To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Jolka nie pamiętam czy wstawiałam przepis na śledzie z rodzynkami, bo nie mogę znaleźć, ale robię tak:

Śledzie z rodzynkami
Solone filety śledziowe
duża cebula
garść rodzynek
2 łyżki koncentratu
sól, pieprz, cukier do smaku
2 łyżki oleju
Cebulę kroimy w piórka lub kostkę (jak kto lubi), wrzucamy na rozgrzany olej, posypujemy solą i podsmażamy do zeszklenia. Na cebulę wrzucamy opłukane rodzynki, dodajemy koncentrat i dusimy przez chwilę, mieszając. Pod koniec dodajemy pieprz i cukier do smaku. Ma być słodko - kwaśne. Studzimy. Opłukane śledzie kroimy wg uznania, układamy w naczyniu i przykrywamy rodzynkową pierzynką.

Moja pierzynka jeszcze na patelni, czeka na swoją kolej. Będzie też jak co roku pierzynka z gorczycą.
Do tej pory mam zrobione pasztety z kaczki i gęsi, jeden z żurawiną, drugi z suszoną śliwką, ugotowaną kapustę z grzybami do pierogów, upiekłam keksy i piernik, który przełożę powidłami i kremem z kaszy manny i masła (właśnie go dokończyłam), mam upieczony biszkopt, zapeklowanego indyka, kurczaka i szynki na pieczeń. Zrobię jeszcze zwijanego makowca i sernik, karpia w galarecie, karpia z pieczarkami i usmażę, ale to już w wigilię. Kisi się barszczyk. Choinka zainstalowana, ale jeszcze nie ustrojona.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
orlik755
200p
200p
Posty: 340
Od: 30 paź 2012, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Dorotko, osie gniazda zrobiły furorę w mojej rodzinie.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5412
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Suwałk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Ha,ha.A znalazłam Twoje śledzie-jako ''śledzie rodzynkowe''.Ja solonych śledzi nie lubię ;:131 ,więc z marynowanymi zrobiłam.No i były dziś na Wigilii u Michała.I jeszcze zostało,więc czekają w lodówce na naszą Wigilię.

Ale naszykowałaś ;:oj .Moje dzieci jeszcze małe,to i dużo nie pałaszują.Więc w końcu(po ciągłym mrożeniu,bądź karmieniu zwierząt odgrzewanym jedzenie...)poszłam po rozum do głowy.I zrobiłam podłoże,żeberka a w 2 dzień upiekę kurczaka.Będzie biała kiełbasa i wędzonki,sałatka i ciasta,śledzie.Dość.Może choć raz nie trzeba będzie mrozić.A ja się nie narobię i nie będę słuchać,że znowu to samo do jedzenia...
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Za chwilę karnawał, podam przepis na pyszne kremowe ciasto. Miałam przyjemność spróbować tego ciasta dzięki przyjaciółce syna. Mówię Wam... niebo w gębie.
Poprosiłam o przepis, ciasto zrobiłam na sylwestra i już zostały po nim wspomnienia. ;:224

Kostki Roscher

Biszkopt orzechowo - czekoladowy:
8 białek
8 żółtek
180 g drobnego cukru
120 g mąki pszennej
40 g kakao
200 g zmielonych orzechów (laskowe lub włoskie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli :wink:

Wymieszać zmielone orzechy, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować do dokładnego połączenia się składników.

Do ubitej piany dodać suche składniki i wymieszać delikatnie do połączenia.

Formę prostokątną o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 170 -180*C około 40-45 min. Wyłączyć piekarnik, ciasto wystudzić piekarniku.

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty

Krem "Roscher":
400 g serka mascarpone ( z lodówki)
400 g nutelli
100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
pół szklanki drobno posiekanych, orzechów

Do zimnego serka mascarpone dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - krem powinien być gładki. Wymieszać z orzechami, schłodzić w lodówce.

Krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Kremówkę i mascarpone ubić do otrzymania sztywnego kremu, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Krótko ubijać do wymieszania się
składników.

Do nasączenia biszkoptu wymieszać ciemny rum z wodą w proporcji 2 części rumu 1 część wody (zamiast rumu może być likier orzechowy)

Polewa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady
100 ml śmietany kremówki 36%

Śmietanę podgrzać w kąpieli wodnej, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, przestudzić.

Składanie ciasta:

W formie w której pieczony był biszkopt ułożyć pierwszy blat, nasączyć połową ponczu. Posmarować połową kremu. Na wierzch wyłożyć cały krem śmietankowy i wyrównać. Przykryć drugim blatem, nasączonym resztą ponczu. Na górę wyłożyć resztę kremu, równo rozsmarować, schłodzić.

Na schłodzony placek wylać zimną polewę. Ciasto można udekorować pralinkami Ferrero Rocher (wersja exklusiv :wink: )

Trochę z tym pracy, ale efekt wart zachodu, nawet fotki nie zdążyłam zrobić. ;:306
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5065
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

W składnikach na biszkopt : szczypta soli? Czy może szczypta kucharkę :wink: ? Świetny przepis na większą okazję, bardzo smakowicie to widzę.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Basiu, oczywiście soli, chociaż inne "szczypty" też mile widziane. :wink:
Ciasto jest naprawdę wyborne. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Uwielbiam pączki, oprócz tych z serkiem usmażyłam tradycyjne. Wyszły prawie idealne (ta obwódka nie zawsze się udaje ;:131 ). Na zdjęciu bez lukru, bo takie lubi syn, ja jednak wolę z lukrem lub cukrem pudrem:

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Posty: 672
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Sudeckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Pączki wyglądają apetycznie , ale nie widzę przepisu u Ciebie w spisie :wink:
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Stefciu u mnie przepis na pączki wygląda tak (na 15-16 szt):

Pączki
3 dag drożdży
200ml ciepłego mleka
3 -4 szkl mąki
4 jajka
szczypta soli
3 łyżki cukru
100g roztopionego masła
olej lub smalec do smażenia
marmolada lub krem czekoladowy do nadzienia
lukier lub cukier puder do posypania
Drożdże rozgniatam z cukrem i ciepłym mlekiem, dodaję do przesianej mąki. Wyrabiam z jajkami, na koniec dodając roztopione masło. Ciasto musi być lekkie, delikatne i bardzo luźne. Odstawiam do wyrośnięcia, na 1-2 godz.
Po tym czasie odrywam porcje ciasta, rozpłaszczam w dłoniach, nakładam łyżeczkę nadzienie, zlepiam pączka i formuję kulkę. Odkładam na tacę do wyrośnięcia na minimum 1/2 godz (pączki muszą być dobrze wyrośnięte przed smażeniem). Tłuszcz podgrzewam do temp 160*C. Smażę pączki przez 2 minuty z każdej strony. Posypuję cukrem pudrem lub zanurzam w lukrze zrobionym z cukru pudru i likieru kokosowego.
Pączki są przepyszne. Uwielbiam. ;:167
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Posty: 672
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Sudeckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Dorotko przepięknie dziękuję za ;:215 przepis ;:180
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Mam nadzieję, że wypieki się udają. :wink:
Sezon na pączki trwa, ale w sobotę oprócz nich były też ptysie z kremem śmietanowym. Dawno nie robiłam więc zniknęły bardzo szybko.

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3864
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

;:152 ;:152 ;:152 ;:152
Kocham ptysie !!!!!!!!!
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Posty: 672
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Sudeckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

szarotka66 pisze:Mam nadzieję, że wypieki się udają. :wink:
Sezon na pączki trwa, ale w sobotę oprócz nich były też ptysie z kremem śmietanowym. Dawno nie robiłam więc zniknęły bardzo szybko.

Obrazek
Dorotko wypieki się udadzą jak ma się dobre przepisy :D
Ptysie smaczne ,ale pączusie jeszcze smaczniejsze ;:138
Mój M mówi ,ze pączki upiecz te z przepisu Szarotki ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”