Polyversum WP / Fungilitic/Vaxiplant środki na szarą pleśń
Re: Polyversum WP
Tyle że dostępne tylko w internecie raczej w lokalnych sklepach tego nie dostanę.Poliversum tylko w małych opakowaniach ale jest,raczej o Fungilitic to niewiele ludzi słyszało bo to nowe(tak przypuszczam).Dużo ludzi stawia na chemię(bo dostępna)a biologiczne,no cóż nawet nie wiedzą że takie SĄ.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sty 2017, o 10:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Na miejsce Poliversum polecam preparat Rizocore. Jest bardziej wydajny i skuteczniejszy niż 3xdawka Poliversum.
Usunięto link do sklepu. ekopom
Usunięto link do sklepu. ekopom
Regulamin
Dlatego warto mówić że są takie wynalazki na forach. po co moją się ludzie truć chemią. Jeśli zaczynają używać producenci warzyw czy truskawek takie preparaty to chyba warto spróbować. Ja jestem zadowolony o moja rodzina wie co zjada. Na pewno taki preparat jak Fungilitic nie jest tani, ale wato zastępować drogą i coraz mniej skuteczną chemie. Ale to może tylko moja subiektywna uwaga. Reklama ,ciach/Adm.vodo pisze:Tyle że dostępne tylko w internecie raczej w lokalnych sklepach tego nie dostanę.Poliversum tylko w małych opakowaniach ale jest,raczej o Fungilitic to niewiele ludzi słyszało bo to nowe(tak przypuszczam).Dużo ludzi stawia na chemię(bo dostępna)a biologiczne,no cóż nawet nie wiedzą że takie SĄ.
Mam parę arów truskawek i pomyślę o tym środku,może do wiosny tutejsze sklepy zaopatrzą się w biologiczne specyfiki.Czy stosowałeś coś oprócz Fungilicyta w jednym sezonie chodzi mi o insekty?
Nie miałem problemów z insektami więc nie stosowałem. Ale stosowałem środki na chwasty, chemiczne oczywiście bo z haczkom nie dał bym rady po tygodniu do 10 dni uzupełniałem Fungilitic iem według zaleceń producenta. Poza tym w tym roku będę robił wały na truskawki i położę coś żeby nie rosły chwasty . I będę miał spokój.
U mnie ciężka ziemia więc wał też ciężko usypać no a z chwastami to też problem .Mówisz że używając herbicydów niszczę strukturę biologiczną tego środka a więc błędne koło.Opryskam na chwasty to oprysk na choroby nie zadziała a więc
Zadziałają ale na chwile, i tutaj jest problem. Dlatego warto stosować preparaty które odbudowują ekosystem glebowy. Ja akurat używam Fungilitic bo się sprawdza, ale są inne, jak efektywne mikroorganizmy czy użyźniacze glebowe tylko nie kupuj ug max lepszy jest humus. Ale tylko fungilitic uzupełnia florę glebową i jednocześnie zabezpiecza przed chorobami. A humusy to tylko "Kupa" którą zrobiły dżdżownice więc naturalny środek gdzie jest dużo mikroorganizmów i bakterii. Ug max to serwatka i kwas mlekowy która poprawia strukturę gleby ale działa doraźnie.vodo pisze:U mnie ciężka ziemia więc wał też ciężko usypać no a z chwastami to też problem .Mówisz że używając herbicydów niszczę strukturę biologiczną tego środka a więc błędne koło.Opryskam na chwasty to oprysk na choroby nie zadziała a więc
Jest zalecenie do fungilitic że jak się go zastosuje to co najmniej 14 dni trzeba odczekać i można zastosować środek chemiczny. Ponieważ trzeba dać czas tym mikroorganizmom na namnożenie się. Więc jak się namnożą to przetrwają ATAK chemiczny. Ja rozwiązałem ten problem że najpierw używam chwastobójcy , czekam 7-10 dni i lecę fungilitic. Jak w trakcie sezonu zaczynają wychodzić znowu to tak samo najpierw herbicyd a później fungilitic i problem rozwiązany.
Z humusem to problem mam ok 6000 sadzonek więc kupić i podsypać ,żadna kalkulacja.Robię 3-4 zabiegi chwastobójcze żeby mi tylko sezonu wystarczyło na pozostałe zabiegi biologiczne.Nie wiesz czy Poliversum działa podobnie tzn.czy odchwaszczanie nie obniża działania tego środka?
Na pewno obniża. 4 razy na chwasty? Chyba masz dobry klimat na wzrost chwastów. ja tylko 2. Jak dasz dwa opryski fungilitic w czasie sezonu i się wstrzelisz tak jak pisałem żeby dwa tygodnie nie używać chemii to będzie ok. Namnoży się wystarczająco do następnego oprysku chemicznego. Z tym ze trzeba potem zrobić drugi zabieg fungilitic. Zapewniam Cię że zobaczysz różnice.
Żebym tylko nie zapomniał o tych wskazówkach.A jak to ma się do działania nawozów,bo pasuje mi podsilić truskawkę na wiosnę.Nie obniża działania tego preparatu?
Nawozy nie obniżają działania Fungilitic.
Mam zamiar sobie sprawić Fungilitic, mam trochę nie ciekawą ziemię jeśli chodzi o strukturę i jakieś bliżej nie sprecyzowane choróbska od glebowe. Jakie macie doświadczenia i zdanie o tym specyfiku, z racji, że nie jest tani to wart jest rozważenia?
Pozdrawiam Józef
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wracając do Polyversum ,znalazłam informację że jest skuteczny pod warunkiem ,że nasilenie
choroby nie jest duże .
Vaxiplant mnie kusi , ale opakowanie najmniejsze to 1 l.
Fungilitic rozważam ,ale nie znalazłam obiektywnych opinii , mam wrażenie, że większość to kryptoreklama .
Joze 1802 jak nazywa się ten opryskiwacz Marolex , który masz do podlewania rozsady ?
choroby nie jest duże .
Vaxiplant mnie kusi , ale opakowanie najmniejsze to 1 l.
Fungilitic rozważam ,ale nie znalazłam obiektywnych opinii , mam wrażenie, że większość to kryptoreklama .
Joze 1802 jak nazywa się ten opryskiwacz Marolex , który masz do podlewania rozsady ?