Tunbergia(Thunbergia alata) Cz.2
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tunbergia(Thunbergia alata) Cz.2
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- OgromnyEdward
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 kwie 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miałem ten gatunek w poprzednich latach z kupowanych sadzonek j byłem bardzo zadowolony. Żółte miały dużo większy wigor niż pomarańczowe które miały kłopoty z kwitnieniem. W tym roku będę uprawiał Thunbergię z kupionych nasion. W formie sadzonek roślina jest sprzdawana zawsze po jednej sztuce w doniczce, więc dlaczego w art. radzą żeby siać po 2-3 szt, albo sadzić po 3 szt. Chodzi o szybkość wzrostu, czy o niską zdolność kiełkowania?
Jest sadzona 1 szt. w doniczkę ponieważ te które kupujesz już jako sadzonki są inaczej (chyba in vitro) rozmnażane i rosną nie tylko silniej, ale ich łodyżki są grubsze i liście bardziej mięsiste, sztywniejsze, kwiaty większe.Poczytaj str.3 tego wątku.Jeśli mam być szczera to powiem, że byłam bardziej zadowolona z tych z gotowych sadzonek, bo wybredną z czasem się stałam Jednak warto mieć swoje doświadczenia, więc możesz spróbować z nasion i zobaczysz co ci bardziej odpowiada.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie martw się, moja przeciętnie też taka. Tzn. dwie są większe, ale dla równowagi dwie inne dopiero się wykluły - już straciłam nadzieję, że w ogóle wyjdą. Niech się tylko zrobi cieplej (i słonecznie!), to szybko nadgonią.
Pozdrawiam słonecznie, Ika
-
Ogólnie, to zauważyłem, że one rosną bardzo szybko Szybciutko wypuściły liście właściwe.
- Efkakam
- 200p
- Od: 24 lut 2018, o 21:40
Podepnę się do tego wątku, bo już tamtego lata postanowiłam, że w tym roku będę miała nad drzwiami wejściowymi wiszące doniczki z tunbergiami... a tu koronawirus i na pewno nie będzie przekupek na rynku z sadzonkami tunbergii Muszę dzisiaj wybrać się do sklepu i poszukać nasion...
- Efkakam
- 200p
- Od: 24 lut 2018, o 21:40
Czy tunbergia może zwisać? Czy koniecznie musi się piąć?
-
Ja się nastawiam na to żeby się pięła, bo już posadziłem do donicy i zrobiłem jej z patyków stelaż żeby go okryła.
W tamtym roku wysiewałem Tunbergię, kilka sztuk dostała znajoma. Moje się pięły a jej zwisały, nie był to najlepszy widok. Jeśli jest taka możliwość to dajcie się jej po czymś wpinać, wtedy jest najpiękniejsza