Ogród zielonej
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Popracowałam dziś solidnie w ogrodzie od godziny 11. Poza różanką i warzywnikiem posprzątane. Przycięłam wszystkie miskanty, berberysy i tawuły, bo ruszyły z wegetacją. Niektórym bylinom zostawiłam jeszcze suche liście, bo zima chyba nie powiedziała ostatniego słowa.
Słońce tylko do południa poświeciło, ale było nareszcie ciepło i sucho.
Dowiedziałam się, że goryczka przeżyła zimę, jak na nią nadepnęłam.
Lucynko tort nie perfekcyjny, ale i tak dzieciaki się cieszyły.
Karol zażyczył sobie o tematyce piłkarskiej, więc taki skleciłam.
Wycięłam liście ciemiernikom w ubiegłym tygodniu. Zawsze zostawiam dwa, trzy zdrowe, bo wydaje mi się, że muszą mieć zielone do fotosyntezy.
Chyba Twoja glina wolniej się nagrzewa, więc i rośliny później startują.
Dziękuję, Wam też życzę dobrego samopoczucia, najlepiej ze słońcem.
Słońce tylko do południa poświeciło, ale było nareszcie ciepło i sucho.
Dowiedziałam się, że goryczka przeżyła zimę, jak na nią nadepnęłam.
Lucynko tort nie perfekcyjny, ale i tak dzieciaki się cieszyły.
Karol zażyczył sobie o tematyce piłkarskiej, więc taki skleciłam.
Wycięłam liście ciemiernikom w ubiegłym tygodniu. Zawsze zostawiam dwa, trzy zdrowe, bo wydaje mi się, że muszą mieć zielone do fotosyntezy.
Chyba Twoja glina wolniej się nagrzewa, więc i rośliny później startują.
Dziękuję, Wam też życzę dobrego samopoczucia, najlepiej ze słońcem.
- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Soniu
U Ciebie krokusy kwitną a u mnie dopiero krótkie ich listeczki widać.
Ranniki Twoje podziwiam.
Torty to mistrzostwo świata, szczególnie ten piłkarski
U Ciebie krokusy kwitną a u mnie dopiero krótkie ich listeczki widać.
Ranniki Twoje podziwiam.
Torty to mistrzostwo świata, szczególnie ten piłkarski
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Soniu ten tort przepiękny ,jakie boisko a piłkarze jak się trzeba było napracować tacy dumni zawodnicy super,szkoda że mój wnuk nie piłkarski jest bo bym odgapiła pomysł na torcika gratulacje,profesjonal
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Piękne łany ranników! One rzeczywiście ładnie się sieją, trzeba trochę cierpliwości i można mieć żółte wyraziste plamy wiosną. Co do innych kolorów tych kwiatów - nie fantazjowałbym zbytnio z kolorami ale kilka odmian jest z różnymi odcieniami żółtego i kremowego. Są też z ozdobnymi liśćmi.
A wpadłem do Twojego wątku, bo wyszukiwarka "namierzyła" najpiękniejsze orlaje u Ciebie Też mam chrapkę na te kwiaty, bo podobno są dobre na kwiat cięty? Pozdrawiam wiosennie!
A wpadłem do Twojego wątku, bo wyszukiwarka "namierzyła" najpiękniejsze orlaje u Ciebie Też mam chrapkę na te kwiaty, bo podobno są dobre na kwiat cięty? Pozdrawiam wiosennie!
- plocczanka
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Dziękuję, Soniu, za info w sprawie ciemierników.
Teraz czekam na jakiś w miarę pogodny dzień, by móc swoim tak dogodzić.
Jednak z tego, co widzę, nieprędko mi się uda. Póki co albo leje i wieje, albo mży i choć temperatura powietrza znośna, to odczuwalna znacznie niższa, a ja boję się przeziębienia po długo trzymającym mnie wirusie.
Nie martwię się zbytnio tym, że działka czeka na moją czynną obecność. Wszak dopiero trzecia dekada lutego. Zdążę, tym bardziej że wegetacja u mnie sporo później rusza.
Pozdrawiam cieplutko i życzę zdrówka.
Teraz czekam na jakiś w miarę pogodny dzień, by móc swoim tak dogodzić.
Jednak z tego, co widzę, nieprędko mi się uda. Póki co albo leje i wieje, albo mży i choć temperatura powietrza znośna, to odczuwalna znacznie niższa, a ja boję się przeziębienia po długo trzymającym mnie wirusie.
Nie martwię się zbytnio tym, że działka czeka na moją czynną obecność. Wszak dopiero trzecia dekada lutego. Zdążę, tym bardziej że wegetacja u mnie sporo później rusza.
Pozdrawiam cieplutko i życzę zdrówka.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Urodzinowe torty zapewne nie tylko wyglądały ale i smakowały wyśmienicie !
Dawno temu i ja piekłam swoim wnuczkom takie słodkości W poniedziałek moja młodsza wnuczka kończy 22 lata i jutro idę na proszoną kolację do knajpy.
Podziwiam Twoje wiosenne ogrodowe postępy,kiedy u mnie takie będą?
Dawno temu i ja piekłam swoim wnuczkom takie słodkości W poniedziałek moja młodsza wnuczka kończy 22 lata i jutro idę na proszoną kolację do knajpy.
Podziwiam Twoje wiosenne ogrodowe postępy,kiedy u mnie takie będą?
- neferet
- 200p
- Od: 18 paź 2014, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu dziękuję za nazwę odmiany krokusów. Uwielbiam te kwiatki - zwiastuny wiosny i w dodatku przypominajki Tatr. Z grupy żółtawych mam Cream Beauty na razie.
Super, że udało się spotkanie z wnukami. Torty piękne aż nabrałam ochoty.
Dopiero co synalkowi urodziny robiłam i piekłam torty dla kolegów z przedszkola, a tu zaraz wesele... Czas śmiga pędzikiem.
Super, że udało się spotkanie z wnukami. Torty piękne aż nabrałam ochoty.
Dopiero co synalkowi urodziny robiłam i piekłam torty dla kolegów z przedszkola, a tu zaraz wesele... Czas śmiga pędzikiem.
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Soniu, Ty pracusiu Już masz tak ładnie wysprzątane w ogrodzie I wiosenka już się rozkręca u Ciebie
A torty zrobiłaś rewelacyjne
Dobrego weekendu i całego tygodnia ze słoneczkiem
A torty zrobiłaś rewelacyjne
Dobrego weekendu i całego tygodnia ze słoneczkiem
- cyma2704
Dzisiaj trochę słońca pobudziło nas do aktywności. Przycięliśmy u syna 42 miskanty, 16 hortensji i kilkanaście niskich traw.
Jeszcze czeka 45 seslerii, 56 pęcherznic, 78 cisów, 104 trzmieliny i ponad 20 suchodrzewów chińskich.
O bylinach nawet nie myślę. Muszę pochwalić synową, mimo kompletnego braku doświadczenia, świetnie sobie radzi z wiosennymi pracami.
U siebie tylko wykopałam zadołowane doniczki z cebulowymi i przycięłam lawendy.
Dziękuję za miłe słowa o ogrodzie i słodkościach.
Ewuś dzisiaj słońce pozwoliło pięknie otworzyć kwiaty krokusów. Rannikami ponudzę, bo niedługo przekwitną.
Torty smakowo lepsze niż wizualnie, ale dopóki dzieciaki małe, to radość z dmuchania świeczek ogromna.
Jolu piekę tylko ciasta, ozdoby kupuję, bo manualnie jestem słaba.
Florianie miło Cię gościć. Zaglądam do Twojego wątku i podziwiam ciężką pracę w uprawie ciekawych roślin i florystyczne zadania.
Orlaja to samograj ogrodowy. W pierwszym roku nie wycięłam nasienników, bo nie wiedziałam jak będzie wyglądał samosiew. Na pewno ponad 50 sztuk już jesienią powędrowało do kompostownika, a wiele więcej kwitło na rabatach. Teraz już zostawiam dwa nasienniki i rozrzucam pojedyncze nasiona po ogrodzie. Najładniejsze są nieprzesadzane, ale kilka wiosną sadzę w nowe miejsca, wtedy są niższe i mają mniej pędów kwiatowych.
Kwiaty orlai w wazonie stoją około 10 dni. We florystyce powinny się sprawdzić.
Ranniki mam na każdej rabacie, ale jeszcze ich niedużo, tylko w pierwotnym miejscu wspaniale się żółcą.
Lucynko chyba ciepłe słoneczne dni nadchodzą, więc powoli będziesz mogła zaglądać na działkę. Na prace ogrodowe jeszcze ponad dwa miesiące mamy.
Pomagam jeszcze synowym, więc u siebie trochę zaczynam sprzątać.
Maryniu jeszcze dużo czasu na porządki ogrodowe, do maja zdążymy.
Dopóki dzieciaki będą się cieszyć z tortów urodziwych, to będę je przygotowywać.
Musisz założyć koktajlową sukienkę, jak urodziny wnusi w restauracji.
Moniko mam pewnie z 500 krokusów i tyle irysów żyłkowanych. Dużo tych samych odmian, a pory kwitnienia też różne. Może pokuszę się w tym roku o zrobienie zdjęć wszystkich kępek.
Wnuki bardziej wizualnie kochają torty, tylko motylkowy, biszkoptowy z bitą śmietaną podjadali. Drugi makowo-orzechowo-biszkoptowy bardziej dla dorosłych był przygotowywany. Nie mam zdolności manualnych, więc perfekcyjne nie są. Wesele to inna liga.
Halszko dwie rabaty posprzątane, inne czekają, może w przyszłym tygodniu znajdę czas na sprzątanie.
Dzisiaj po południu trochę zdjęć słonecznych zrobiłam, od razu lepiej się czuję. Torty tylko dla najbliższej rodziny, nie wychodzą idealne.
Jeszcze czeka 45 seslerii, 56 pęcherznic, 78 cisów, 104 trzmieliny i ponad 20 suchodrzewów chińskich.
O bylinach nawet nie myślę. Muszę pochwalić synową, mimo kompletnego braku doświadczenia, świetnie sobie radzi z wiosennymi pracami.
U siebie tylko wykopałam zadołowane doniczki z cebulowymi i przycięłam lawendy.
Dziękuję za miłe słowa o ogrodzie i słodkościach.
Ewuś dzisiaj słońce pozwoliło pięknie otworzyć kwiaty krokusów. Rannikami ponudzę, bo niedługo przekwitną.
Torty smakowo lepsze niż wizualnie, ale dopóki dzieciaki małe, to radość z dmuchania świeczek ogromna.
Jolu piekę tylko ciasta, ozdoby kupuję, bo manualnie jestem słaba.
Florianie miło Cię gościć. Zaglądam do Twojego wątku i podziwiam ciężką pracę w uprawie ciekawych roślin i florystyczne zadania.
Orlaja to samograj ogrodowy. W pierwszym roku nie wycięłam nasienników, bo nie wiedziałam jak będzie wyglądał samosiew. Na pewno ponad 50 sztuk już jesienią powędrowało do kompostownika, a wiele więcej kwitło na rabatach. Teraz już zostawiam dwa nasienniki i rozrzucam pojedyncze nasiona po ogrodzie. Najładniejsze są nieprzesadzane, ale kilka wiosną sadzę w nowe miejsca, wtedy są niższe i mają mniej pędów kwiatowych.
Kwiaty orlai w wazonie stoją około 10 dni. We florystyce powinny się sprawdzić.
Ranniki mam na każdej rabacie, ale jeszcze ich niedużo, tylko w pierwotnym miejscu wspaniale się żółcą.
Lucynko chyba ciepłe słoneczne dni nadchodzą, więc powoli będziesz mogła zaglądać na działkę. Na prace ogrodowe jeszcze ponad dwa miesiące mamy.
Pomagam jeszcze synowym, więc u siebie trochę zaczynam sprzątać.
Maryniu jeszcze dużo czasu na porządki ogrodowe, do maja zdążymy.
Dopóki dzieciaki będą się cieszyć z tortów urodziwych, to będę je przygotowywać.
Musisz założyć koktajlową sukienkę, jak urodziny wnusi w restauracji.
Moniko mam pewnie z 500 krokusów i tyle irysów żyłkowanych. Dużo tych samych odmian, a pory kwitnienia też różne. Może pokuszę się w tym roku o zrobienie zdjęć wszystkich kępek.
Wnuki bardziej wizualnie kochają torty, tylko motylkowy, biszkoptowy z bitą śmietaną podjadali. Drugi makowo-orzechowo-biszkoptowy bardziej dla dorosłych był przygotowywany. Nie mam zdolności manualnych, więc perfekcyjne nie są. Wesele to inna liga.
Halszko dwie rabaty posprzątane, inne czekają, może w przyszłym tygodniu znajdę czas na sprzątanie.
Dzisiaj po południu trochę zdjęć słonecznych zrobiłam, od razu lepiej się czuję. Torty tylko dla najbliższej rodziny, nie wychodzą idealne.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Ładne kwiatki... już kwitną Soniu w Twoim ogrodzie
Ciepły tydzień zapowiada się więc i u mnie ruszy wegetacja!
Ciepły tydzień zapowiada się więc i u mnie ruszy wegetacja!
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Witaj
Tort urodzinowy dla Karola super hiper brawo Podziwiam Twoje umiejętności-a te piłkarzyki też Ty zrobiłaś czy to plastikowe?
W Twoim ogrodzie już wiosna,tyle kwitnień,że aż nie do uwierzenia,że o tej porze jest tak bajecznie kolorowo-gratuluję.
Pozdrawiam i miłego niedzielnego wieczoru życzę i spokojnej nocki
Tort urodzinowy dla Karola super hiper brawo Podziwiam Twoje umiejętności-a te piłkarzyki też Ty zrobiłaś czy to plastikowe?
W Twoim ogrodzie już wiosna,tyle kwitnień,że aż nie do uwierzenia,że o tej porze jest tak bajecznie kolorowo-gratuluję.
Pozdrawiam i miłego niedzielnego wieczoru życzę i spokojnej nocki
- cyma2704
- neferet
- 200p
- Od: 18 paź 2014, o 19:49
Soniu koniecznie zrób te fotki! I pokaż oczywiście. Ja co roku dosadzam trochę, bo właśnie marzą mi się takie jednorodne, spore kępki. Dziś słoneczko mnie wypędziło na działkę, a tam same zaskoczenia. Moje krokusy Cream Beauty wypadrowały ze starego miejsca i rosną sobie przy różach, a pod choinką inne żółte... Hm... Nie pamiętam, żebym tam coś przesadzała... Za to odwiedziły nas łosie i tego na pewno dłuuugo nie zapomnę. Cudowne misiaki.
No, za tort weselny to i ja się nie wezmę. Nawet mi to przez myśl nie przeszło.
U Ciebie już cudna pełnia wiosny.
No, za tort weselny to i ja się nie wezmę. Nawet mi to przez myśl nie przeszło.
U Ciebie już cudna pełnia wiosny.