100p
100p

Post »

TAK! TAK! - Już wolę o tym nie myśleć , bo znowu nie zasnę . - Przeczytaj moje zdanie na ten temat w " Oczka wodne, kaskady ..."
... gdy człowiek kładzie się do snu , morze budzi się do życia !
TAD
100p
100p

Post »

'Xipe ", wpadnij do Gdyni ,przejdż sie do portu i zobacz jakie stosy drewna leżą na kei , czekające na statek ... Gdyby tak policzyć w/g stawek jakie wyszczególniłeś powyżej, to można byłoby zbudować kilometry nowych autostrad w Polsce !
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Re: Prosze o pomoc - wycielam ligustra

Post »

aniakl pisze:mam kare platna a być moze sprawe w sadzie bo bez pozwolenia wycielam ligustra nie znalam przepisow w zwiazku z tym mam pytanie czy mozna go zakfalifikowac do krzewu owocowego ,jego owocami zywi się zimowa ptaszyna Z gory dziekuje za podpowiedzi i porady
Minęło już sporo czasu od daty zapytania. Ciekawa jestem jak dalej potoczyły się losy tej sprawy?
Czy bezrozumne prawo wygrało znów z Obywatelem? Czy w tym kraju społeczeństwo musi być traktowane jak intruzi, którzy nie wiadomo po co wtargnęli na to terytorium i nie wiadomo czego chcą?
Cała sprawa to kolejny przykład na to, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Takie bezmyślne paragrafy wymyślają chyba Ci, którzy mają marne pojęcie o istocie sprawy i żeby nie być o to posądzonym tworzą nadgorliwe przepisy.
Mam nadzieję, że to się jednak kiedyś zmieni, a na razie jest to przestroga dla nas wszystkich- lepiej zgłosić kwestię modernizacji zieleni przydomowej do odpowiedniego organu, najlepiej popartą jakimś sensownym projektem na papierze i to co najmniej miesiąc przed planowanym terminem prac.

A przy okazji mam pytanie retoryczne, dlaczego nie ma przepisów nakładających karę za samowolne sadzenie roślin drzewiastych nie tylko na terenach przydomowych ale i publicznych i dlaczego nie potrzeba na takie działanie zezwolenia. Wiele roślin bezmyślnie posadzonych jest przyczną kolizji z uzbrojeniem terenu.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Grażynko nie znamy zakończenia tej sprawy, szkoda, ale jest takich spraw więcej. To całkiem świeżutka sprawa.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=

Aż się włos jeży-ze złości :evil: , że musimy być w zgodzie i mieć na względzie takie właśnie niektóre durne przepisy.
Wychodzi na to, że muszę wójtowi tyłek zawracać swoją dwu metrową sadzawką-oczkiem wodnym. :evil: :evil: ,której "budowę"-"kopanie" trzeba zgłosić
i schorowanym świerkiem, lub zbyt wielkim drzewkiem, rosnącymi na mojej posesji, tudzież przestarzałym ogołoconym od dołu żywopłotem-paranoja :evil: :evil: , który mam zamiar wyciąć. Ktoś to musi ocenić, więc trzeba powołać jakąś wysoką komisję, wybrać się w teren, spisać raport i protokół.

:lol: :lol:

A swoją drogą - dlaczego stary żywopłot z ligustru jest ważniejszy niż kilkunastoletnia jabłoń starej zanikającej odmiany???-wycięcia takiego drzewa się nikt nie czepia, choć tworzy się dotowane sady starych odmian.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Masz rację- włos po prostu dęba staje na głowie w związku z naszymi prawnymi i gospodarczymi przepisami. No i jak tu ma być dobrze?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
TAD
100p
100p

Post »

Mamy takie "przyjazne" prawo , jak "przyjaznych" sąsiadów , kuzynów i innych "wdzięcznych" nam ludzi. Gdzie zawiść i nienawiść bierze górę nad zdrowym rozsądkiem .
edawidowska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2011, o 09:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Prosze o pomoc - wycięłam bluszcz

Post »

Witam, mam podobny problem miesiąc temu wycięłam bluszcz rosnący na starej pięęęęęknej akacji. Nie ukrywam, że powodów do wycięcia było wiele przede wszystkim to, że bluszcz opanował całe drzewo i niestety zaczęło umierać, druga sprawa to to, że drzewo znacznie się przechyla w kierunku posiadłości, trzecia sprawa to to ze moje dziecko ma alergie na te roślinę i dusilo mi się po nocach a w dzień nie mogłam wypuścić go do ogrodu bo przy kwitnących pąkach tego krzewu latało tyle pszczół, że strach było wyjść i tak mogę wymieniać do skutku.Oprócz tego tworze wspólnotę z 3 innych sąsiadów, którzy byli za całkowitym wycięciem drzew ( jedna osoba się nie wypowiadała ponieważ mieszkanie zajęte jest przez komornika i tak naprawdę już nie ma wpływu na to co się będzie działo z posesją).Dlatego stwierdziłam, że wycięcie nie dojdzie do skutku ze względu na brak zgody 4 sąsiada i pomyślałam, że drzewo może stać a ja się pozbędę tylko tego bluszczu i będę miała problem z głowy, no i stało się Problem to mam teraz ponieważ sąsiad ( nie z naszej wspólnoty tylko graniczący z naszą działką i nie dlatego, że jest wielkim miłośnikiem przyrody tylko dlatego , że liście z naszego bluszczu zaśmiecały mu ogródek, już tego nie robią bo wszystkie opadły) złożył na NAS wszystkich doniesienie i za 2 tygodnie mamy kontrolę z urzędu miasta w celu oceny szkody i ustalenia kary. Po nocach nie śpię, nie wiem co dalej robić i jak działać, żeby sobie jeszcze bardziej nie zaszkodzić??? Wiem, że za niewiedzę i błędy trzeba płacić i jestem na to nastawiona , ale nie stać mnie na karę rzędu kilkunastu tysięcy....:( Może ktoś miał podobną sytuację i wie ile w przybliżeniu zapłacę??? Z góry dziękuję za odpowiedź i zainteresowanie moim problemem.
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Prosze o pomoc - wycięłam ligustra

Post »

edawidowska Tobie chcą wlepić karę za usunięcie bluszczu?
Ustawa mówi chyba tylko o drzewach (nieowocowych) oraz krzewach?
Bluszcz to pnącze więc jak mają Cię ukarać za to? Co to dokładnie za roślinę wycięłaś? Daj zdjęcie.
Niech mnie ktoś poprawi jeśli źle rozumuję? :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”