Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje melony już zostały zjedzone w połowie lipca wszystkie dojrzały
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Na moich "polowych" melonach są na razie dwa zawiązki wielkości małego paznokcia :roll:
Pozdrawiam, Maciek.
fiorella 100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 cze 2009, o 16:14

Post »

Jeden z moich melonów w szklarni jest już rozmiarów takich jakie widziałam w sklepie - ( to z takiego zjedzonego miałam nasiona) ale nie wiem czy mogę go już zerwać. Nie pachnie melonem i trzyma sie jeszcze mocno łodygi. :?:

edit
Muszę dodać, że na moich polowych melonach też mam zawiązki wielkości orzecha włoskiego ;:87 mam nadzieję, ża zdążą dojrzeć :?:
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dojrzałość melona poznasz jak będzie wydzielał intensywny zapach i jak będzie łatwo odrywał się i jak zacznie mięknąć

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
fiorella 100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki będę codziennie sprawdzać :D
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hej jak tam Wasze melony? Macie już zbiory/mieliście?

fiorella 100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mój od dawna jest taki jak w sklepach widziałam ale boję się zerwać bo jeszcze nie pachnie. Czy grozi mu przejrzenie jeśli go nie zerwę?
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje są dopiero wielkości pięści.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje melony aktualnie wyglądają tak:

Obrazek

Zbiorów jeszcze nie było, taka na oko bedę musiał jeszcze poczekac 1-2 tygodnie aż dojrzeją.
Niestety - jak widać na zdjęciu zaczyna je brać jakaś choroba :(.

Ja rozpoznaję kiedy jest dojrzały jak zaczyna silnie pachnieć i zwabia mrówki (zaczynaja po nim chodzić próbując dostać się do środka) - to znak, że natychmiast trzeba go zerwać bo przedobrzymy i zacznie sie psuć.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lesioc jaka to odmiana?

Ja w tym roku miałem odmianę oliwin i jest lepsza od melby, co miałem rok temu, bo: szybciej dojrzewa, ma większe owoce , i na odmianie oliwin się więcej melonów zawiązywało niż na odmianie melba. Za rok tez sieje odmianę oliwin

Tyle mam swoich nasion odmiany oliwin

Obrazek

Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomku musisz przebrać nasiona bo większość z nich jest pusta. Ja na 200 nasion melona Santa Claus ze sklepu miałam może 30 pełnych nasion. Musisz nacisnąć każdą pestkę na płasko i jeśli jest twarda i nie ugina się między palcami to znaczy, że jest pełna ;) proponuję zrobić ten test żebyś w przyszłym roku nie miał niespodziewajki z kiełkowaniem :)
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tomek-warszawa pisze:lesioc jaka to odmiana?
Problem z tym, że dokładnie nie wiem. Na 100% jest to albo Melba albo Oliwin - bo takie nasiona posiałem, tylko mi się potem sadzonki wymieszały i nie wiem teraz które krzaczki są które :?. Myślę, że uda się rozróżnić jak bardziej dojrzeją owoce (na razie obstawiam, że to Oliwin).

W zeszłym roku próbowałem z odmianą, której nazwy dokąłdnie nie pamiętam - coś jakby "Chanteralis" czy jakoś podobnie. Ale miała bardzo mało i to niewielkich owoców (tylko 3 sztuki z 2 roślin) , choć były całkiem smaczne :). W tym roku postanowiłem spróbować z polskimi odmianami - już widzę, że powinno być dużo lepiej.

Kiedyś jeszcze próbowałem z kilkoma innymi egzotycznymi odmianami melonów - mam gdzies jeszcze w garażu pełną listę, postram się ją odszukać - z tych co pamiętam to był melon tygrysi ("Tiger") i tzw. peach vine ("Chito"). Nasiona nawet ładnie kiełkowały, ale po przesadzeniu do szklarni od razu padały, a te co się utrzymały w ogóle nie rosły i zostawły w postaci ~20cm pędów z kilkoma liśćmi do końca sezonu :(.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MagdaMisia pisze:Tomku musisz przebrać nasiona bo większość z nich jest pusta. Ja na 200 nasion melona Santa Claus ze sklepu miałam może 30 pełnych nasion. Musisz nacisnąć każdą pestkę na płasko i jeśli jest twarda i nie ugina się między palcami to znaczy, że jest pełna ;) proponuję zrobić ten test żebyś w przyszłym roku nie miał niespodziewajki z kiełkowaniem :)

Ja tak zrobiłem jak wyjmowałem nasiona i są pełne zawsze tak sprawdzam

fiorella 100
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

:D Dwa dni temu zjadłam drugiego melona, (pierwszego zjadłam bo zaczął się psuć ale nie był zbyt dobry) który okazał się przepyszny- tak słodkiego i pachnącego to nawet we Francji nie jadłam. Nasiona miałam z kupionego melona mojego ulubionego gatunku- nie znam nazwy- skórka jest beżowa chropowata i ma zielone pionowe paski, a miąższ jest pomarańczowy. Zerwałam go według przepisu Tomka (wielkie dzięki !)- to znaczy jak zaczął cudnie pachnąć- niestety skórka jest dosyć twarda więć nie mogłam sprawdzić miękkości melona.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja kiedyś kupiłem w sklepie melona do był bez zapachu, bez smaku był taki bezsmakowy nie smakował jak melon.

Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”