Kuchnia śląsko Halżbiytki
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 33424
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bytom
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elusia moja synowa moczy 2 dni w maślance królika, a potem normalnie na piecu go dusi .Oczywiście dużo czosnku ,sól papryka.Ja go tylko nasmaruję czosnkiem i solą i tak leży czasem 2 dni albo zaraz jak go kupię poćwiartkuję i zaraz go przyprawiam to wtedy bardziej przechodzi czosnkiem i solą .Jednak mój wnuk twierdzi ,że przed mrożeniem mięsa się nie przyprawia.No cóż kucharz trza mu wierzyć .Godzinka na piecu starczy ja do piekarnika nie wkładam, ale możesz go tak dusić.SMACZNEGO Czemu kiszono kapusta nigdy nie słyszałam ,ale może być dobre czemu nie
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Jadźko dzięki za podzielenie się przepisem . Na pewno kiedyś spróbuja bo my już po obiedzie. Tym bardziej z czosnkiem to na mus.
Królik wyszedł bardzo dobrze.
Po kolei:
Królika po odmrożeniu poporcjowałam i każdą część posoliłam i popieprzyłam
Obsmażyłam na patelni na maśle.
Dwie cebule przyrumieniłam w brytfance i dodałam 2 opakowania kapusty kiszonej ze sklepu (moja kiszona na kminku się niestety skończyła).
Następnie dodałam łyżkę miodu i piwo 0,5 l i poddusiłam wszystko.
Do brytfanki( bez przykrywki) z kapustą włożyłam przyrumienione na maśle kawałki królika i do piekarnika na 160* na pół godziny potem zmniejszyłam do 120* i jeszcze godzinkę się onaczyły.
Do tego już tylko ziemniaczki i gotowe.
W sumie proste i w miarę szybko. Nie trzeba robić żadnej surówki.
Czytałam, że królik jest suchy i trzeba czasu żeby skruszał. Widocznie połączenie kapusty i piwa sprawia, że kruszeje podczas duszenia.
Wyszło naprawdę smakowicie
Tak się cieszę, że wszystkim smakowało.
Królik wyszedł bardzo dobrze.
Po kolei:
Królika po odmrożeniu poporcjowałam i każdą część posoliłam i popieprzyłam
Obsmażyłam na patelni na maśle.
Dwie cebule przyrumieniłam w brytfance i dodałam 2 opakowania kapusty kiszonej ze sklepu (moja kiszona na kminku się niestety skończyła).
Następnie dodałam łyżkę miodu i piwo 0,5 l i poddusiłam wszystko.
Do brytfanki( bez przykrywki) z kapustą włożyłam przyrumienione na maśle kawałki królika i do piekarnika na 160* na pół godziny potem zmniejszyłam do 120* i jeszcze godzinkę się onaczyły.
Do tego już tylko ziemniaczki i gotowe.
W sumie proste i w miarę szybko. Nie trzeba robić żadnej surówki.
Czytałam, że królik jest suchy i trzeba czasu żeby skruszał. Widocznie połączenie kapusty i piwa sprawia, że kruszeje podczas duszenia.
Wyszło naprawdę smakowicie
Tak się cieszę, że wszystkim smakowało.
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 33424
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bytom
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elusia ciekawy experyment, a oczywiście kapusta powoduje kruszenie mięsa, a jeszcze pifko Trzeba będzie to wypróbować, bo mam jeszcze 2 kawałki królika zamrożone Babka muszę wypróbować
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Jadźko koniecznie spróbuj.
A ten przepis na babka można wykorzystać i zrobić ciasto rabarbarowe. Będą zawijać aż miło.
A ten przepis na babka można wykorzystać i zrobić ciasto rabarbarowe. Będą zawijać aż miło.
- Ditta
- 10p - Początkujący
- Posty: 17
- Od: 26 kwie 2011, o 09:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mysłowice
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Długo, długo nie było mnie na forum ale bezbłednie trafiłam na Twoja kuchnie sląska Elu.
Przeglądałam przepisy hihihi i nawet swoj znalazłam na siemieniotkę.
Szkoda aby ten dział zmarniał, jest tu tyle cudownych przepisów, nic tylko gotować.
Pozdrawiam serdecznie.
ciasto orzechowo-czekoladowe
składniki
ciasto I biszkoptowe
7 jajek
3 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
3 łyżki oleju
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki pr. do pieczenia
ciasto II orzechowe
25 dag orzechów drobno pokrojonych
1 łyżka miodu
5 białek
20 dag cukru
1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pr. do pieczenia
krem
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
15 dag cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 dag masła
2-3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
sposób przygotowania
ciasto I
Białka ubić, dodać cukier, następnie po 1 żóltku. Pod koniec ubijania dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Upiec
ciasto II
Białka ubić, dodać cukier i resztę składników. Upiec w temp. ok.180n st. 15-20 minut
Krem
1 szklankę m leka zagotować z cukrem waniliowym
5 żółtek, cukier i mąką ziemniaczaną utrzeć i wlać do mleka. Ugotować budyń
Po ostudzeniu połączyć z utartym masłem. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i po ostudzeniu dodać do kremu.
Biszkopt przekroić na pół, przełożyć kremem w środek włożyć ciasto orzechowe. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub wysmarować resztą kremu i posypać tartą czekoladą.
Przeglądałam przepisy hihihi i nawet swoj znalazłam na siemieniotkę.
Szkoda aby ten dział zmarniał, jest tu tyle cudownych przepisów, nic tylko gotować.
Pozdrawiam serdecznie.
ciasto orzechowo-czekoladowe
składniki
ciasto I biszkoptowe
7 jajek
3 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
3 łyżki oleju
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki pr. do pieczenia
ciasto II orzechowe
25 dag orzechów drobno pokrojonych
1 łyżka miodu
5 białek
20 dag cukru
1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pr. do pieczenia
krem
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
15 dag cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 dag masła
2-3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
sposób przygotowania
ciasto I
Białka ubić, dodać cukier, następnie po 1 żóltku. Pod koniec ubijania dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Upiec
ciasto II
Białka ubić, dodać cukier i resztę składników. Upiec w temp. ok.180n st. 15-20 minut
Krem
1 szklankę m leka zagotować z cukrem waniliowym
5 żółtek, cukier i mąką ziemniaczaną utrzeć i wlać do mleka. Ugotować budyń
Po ostudzeniu połączyć z utartym masłem. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i po ostudzeniu dodać do kremu.
Biszkopt przekroić na pół, przełożyć kremem w środek włożyć ciasto orzechowe. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub wysmarować resztą kremu i posypać tartą czekoladą.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
W międzyczasie zajrzałam do Ciebie Ditta. Fakt dopiero dziś ale lepiej późno niż wcale. Ten nasz czas
Bardzo dziękuję za odwiedzinki i kto wie....do Cieszyna do Grażki a potem do Ciebie do Ustronia warto byłoby się wybrać. Czas pokaże.
Dziękuję za wstawienie przepisu. Jak będzie okazja to chętnie spróbuję ale bez pytań na pewno się nie obejdzie.
A co w mojej kuchni słychać?
Truskawki zamrożone, kompot truskawkowo- agrestowy zrobiony, dżem z czarnej porzeczki też a ostatnio przerabiałam wiśnie.
Wydrylowałam, zasypałam cukrem a następnego dnia przesmażyłam i (dodałam pół łyżeczki kwasku cytrynowego) tak z godzinę a później przekładałam gorące prosto do słoików i pod koc.
Rano już były gotowe...na szczęście wszystkie zassane.
Z 4 kg wyszło 11 słoików.
Miłego kuchmarzenia życza.
Bardzo dziękuję za odwiedzinki i kto wie....do Cieszyna do Grażki a potem do Ciebie do Ustronia warto byłoby się wybrać. Czas pokaże.
Dziękuję za wstawienie przepisu. Jak będzie okazja to chętnie spróbuję ale bez pytań na pewno się nie obejdzie.
A co w mojej kuchni słychać?
Truskawki zamrożone, kompot truskawkowo- agrestowy zrobiony, dżem z czarnej porzeczki też a ostatnio przerabiałam wiśnie.
Wydrylowałam, zasypałam cukrem a następnego dnia przesmażyłam i (dodałam pół łyżeczki kwasku cytrynowego) tak z godzinę a później przekładałam gorące prosto do słoików i pod koc.
Rano już były gotowe...na szczęście wszystkie zassane.
Z 4 kg wyszło 11 słoików.
Miłego kuchmarzenia życza.
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 33424
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bytom
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elusia obrotno gospodyni z Ciebie , ale owoc nie może sie zmarnować .Agresty mom do jedzenio, to samo truskawki i porzeczki, tylko czarno porzeczka poszła do słoika zasypałam cukrem i zagotowałam .Będzie w razie czego do herbatki .Musza kupić malinki i dać do słoika w razie czego przydadzą się dla Melki
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elizabetka jak to możliwe to zrób spis przepisów na początku, są wspaniałe. Zrobiłam kluski śląskie i wreszcie mi się udały.
Beata
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Jadzinko mrożę również borówka amerykańsko ale i na bieżąco do jedzenia. Jeszcze mi się zachciało kupić a pniu czerwono, różowo i biało porzeczka....byłoby fajnie, no nie Jakieś miejsce sie znojdzie.
Maliny zasypuja cukrem i do słoika ale na ząb też musi być. A nie masz tam miejsca na maliny w tym rogu to bym Ci parę krzaczków wysłała dla Melki.
Acia1065 przymierzam się do zrobienia spisu ...może w zimie. Gratuluję ...kluski są bardzo smaczne zwłaszcza ze starych ziemniaków.
Maliny zasypuja cukrem i do słoika ale na ząb też musi być. A nie masz tam miejsca na maliny w tym rogu to bym Ci parę krzaczków wysłała dla Melki.
Acia1065 przymierzam się do zrobienia spisu ...może w zimie. Gratuluję ...kluski są bardzo smaczne zwłaszcza ze starych ziemniaków.
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 33424
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bytom
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Eluśka na maliny miejsca niet bo one wszystkie rozłażą się rozłogami ,a na to nie moga sobie pozwolić .Posadziłam malino jeżynę od Irenki ale przed ogródkiem .Od sąsiada włażą mi maliny dołem i wszystko wyrywam
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Jadzinko to sobie przesadź te maliny od sąsiada do przedogródka...aż żol wyciepować. ..a są choć dobre w smaku .
We wtorek u nas odpust no i trzeba coś upichcić.
Postanowiłam wrócić do mojego sprawdzonego przepisu na Sernik Śląski Halżbiytki.
Szukom w różnych miejscach dobrego przepisu na sernik i nawet znajduja ale i tak zaś wracom do tego przepisu.
Idzie go zrobić na każdo okazjo i na co dzień ale i na bogato np. na święta czy jakoś inkszo okazja.
Tak wyglądo
Dużo blacha z pieca:
Składniki na ciasto: 45 dkg mąki, 1 szklanka cukru, 3 żółtka, 1 duża łyżka proszku do pieczenia, 25 dkg masła lub margaryny Palma, 2 łyżki kakao.
Składniki na masa serowa: 1 kg twarogu, 6 jajek, 3 białka pozostałe z ciasta, 1 szklanka cukru, 1 łyżka kaszy manny lub mąki ziemniaczanej, pokrojone bakalie ( co mamy np. daktyle, rodzynki, suszone wiśnie, suszone morele, starta skórka z pomarańczy, cytryny ), 15 dkg masła, cukier waniliowy lub wanilia.
Zagniatam ciasto ręką w misce i ukulałach 4 kulki ...idą do lodówki coby się schłodziły.
Bierymy sie za ser.
Ja sera nigdy nie miela.
W głębokim chropowatym garnku np. emaliowany umyty w zmywarce pora razy ucierom masło z cukrem mikserem oczywiście, potem po kolei dodaję żółtka i na koniec pokruszony twaróg i na wolnych obrotach wszystko sie miksuje.
Włączom piec na 220 *
Na blacha wyłożono papierem do pieczenia trza na grubych oczkach 2 kulki.
Do masy serowej dodaję bakalie i ubite 9 białek ze szczyptą soli.
Na wierch trza ostatnie 2 kulki ciasta.
I do piekarnika bo już sie nagrzoł.... na godzina
W zależności od pieca trzeba kontrolować temperatura, zwykle po pół godzinie zmniejszom do 160*.
Koniecznie spróbujcie...będziecie zawijać aż miło.
We wtorek u nas odpust no i trzeba coś upichcić.
Postanowiłam wrócić do mojego sprawdzonego przepisu na Sernik Śląski Halżbiytki.
Szukom w różnych miejscach dobrego przepisu na sernik i nawet znajduja ale i tak zaś wracom do tego przepisu.
Idzie go zrobić na każdo okazjo i na co dzień ale i na bogato np. na święta czy jakoś inkszo okazja.
Tak wyglądo
Dużo blacha z pieca:
Składniki na ciasto: 45 dkg mąki, 1 szklanka cukru, 3 żółtka, 1 duża łyżka proszku do pieczenia, 25 dkg masła lub margaryny Palma, 2 łyżki kakao.
Składniki na masa serowa: 1 kg twarogu, 6 jajek, 3 białka pozostałe z ciasta, 1 szklanka cukru, 1 łyżka kaszy manny lub mąki ziemniaczanej, pokrojone bakalie ( co mamy np. daktyle, rodzynki, suszone wiśnie, suszone morele, starta skórka z pomarańczy, cytryny ), 15 dkg masła, cukier waniliowy lub wanilia.
Zagniatam ciasto ręką w misce i ukulałach 4 kulki ...idą do lodówki coby się schłodziły.
Bierymy sie za ser.
Ja sera nigdy nie miela.
W głębokim chropowatym garnku np. emaliowany umyty w zmywarce pora razy ucierom masło z cukrem mikserem oczywiście, potem po kolei dodaję żółtka i na koniec pokruszony twaróg i na wolnych obrotach wszystko sie miksuje.
Włączom piec na 220 *
Na blacha wyłożono papierem do pieczenia trza na grubych oczkach 2 kulki.
Do masy serowej dodaję bakalie i ubite 9 białek ze szczyptą soli.
Na wierch trza ostatnie 2 kulki ciasta.
I do piekarnika bo już sie nagrzoł.... na godzina
W zależności od pieca trzeba kontrolować temperatura, zwykle po pół godzinie zmniejszom do 160*.
Koniecznie spróbujcie...będziecie zawijać aż miło.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Sezon śliwkowy w pełni to trzeba coś upichcić.
Padło na
Knedle ze śliwkami
Wróciłam do mojego starego przepisu, który zawsze się sprawdza.
Ciasto:
50 dkg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków i przeciśniętych przez praska,
25 dkg mąki,
1 jajko
1/3 szklanki śmietany,
3 łyżki masła (ja dałam masło roślinne)
Nadzienie:
niecały kilogram połówek śliwek
3 łyżki masła 2 łyżki tartej bułki
Do ugotowanych, przeciśniętych przez praska i lekko przestudzonych zimioków dodać przesiano mąka, jako, śmietana i masło.
Zagnieść ciasto, uformować wałek i kroić na plastry. Wszystko kulać na opruszonej mąką desce.
I na te plastry kłaść połówka śliwki, zalepić i uformować kulka.
Kłaść do szerszego rondla z gotującą się osolona wodą żeby pływały swobodnie.
Jak się ugotują wyjąć na miska.
Przyrumienić na patelni masło z bułką tartą i polać knedle w misce.
Smacznego.
Padło na
Knedle ze śliwkami
Wróciłam do mojego starego przepisu, który zawsze się sprawdza.
Ciasto:
50 dkg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków i przeciśniętych przez praska,
25 dkg mąki,
1 jajko
1/3 szklanki śmietany,
3 łyżki masła (ja dałam masło roślinne)
Nadzienie:
niecały kilogram połówek śliwek
3 łyżki masła 2 łyżki tartej bułki
Do ugotowanych, przeciśniętych przez praska i lekko przestudzonych zimioków dodać przesiano mąka, jako, śmietana i masło.
Zagnieść ciasto, uformować wałek i kroić na plastry. Wszystko kulać na opruszonej mąką desce.
I na te plastry kłaść połówka śliwki, zalepić i uformować kulka.
Kłaść do szerszego rondla z gotującą się osolona wodą żeby pływały swobodnie.
Jak się ugotują wyjąć na miska.
Przyrumienić na patelni masło z bułką tartą i polać knedle w misce.
Smacznego.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elżuniu, ależ pyszności, obydwie będą u mnie robione prędziutko