Co dolega wrzosom?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Co dolega wrzosom?

Post »

Co dolega tym dwum wrzosom? Podlałem je wczoraj preparatem Folpan.
Pierwszy:
Obrazek Obrazek
Drugi:
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Andrzeju już w swoim wątku pisałam to, co na temat chorób wrzosów przeczytałam w mądrej książce. :D
Szara pleśń wrzosów. Występuje dość często, zwłaszcza w wilgotne i chłodne lata.
Objawy: wierzchołki pędów brązowieją i nekroza przesuwa się powoli w dół.
Prowadzi to do zamierania tylko części, a nie całego pędu.
Zapobieganie, zwalczanie: Wycinać fragmenty porażonych pędów. Opryskać rośliny preparatem Rovral Flo 255 SC lub Rovral 50 WP w stężeniu 0,1%.

Andrzeju sprawdź czy u podstawy pędy są jeszcze zdrowe, jeżeli tak, to jak wyżej. :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U podstawy pędy są jeszcze zdrowe. Wyczytałem, że można też opryskać Euparenem Multi. Mam go resztkę.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to próbuj, napisz potem jakie będą efekty, czy pomogło? :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A myślisz, że Euparem będzie nieskuteczny? :cry: Tu piszą o Euparenie http://www.majewscy.com.pl/uprawa_wrzosow.html
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju ja nie myślę, że będzie nieskuteczny, ja jestem ciekawa czy pomoże. :D
W tej chwili są tak różne rodzaje chorób, że naprawdę nie wiadomo co stosować.

Mój Farfugium japonicum 'Aureomaculata' jest chory, stosuję już trzeci preparat. Niby plamy występują w mniejszej ilości, ale nadal są. :(
zbyszR
50p
50p
Od: 30 sie 2007, o 10:00

Wrzosy

Post »

na szara pleśń ogólnie wrzosowatych można zastosować również teldor albo spróbować sumilex
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś zrobiłem oprysk Euparenem. A co myślicie o oprysku Topsinem?
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś opryskam Rovral Flo 255 SC. Czy wiosną też opryskać profilaktycznie i kiedy?
Pozdrawiam Andrzej.
zbyszR
50p
50p

Wrzosy

Post »

generalnie z chorobami grzybowymi jest tak dobrze (w porównaniu do szkodników) że pozna stosować opryski profilaktyczne w momencie wystapienia warunków pogodowych sprzyjających pojawieniu sie choroby lub jej początkowych objawów. to znaczy przy dużej wilgotności powietrza lub długotrwałych opadach i temperaturze ok 20 stopni
na przedwiośniu po ruszeniu wegetacji można zastosowac jakiś nawóz na start zeby roślny wzmocnić przed sezonem. a jak bedą dobrze nawiezione to nie bedą tak podatne na atak chorób grzybowych.
zbyszR
50p
50p

Wrzosy cd

Post »

przy długich opadach deszczu wystepuje też niebezpieczeństwo pzaduszenia korzeni przez zalanie (pomimo że wrzosowate preferuja wilgotne środowisko). ja z powodzeniem stosuje na wszelkie odglebowe choroby i możliwość ich wystąpienia previcur do oprysku na rośline lub do podlania
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy powtórzyć oprysk wrzosów preparatem Rovral Flo 255 SC.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
mike1
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 21:12

Post »

zawsze najpierw starajcie się wyeliminować błędy w uprawie a później dopiero zastanowić się nad chemią (niestety) -

pH gleby, przepuszczalność wody, nasłonecznienie, ochrona przed pieskami - (zwierzakami) (zasolenie moczem - wrzosy są wrażliwe), obecność innych roślin lub ich szczątków (allelopatia) itp

najważniejsze wyeliminować skutek a nie przyczynę :idea:

W przypadku wrzosów nawożenie nie jest konieczne ale jeśli juz ktoś sie bardzo upiera to nawozy wieloskładnikowe (o długim działaniu) lub dla roslin kwasolubnych - obydwa wczesna wiosna

Zbyszku chyba zbyt ogólnie napisałeś że wrzosowate preferują wilgotne środowisko - np wrzosieć tak ale wrzos juz nie!!! ale jak już wcześniej pisałem przesuszenia również nie znosi!!!
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mike1 pisze:zawsze najpierw starajcie się wyeliminować błędy w uprawie a później dopiero zastanowić się nad chemią (niestety) -

pH gleby, przepuszczalność wody, nasłonecznienie, ochrona przed pieskami - (zwierzakami) (zasolenie moczem - wrzosy są wrażliwe), obecność innych roślin lub ich szczątków (allelopatia) itp

najważniejsze wyeliminować skutek a nie przyczynę :idea:...
U mnie jak widać na zdjęciach w pierwszym poście są zaatakowane szarą pleśnią tylko dwa wrzosy jak stwierdziła Lila31. Rosnące obok inne są zdrowe. Czyli odpadają podane przez Ciebie przyczyny.
Erazm pisze:Czy powtórzyć oprysk wrzosów preparatem Rovral Flo 255 SC.
Co radzisz Mike1? Po treści Twoich postów w temacie "Wrzosy przecudnej urody" widzę, że jesteś specjalistą w tym zakresie.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
mike1
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 21:12

Post »

Z tego co przeczytałem (wolno) to Lila wcale nie twierdzi że to grzybki!!!! Przeczytaj uważnie - albo ja się myle :)(

Po drugie nie piszesz nic o tych roslinkach tylko zdjecia :) - to tak jakby lekarzowi wysłać tylko zdjęcie pacjenta poczta i pytac o diagnozę - czasem by sie udało a czasem nie ;:147

- Jeśli możesz zrób zdjecie bardziej oddalone (pochwal sie kawałkiem ogrodu) :)
- Grzybki atakuja od góry (m in tak pisze Lila) a u ciebie nie zauważyłem tego, pedy sa albo cale suche albo całe zielone!!!
- kiedy je kupiłeś i posadziłeś?
- zauwaz, że te przy murku sa w znacznie lepszym stanie!!!!
- czy przypadkiem nie uległy przesuszeniu!!! Maja bujna korone - wystarczył niewielki deficyt wody i efekt jest widoczny (byc może)
- czasem kupujemy rośliny, ładujemy do bagażnika a tam 50*C !!!

Trudno mi odpowiedzieć na Twój problem jednoznacznie poniewaz wiem niewiele na temat Twoich wrzosów - skojarz fakty o których pisze, może cos przeoczyłeś
- Nawet jeśli to jakis grzyb to jeśli zastosujesz chemie to i tak rezultaty bedą dopiero na wiosnę!!!
jeśli uschnął w cześci to nie wyrzucaj - odrodzi sie w następnym roku
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”