Ogródek Marty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aska pisze:Ten fioletowy floks to Phlox bifida . Ja również znalazłam dla siebie jeszcze jednego floksa - szydlastego białego z fioletowym oczkiem. Szukam (bezskutecznie) nazwy odmiany...
Asia - dziękuję za podpowiedź :D Lubię wiedzieć co mam w ogródku :) Szukałam nazwy tego białego z fioletowym oczkiem, ale znalazłam tylko Amazing Grace z różowym i z niebieskim Bavaria, więc to raczej nie ten, ale jak gdzieś na niego wpadnę, to zapiszę nazwę.

sterlizja36 pisze:Cudowne masz tulipany!Ja dopiero mam może 5 odmian ,ale u mnie to dopiero pierwszy rok.Piwonia ma pączek ale i mrówki!Szybko zrób z nimi porządek bo nie doczekasz się kwiatka.Bynajmiej tak było zawsze u mnie.
Dziękuję :oops: Ja też nie mam dużo, ale bez przerwy wstawiałam ich zdjęcia, to wydaje się, że ich mnóstwo ;) U mnie tez rosną pierwszy rok :)
Czytałam gdzieś o tych mrówkach na piwonii, że nie szkodzą :? Podobno przyspieszają rozwijanie się kwiatów, spijając nektar spomiędzy płatków.. Muszę jeszcze doczytać.
Wiem za to na pewno, że w pierwszym roku piwoniom należy obrywać pączki, żeby przede wszystkim rozbudowały system korzeniowy, ale... jakoś nie umiem :( Przymierzałam się, ale wiem że go nie oberwę...

Ewa Janina Sadowska pisze:Marto-świetne te podglądane zdjęcia!I płonące tulipany o zachodzie.I trzy mrówki.Zakupy to były naprawdę udane.Ale na tzw. następny raz to MUSIMY mieć koszyki.
Musimy Ewa, musimy :) Za każdym razem obiecuję sobie, że tym razem wezmę i zawsze zapominam :roll: A później wędruję z siatami i modle się, żeby w transporcie nic sie nie połamało.

asiula pisze:piękne fotki
cudne tulipany
świetnie wyglądają te postrzępione
Dziękuje asiula za wizytę i miłe słowa :)

nigella pisze:Dziękuję za gorące tulipany. Cuudo! A masz może słodko- kwaśne?
Słodko-kwaśne kupię jesienią ;) Pokażę za rok :D

ewa f pisze:Piękne te tulipanki i takie nieprzyzwoicie kolorowe
I w ogóle się nie przejmują, że do zielonych spodni nie pasuje różowa bluzka, no nie :D

eury pisze:Blue Heron jest przecudny :!: muszę go mieć :twisted:
Widzę że mróweczki też lubią Twoje roślinki....
Mróweczki UWIELBIAJĄ moje rabatki. Znoszę je, dopóki nie mam pogryzionego zadku przy plewieniu. Zawsze przychodzi jednak moment ostateczny, kiedy mówię dość :( Pełno ich wszędzie co roku.
To pierwsze podglądane zdjęcie to też Heron - ma niebieskie smugi wewnątrz. Nie mam niestety zdjęć, ale wygląda jakby z tegorocznych cebul przybyszowych też puścił kwiaty :shock: Dużo mniejsze, ale widać, że też Blue Heronki. Bo przecież nie wyrosło kilka kwiatów z jednej cebuli... Zobaczę przy wykopywaniu.

isek pisze:Rzeczywiście te tulipany są przepiękne , a odmiana blue haron to w ogóle poza skalą!. Jeśli można spytać to ile masz odmian tych kwiatów? Bardzo , bardzo podziwiam i chciałabym widzieć je najlepiej cały rok . Jakość zdjęć też jest do pozazdroszczenia , o tym pisałam już . Pozdrawiam - Izabela.
Dziękuję za sympatyczny wpis :) Mi Heron też bardzo sie podoba - mam ochotę na więcej strzępiastych w tym stylu na przyszły rok ;) Nie mam dużo odmian: naliczyłam 17, przy czym dwie odmiany się przyplątały z innymi cebulkami, nieprzewidzianie. Kupowałam je na zasadzie "ten mi się podoba, i tamten, i tamten...", bez żadnego planu. To wdzięczne kwiaty i można się nimi cieszyć wtedy, kiedy jesteśmy najbardziej spragnieni kolorów po zimie. Za to chyba najbardziej je lubię.

AGNESS pisze:Martuś ależ wspaniałe zdjęcia :shock: :D rewelacja :shock: :D A tulipany masz przepiękne, nie mogę się napatrzeć :D
Aga - dziękuję bardzo :) Staram się żeby od jakości zdjęć nie bolały oczy, ale do wspaniałości im daleko. W niewielkim rozmiarze umykają niedoskonałości ;)
Tulipany już prawie wszystkie ze ściętymi głowami, czekam jeszcze tylko na Elegant Lady - wyjatkowo długo się zbiera, ciągle stoi w pączkach. Jak to dama - każe na siebie czekać i potęguje napięcie ;)

Pisałam wcześniej, że Diamond Star się rozwinął, ale nie. Zrobił to dopiero teraz - przedziwny tulipan.
Obrazek

Rozkwiła mi pierwsza azalia! :D Bardzo chorowały w zeszłym roku i już myslałam że nic z nich nie będzie, ale zebrały się dziewuchy w sobie :) Nie jest imponująca i ma tylko kilka kwiatów, ale radość dla mnie OLBRZYMIA
Obrazek
Obrazek

Powiedzcie mi proszę - czy to jest mahonia? Bo cały czas myślałam że mam ostrokrzew..
Obrazek

Podagrycznik to u mnie zakała, ale zrobił ładne tło dla niezapominajek i kwitnącego pigwowca
Obrazek

Nareszcie paprocie wygrzebały się z ziemi :D Tutaj wyglądają jak trójka rozmawiajacych ludzi, albo jak mama z dziećmi :)
Obrazek

I jeszcze na koniec zagadka - co to jest? Miedzy liściem tulipana a łodyżką? Cebulka nie pod ziemią? Jakiś gramolący się pęd?
Obrazek
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak - to mahonia :D
Miałam tak samo - czekałam aż zakwitnie by mieć pewność.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Marto-naturalnie masz mahonię, ostrokrzew ma drobniejsze ciemno zielone lśniące liście i czerwone kuleczki.Ma go Tadeusz 48 i nawet obiecał mi rozmnożyć.Diamentowa Gwiazda cudowna.
Awatar użytkownika
AnnaK
200p
200p
Od: 21 sty 2008, o 08:08

Post »

Witaj . Mam podobnie kwitnącego tulipana ale żółtego - to zdjęcie z tamtego roku.
Obrazek
a teraz tegoroczne
Obrazek
Awatar użytkownika
eury
200p
200p
Od: 1 kwie 2009, o 22:46
Kontakt:

Post »

U kolezanki rośnie Diamond Star różowy :) - po prostu bajka.

Kocina,piekne fotografie robisz.
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Cześć, Maleństwo :D
Dużo mam do czytania i oglądania.
Ale ja nie miałam żonkili, Martuś :shock:
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

coma95 pisze:Tak - to mahonia :D
Miałam tak samo - czekałam aż zakwitnie by mieć pewność.
Ewa Janina Sadowska pisze:Marto-naturalnie masz mahonię, ostrokrzew ma drobniejsze ciemno zielone lśniące liście i czerwone kuleczki.Ma go Tadeusz 48 i nawet obiecał mi rozmnożyć.Diamentowa Gwiazda cudowna.
Mahonia z ostrolrzewem zawsze mi się myli... Nie wiem dlaczego jesienią przegapiłam, że ma fioletowe, a nie czerwone kuleczki :? Gapa ze mnie okropna. Pewnie dlatego, że byłam PRZEKONANA, że to ostrokrzew. Teraz jak zobaczyłam kwiaty, to zdębiałam.

AnnaK pisze:Witaj . Mam podobnie kwitnącego tulipana ale żółtego - [/URL]
Ania - forma kwiatu faktycznie podobna :) Śliczny ten żółty pełny tulipan - pamiętasz może jak się nazywa? Sprawię sobie takiego jesienią :)

eury pisze:U kolezanki rośnie Diamond Star różowy :) - po prostu bajka.
Kocina,piekne fotografie robisz.
Eury - dziękuję za komplementa :oops: Ciesze się bardzo, że Ci się podobają :) Kiedyś nie przepadałam za pełnymi tulipanami - pełne to miały byc piwonie i róże, a teraz nie dość że przekonałam sie do piwonii pojedynczych, to jeszcze czuję niedosyt pełnych tulipanów u siebie. Ech... Babie nigdy nie dogodzisz..

rivendel pisze:Cześć, Maleństwo :D
Dużo mam do czytania i oglądania.
Ale ja nie miałam żonkili, Martuś :shock:
Wreszcie jesteś! :) Wymigałaś się z wystawy kwiatów w Książu, ale na pocieszenie powiem Ci, że nie tak bardzo warto było. Ludzi tyle że przejść nie szło, handlujących roślinami mało, można było za to kupić wszystko inne - obieraczki do warzyw, pseudokowbojskie kapelusze, pajdy chleba ze smalcem, plastikowe buty, baloniki i każdy możliwy badziew.
A dlaczego nie miałas żonkili?? Sadziłaś jesienią?? U mnie dwa wzeszły i natychmiast uschły. Nawet na nie nie liczyłam, bo cebule ze dwa lata leżały w szopce - nawet nie wiedziałam co sadzę.

Pomału rozkwitają azalie - burzy kwiatów Wam nie pokażę, bo takiej nie ma, ale radość i tak ogromna. Przy okazji wyjazdu na majówkę, załatwiłam mojemu azliowo-borówkowo-wrzosowemu zakątkowi dywanik z szyszek :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na wystawie w Książu sprawiłam sobie dwie chryzantemy - nie wiem jakim prawem teraz kwitną, nie wiem co z nimi dalej będzie, nie mam pojęcia jak się nazywają, ale nie mogłam się powstrzymać.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Moja konwaliowo-paprociowa łączka nabiera kolorów i życia :) Paprocie miały bardzo długi rozbieg, ale teraz rosną w oczach!
Obrazek
Obrazek

Z Książa, prócz chryzantem, przywiozłam też pasiastą konwalię Albostriata :D Uzupełniła łączkę.
Obrazek

Rozkwitają chabry :)
Obrazek
Obrazek

Młode przyrosty na maleńkim świerku push - wyglądają jak pędzelki. Różowe szyszeczki długości centymetra :) I na sośnie (?). Nie wiem czy to sosna...
Obrazek
Obrazek

Dębik - taki niepozorny, a ile w nim uroku!
Obrazek

I ostatni z tulipanów - Elegant Lady
Obrazek

Dzisiaj WRESZCIE PADA! I wszystko samo się podlewa :D
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martuś u mnie też pada i roślinki zadowolone ;:109

Ale masz śliczne okazy :shock: pięknie kwitną
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto-znowu seria pięknych zdjęć. Dywanik szyszkowy piękny,ale czy Ci się aby las nie wysieje przy okazji?
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Azalia z dywanikiem - super! Kupuję pomysł.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Martuś następna porcja śliczności :D dębik jest wspaniały- uwielbiam takie maleństwa :D azalia ma prześliczny kolorek :D i rewelacyjnie wygląda na tle tego szyszkowego dywanika :D - świetny pomysł :D
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś-poziomki już są -pół na pół Rugia i Regina(powtarzają w jesieni owocowanie).
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To moja córka z Książa zamiast chryzantem które kocham i na nie poluję kupiła mi szczodrzeńca :(
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Mariola - którego szczodrzeńca? Mam położony, rewelacja na skalniak!
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miotlastego.....
Niby ładny ale to jednak miotła.
Wolałabym chryzantemy ale córka kupiła szczodrzeńca "bo wszyscy kupowali" :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”